Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kalbin Hastalıkları - 2

Siraceddin Önlüer

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Eğer bir kalpte kin varsa o kalp Allah sevgisini tatmamıştır.
Sayfa 136Kitabı okudu
Hz. Ömer de (radıyallâhu anh), "Allah'ı zikretmeye devam edin. Zira o şifadır. İnsanlardan dilinizi çekin, çünkü o, hastalıktır" derdi.
Sayfa 35 - Gazâli, İhyâü Ulûmi'd-Din, 3/1605Kitabı okudu
Reklam
İbn Abbas (radıyallâhu anh), "Başkasının kusurunu söylemek istediğin zaman, kendi kusurunu hatırla" demiştir.
Sayfa 35 - Gazâli, İhyâü Ulûmi'd-Din, 3/1605Kitabı okudu
Ebû Saîd (radıyallâhu anh) anlatıyor: Resûl-i Ekrem (sallallâhu aleyhi ve sellem) buyurdular ki: "Öyle bir zaman gelir ki, kişinin en hayırlı malı, dağ ve ovalarda peşinde koşacağı koyunları olur. O zamandaki insanlar dinlerini korumak ve fitnelerden korunmak için dağdan dağa kaçarlar."
Sayfa 73 - Buhârî, İmân, 12...Kitabı okudu
يَٓا اَيُّهَا الَّذٖينَ اٰمَنُوا ادْخُلُوا فِي السِّلْمِ كَٓافَّةًࣕ وَلَا تَتَّبِعُوا خُطُوَاتِ الشَّيْطَانِؕ اِنَّهُ لَكُمْ عَدُوٌّ مُبٖينٌ "Ey iman edenler! Hep birden barışa, İslâm'a girin. Sakın şeytanın peşinden gitmeyin. Çünkü o sizin için apaçık bir düşmandır."
Sayfa 78 - Bakara, 2/208Kitabı okudu
Bir gün Abdülhâlik-ı Gucdüvânî hazretlerinin [kuddise Sirruh] huzuruna gelen bir kimse, "Eğer Allah Teâlâ beni cennet ile cehennem arasında serbest bıraksa, ben cehennemi seçerim. Çünkü bütün ömrümde nefsimin arzusu üzerine amel etmedim. O halde cennet nefsin muradıdır. Cehennem ise Allah Teâlâ'nın muradıdır" dedi. Abdülhâlik-ı Gucdüvânî hazretleri bu sözüreddederek, "Kulun seçme hakkı yoktur. Her nereye git derlerse oraya gideriz. Nerede kalın derlerse orada kalınız. Kulluk budur. Senin dediğin kulluk değildir" diye buyurdu. O kimse bu sefer, "Efendim! Tasavvuf yolunda bulunan kimseye şeytan yaklaşabilir mi?" diye sordu. Hazret, "Tasavvuf yoluna yeni gelmiş bir talebe, nefsini emmâre olmaktan kurtaramamış ise bir şeye öfkelendiği zaman şeytan ona yaklaşabilir. Şayet nefsi mutmainne derecesine çıkmış ise o kimsede öfkelenmek yerine, gayret hâsıl olur. Her ne zaman gayret etse, şeytan ondan kaçar. Bu kadar sifat o kimseye kâfidir. Yeter ki Hakk'a yönelsin. Allah Teâlâ'nın kitabına ve Resûlü'nün sünnetine sarılsın. Bu iki nur arasında tasavvuf yolunda yürüsün" buyurdu.
Reklam
Bir müslümanın günahı ve kusuru söylendikçe, elhamdülillah biz böyle değiliz demeleri, gıybetin en kötüsü olur. Falanca kişi çok iyidir, ibadette şu kusuru olmasa daha iyi olurdu, demek de gıybet olur. İnam Zührî'den (radıyallâhu anh) gıybeti tarif etmesi istenince şöyle demiştir: "Kardeşinin yüzüne karşı söylemekten hoşlanmadığın her şey gıybettir."
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.