Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kalbin Hastalıkları - 2

Siraceddin Önlüer

Kalbin Hastalıkları - 2 Sözleri ve Alıntıları

Kalbin Hastalıkları - 2 sözleri ve alıntılarını, Kalbin Hastalıkları - 2 kitap alıntılarını, Kalbin Hastalıkları - 2 en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Bir gün Abdülhâlik-ı Gucdüvânî hazretlerinin [kuddise Sirruh] huzuruna gelen bir kimse, "Eğer Allah Teâlâ beni cennet ile cehennem arasında serbest bıraksa, ben cehennemi seçerim. Çünkü bütün ömrümde nefsimin arzusu üzerine amel etmedim. O halde cennet nefsin muradıdır. Cehennem ise Allah Teâlâ'nın muradıdır" dedi. Abdülhâlik-ı Gucdüvânî hazretleri bu sözüreddederek, "Kulun seçme hakkı yoktur. Her nereye git derlerse oraya gideriz. Nerede kalın derlerse orada kalınız. Kulluk budur. Senin dediğin kulluk değildir" diye buyurdu. O kimse bu sefer, "Efendim! Tasavvuf yolunda bulunan kimseye şeytan yaklaşabilir mi?" diye sordu. Hazret, "Tasavvuf yoluna yeni gelmiş bir talebe, nefsini emmâre olmaktan kurtaramamış ise bir şeye öfkelendiği zaman şeytan ona yaklaşabilir. Şayet nefsi mutmainne derecesine çıkmış ise o kimsede öfkelenmek yerine, gayret hâsıl olur. Her ne zaman gayret etse, şeytan ondan kaçar. Bu kadar sifat o kimseye kâfidir. Yeter ki Hakk'a yönelsin. Allah Teâlâ'nın kitabına ve Resûlü'nün sünnetine sarılsın. Bu iki nur arasında tasavvuf yolunda yürüsün" buyurdu.
Allah Teâlâ Hz. Musa'ya (aleyhisselâm], "Benim için ne işledin?" diye sorduğunda, Hz. Musa [aleyhisselâm], "Ya Rabbi! Senin için namaz kıldım, oruç tuttum, zekât verdim, ismini çok zikrettim" deyince, Allah Teâlâ, "Ya Musa, namazların sana burhandır. Oruçların cehennemden siperdir. Zekât kıyamet gününün sıcaklığından koruyan gölgedir. İsmimi söylemen de, kabir ve kıyamet karanlığında seni aydınlatan nurdur. Yani bunların faydaları hep sanadır. Benim için ne yaptın?" diye buyurdu. Musa [aleyhisselâm], "Ya Rabbi! Senin için olan ameli bana bildir!" diye yalvardı. Cenâb-ı Hak, "Ya Musa! Dostlarımı benim için sevdin mi ve düşmanlarıma benim için düşmanlık ettin mi?" buyurdu.
Reklam
Kalp ile Gıybet
Gözüyle görmediği,kulağıyla duymadığı ve kesin olarak bilmediği bir kimse hakkında kötü zan beslemektir.İmam Gazali bu konuda şöyle der: "Bil ki kalp ile gıybet etmek,dil ile gıybet etmek gibi haramdır.Bir kimsenin noksanını,kusurunu başkasına söylemek doğru olmadığı gibi,kendi kendine söylenmek de uygun değildir."
Bir müslümanın günahı ve kusuru söylendikçe, elhamdülillah biz böyle değiliz demeleri, gıybetin en kötüsü olur. Falanca kişi çok iyidir, ibadette şu kusuru olmasa daha iyi olurdu, demek de gıybet olur. İnam Zührî'den (radıyallâhu anh) gıybeti tarif etmesi istenince şöyle demiştir: "Kardeşinin yüzüne karşı söylemekten hoşlanmadığın her şey gıybettir."
"İster zalim ister mazlum olsun kardeşine yardım et." Mazluma yardımı anlıyoruz ama zalime nasıl yardım edilir? Allah Rasulü (s.a.v.): "Onu zulümden alıkoyarsın, bu da ona yardımdır."
Sayfa 114Kitabı okudu
Gıybet: Toplumsal Bir Hastalık Koğuculuk: Sessiz Fırtına Fitne: Şifasız Bir Dert Zulüm: İnsanlığın Karanlığı Kin: Gizli Düşmanlık Duygusu Hiddet/Öfke: Bir Ateş Topu
Reklam
Gıybet düşünceyi kirleten en kötü zehirdir.
. Gıybet hakkını helal et, diyenlere, Şaid b. Müseyyeb (rahmetullahi aleyh), "Onu ben haram etmedim ki helal edeyim, onu haram eden ALLAH'tır."derdi. .
Sayfa 38
Allah Rasulü (s.a.v.): "Eğer söylediğin onda varsa o zaman gıybet yapmış olursun. Şayet söylediğin onda yoksa o zaman iftira etmiş olursun, (o daha büyük bir günahtır)" buyurdu.
Kime Düşmanlık Etmeli?Bediüzzaman'dan Çok Güzel Bir Tarif 》 2
"...Eğer hasmını mağlup etmek istersen,fenalığa karşı iyilikle karşılık ver.Çünkü eğer,kötülüğe kötülükle karşılık verirsen,aradaki düşmanlık artar.Karşı tarafı zahiren mağlup etmiş olsan bile kalbinde sana kin bağlar,düşmanlığı devam ettirir.Şayet sana kötülük yapan kimseye iyilikle karşılık versen,yaptığı kötülüğe pişmanlık duyar,sana dost olur.
Sayfa 150 - Said Nursi,Mektubat,22.MektupKitabı okudu
Kalp ile gıybet: Gözüyle görmediği, kulağıyla duymadığı ve kesin olarak bilmediği bir kimse hakkında kötü zan beslemektir. Çoğu zaman kalbimizden geçirmek, yani zannetmek suretiyle giybete girmek mümkündür. İmam Gazâlî (kuddise sirruh] bu konuda şöyle der: "Bil ki kalp ile gıybet etmek, dil ile gıybet etmek gibi haramdır. Bir kimsenin noksanını, kusurunu başkasına söylemek doğru olmadığı gibi, kendi kendine söylemek de uygun değildir."
Reklam
Cennet ehlinin gönüllerinde düşmanlık kalmaz,kin durmaz.Takvaya ermiş bir müslümanın özelliklerinden biri de kin tutmamaktır.Allah Teâla müttaki kalplerde kin bırakmaz.Geçmişte olmuşsa siler.Kalbine Allah sevgisi hakim olan kimsenin herhangi bir mümine kin tutması mümkün değildir.Eğer bir kalpte kin varsa o kalp Allah sevgisini tatmamıştır.
Sayfa 136Kitabı okudu
İbn Abbas
Başkasının kusurunu söylemek istediğin zaman, kendi kusurunu hatırla.
Hadis
Gıybetten sakınınız; zira gıybet, zinadan daha şiddetlidir. Çünkü zina eden kimse tövbekar olur. Allah da kendisini affeder. Fakat gıybet edilen, affedinceye kadar, gıybet eden affedilmez.
144 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.