Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kant Sonrası Metafizik Üzerine Konuşmalar

Kolektif

Kant Sonrası Metafizik Üzerine Konuşmalar Gönderileri

Kant Sonrası Metafizik Üzerine Konuşmalar kitaplarını, Kant Sonrası Metafizik Üzerine Konuşmalar sözleri ve alıntılarını, Kant Sonrası Metafizik Üzerine Konuşmalar yazarlarını, Kant Sonrası Metafizik Üzerine Konuşmalar yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Husserl'de bilinçten bağımsız bir dünya var mıdır? Yok. Ama bu ontololojik bir iddia değil, bunun özellikle altını çizmek gereklidir. Çünkü bilinçten bağımsız bir dünyanın varlığı da, yokluğu da Husserl'in derdi değildir. Husserl için önemli olan şey bir bilgi nesnesi olmadan önce dünyanın bizim zihnimizde nasıl kurulduğudur.
Sayfa 169 - Kasım Küçükalp, Husserl ve Fenomenoloji
Ontolojik olmaktan ziyade epistemolojik ve yöntemsel kaygılardan hareket eden Husserl açısından, fenomenolojide, var olduğu söylenen şeylerin varlığı veya müstakil varlığı değil, bilgisi ve bu bilginin bilinçte nasıl kurulduğu söz konusudur.
Sayfa 154 - Kasım Küçükalp, Husserl ve Fenomenoloji
Reklam
Husserl, ilişki kategorisini ön plana çıkararak, insan ve dünyanın ilkin ve her şeyden önce bir ilişki olduğunu belirtir. İnsan ve dünya arasında yapılacak bir ayrımın sadece mantığın düşünüm düzeyinde yapılabileceğini, dolayısıyla insan ve dünya arasında keskin bir ayrımın olamayacağını belirtir. Dünyanın, bilinç için dünya olmaklığından öte bir dünyadan bahsetme şansımızın olmayacağını ifade eder.
Sayfa 143 - Kasım Küçükalp, Husserl ve Fenomenoloji
Bilgi ve bilincimizin dışında bir fenomen aramak artık Husserl'le birlikte boş bir çabadır. Böyle bir çabaya gerek de yoktur. Asıl mesele bilincimizde olduğu şekliyle, aslî oluşum süreci içerisinde sezginin bize doğrudan doğruya kavrattığı fenomenlerin doğrudan deneyimine ulaşmaktır. Bunun yolu ve yöntemi ise fenomenolojidir. Husserl'in şeylerin kendilerine dönmek dediği de, bu anldam anlaşılmalıdır. Bu, bizim dışımızda şeyler vardır, onlara yönelmemiz gerekir anlamında, bir realizm arzusu değildir. Daha ziyade bu, doğrudan verilmişliği içerisinde bilinç edimlerine ve bu edimler içerisinde inşa edilen nesnel kendiliklere, fenomenlere ve bilincimizde oluşan varlıklara dönmektir.
Sayfa 145 - Kasım Küçükalp, Husserl ve Fenomenoloji