6 Ağustos 2021
Beyaz Balina Yayınları
Sıralamalar

2022 37. kitabı
Bugün size sıcacık bir hikaye ile geldim. Afrika’da yaşayan göçmenlerin sorununa değinen yazarımız gerçek bir hikayeden esinlenerek kitabımızı yazmıştır. Milano’ya gitmek ve eşini bulmak için 70 kişilik bir tekneye binen Alika ve 9 aylık Kambiri, yolda başlarına gelen acı olay ile ayrılır. Annesi vefat eden Kambiri, orada bulunan bir kadına emanet edilir. Annesinin son sözleri Kambiri’nin babasının kaldığı yer ve adıdır. Daha sonra karaya ulaşan ekip burada yörenin doktoru ile görüşürler ve doktor Kambiri’yi evlat edinmeye karar verir. İşte buradan sonra bütün ada halkı Kambiri için birlik olur hep beraber onun adım adım büyümesini izlerler ve babasını bulması için yardım etmeye çalışırlar. O kadar güzel bir hikayeydi ki tek kelime ile bayıldım. Çocuk kitabı olarak düşünmeyin bence yetişkinler de keyifle okuyabilir. 10 yaş ve üzeri çocuklar için uygundur. Keyifli okumalar
Göçmen sorunu
2022 73. kitabı
Afrika’nın Mali ülkesinden Avrupa’ya uzanan bir göç hikayesinde annesini kaybeden, babasından uzakta ve tek başına kalan kambiri’nin yaşadıklarına tanık olacaksınız. Gerçek bir hikayeden örnek alınarak yazılan eser size günümüzdeki mülteci ve göçmen sorunlarını çok rahat ortaya koyuyor. Tabii ki kitap güzel ama benim için tek eksisi zaman kullanımının çok aşırı akması oldu. Çok hızlı gelişti olaylar ve seneler su gibi akıp gitti kitap içerisinde. Dediğim gibi kitap bu duruma rağmen okunması gereken güzel kitaplardan birisi olmuş. Kitap ayrıca hem akıcı hem de size aile olmanın ve sevilmenin hatta değer verilmenin ne denli güzel bir olduğunu gösteriyor. Umarım bir gün vakit ayırırsınız ve bu değerli kitabı okursunuz.
2025 83. kitabı
Okunma: 06 Ekim 2025 14:55
Dokuz aylık bebeğiyle Afrika’dan İtalya’ ya botla geçmeye çalışan Alika, teknede üzerine yakıt değdiği için ölür. Bebeğini de bottaki birine teslim eder. Teslim ederken babasının adını, bebeğin adını ve babasının onu beklediği yeri söyler ama alan kişi gideceği yeri yanlış anlar. Doktor Salviati bebeği yurda vermek yerine babasını bulmak İçin evlatlık alır. Bebeği nerdeyse bir mahalle büyütürler. Gündüzleri doktor işteyken onu restauranta bırakır. Eldeki bilgilere göre bebeğin babasını Milano’da ararlar ama babaya ulaşamazlar. Aradan yıllar geçer, Kambiri büyüyüp güzel bir kız olur. Derslerinde de oldukça başarılıdır. Bir akşam Doktor, haberleri izlerken Mira’ da yaşanan kavgayı görür ve o gün anlar. Milano değil de Mira olduğunu. Yine avukat tutup babaya ulaşırlar. Baba çıkıp gelir. Kambiri ona sarılır. Birlikte gideler. Kambiri büyüyük yüksek lisansını tamamlar. Yaz tatilinde de onu büyütenlerin yanına giderler.
2022 8. kitabı
Okunma: 16 Şubat 2022 00:00
"Peki kim göçmen değil, Adolfo? Bazen kimse bizi istemediğinde hepimiz göçmen oluruz." Yoksulluktan kurtulmak için her türlü tehlikeyi göze alan, ellerinde avuçlarında ne varsa insan kaçakçılarına veren Afrika' lı göçmenlerin umuda yolculuğu ile başlar Kambiri' nin hikayesi. 70' ten fazla insan, bir tekneye doldurulup yola çıkarılır. Annesi ve 9 aylık Kambiri de bu teknededir ve onları İtalya' da bekleyen babasının yanına gideceklerdir. Ancak anne yolda yaşanan kaza sonucu ölür. Ölmeden hemen önce Kambiri' yi emanet ettiği kadına, eşinin adını ve bulunduğu şehri söyler. Ancak kadının yanlış anlayıp onlarla ilgilenen Doktor Salviati' ye yanlış bilgi vermesi sonucu hikayemizin seyri değişir... Kötü koşullardan veya savaştan kurtulup daha yaşanabilir yerlere gitmek isteyen insanların hayatını gözler önüne seren bir hikayeydi. Ayrıca Kambiri' nin hayatına dahil olan Salviati ve diğer insanlarla yaşadıkları, kan bağı olmadan aile olunabileceğinin sıcacık bir örneğiydi. Kitabı benden önce okuyan öğrencim, çok beğendiğini ve duygulandığını söyledi. Ben de çok beğendim, ancak belirtmeliyim ki anlatımı biraz aceleye gelmiş izlenimi uyandırdı. Tabii gençler bu eksikliği hissetmeyebilir. 9, 10 yaştan itibaren okunmak üzere farkındalık oluşturacak bir #öğretmenimleokuyorum tavsiyesi. Gerçek bir hikayeye olan Sahibini Bekleyen Köpek Hachiko' nun da ödüllü yazarı olan Luis Prats Martínez, Kambiri kitabını da göçmenlerle ilgilenen ve buna benzer bir durum yaşayan gerçek bir doktordan, Pietro Bartolo' dan ilham alarak yazmış. İspanyolcadan dilimize Elvan Neptun çevirmiş.
Roman
KambiriLuis Prats Martinez · Beyaz Balina Yayınları · 202147 okunma
Aile 'olmaya' dair sıcak bir hikaye
2025 12. kitabı
Okunma: 27 Nisan 2025 22:11
Gerçek hikayeler çoğunlukla daha az vurucu oluyor gibi geliyor bana. Bu da doğrudan gerçek bir hikaye olmasa da gerçekliğe dayanan bir eser. Gerçekliğin yalınlığı var hikayede. Ortaokul çağı çocukları için basılmış bir kitap, bu da haliyle dile bütünüyle yansımış. Anlatımı çok lezzetli değil bu bakımdan. Okuma seviyesi ileri olan kişiler için epey hafif kalabilir. Ama hikaye çok hoş, çerezlik olsun diye okunabilir. Hedeflenen yaş grubu için zaten çokça tavsiye ederim.
Çocuk Edebiyatı
Puan vermedi·224 syf.·
2022 2. kitabı
Gerçek bir yaşam öyküsünden esinlenerek yazılan kitap Alika’nın ve kızı Kambiri’nin yaşadıklarını anlatıyor.Annesini kaybeden Kambiri’nin Doktor Salvati tarafından evlat edinildikten sonra yaşamının nasıl değiştiğini gözler önüne seriyor.Sadece Kambiri’nin değil doktor ve arkadaşlarının da hayatı değişiyor.Herkes tarafından sevilen bu küçük kızı kaybetme korkusu yaşatan öz babasının hayatta olabileceği gerçeği ile heyecan kazanan kitap sonuna kadar merak duygumuzu canlı tutuyor.Yetişkinlerin ve gençlerin severek okuyacağını düşünüyorum.
Kambiri
2023 97. kitabı
Sahibini Bekleyen Köpek Hachiko' nun yazarından muhteşem bir eser daha...Afrika' dan Avrupa' ya uzanan göçmen hikayesi soluksuz okunacaktır. Annesiz, evsiz kalan bir bebeğin aile bileceği başka insanların yanında büyümesini hem iyi ki diyerek hem de asıl bağlarından ayrı diye üzülerek okunacağını söylemek mümkündür. Ayrıca sadece çocuk kitabı olarak değil yetişkinlerin de okuması gereken bir kitap olarak tavsiye etmek doğru olacaktır.

Luis Prats MartinezYazar · 3 kitap
Lluís Prats Martinez (Terrassa, 1966) Katalan yazar. Sanat Tarihi ve Arkeoloji okudu. Farklı türlerde eserler vermiştir. Denemeler, sanat kitapları, tarihi romanlar ve ondan fazla dile çevrilmiş bir düzineden fazla çocuk ve gençlik romanı yazmıştır. Halen hem yazar hem de öğretmen olarak çalışmaktadır.