Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Katarsis

Serhat Kaya
10/10
5 Kişi
6
Okunma
6
Beğeni
362
Görüntülenme
Katarsis kelimesi, tarihte ilk kez Aristoteles'in Poetica adlı yapıtında yer alırken, daha sonra ise Platon'un Devlet adlı eserinde de geçerek, adil ve onurlu yöneticilere atfedilen bir felsefi terim olarak literatüre girmiştir. Bu yüzyılda Katarsis terimi için yeni bir tanım yapmak gerekirse; ruhun hem özgürlüğüne hem de tarafsızlığına kavuşturulması için gereken zihinsel arınmanın sağlanması dememiz çok daha uygun olabilir. Zihni iyi ve mutlu hissettiren türdeki pozitif duygularla beslemek, bireyin ruh sağlığını korumasına olumlu katkılar yaparken, durumun zıttı olarak bireyin kendisini kötü ve mutsuz hissettirecek türden negatif duygulara zihnini maruz bırakması ise mental çöküşlere neden olabiliyor. Kısa sürede üstesinden gelinemeyen her bir yeni mental çöküş vakası bireydeki bitkinlik ve tükenmişlik halinin artmasına, ardından da özgüven eksikliği ile kontrolü kendisinde olmayan her şeyden ve herkesten korkulmasına zemin hazırlayabiliyor. Bireyin sağlıklı bir bilince sahip olabilmesine en az korku kadar engel olabilecek diğer bir negatif duygu ise öfkedir. Öfkeli olma halinden kurtulmanın kilidini açacak en hızlı anahtar yine Katarsis (arınma) olacaktır. Korkulardan kurtulmak ve sağlıklı düşünmeye engel olan öfkeyi kontrol etmek, bireyin zihinsel anlamda taşıdığı negatif yüklerinden arınmasıyla, yani Katarsis yaşamasıyla daha kolay gerçekleşebilir çünkü insanın yaşarken ruhsal açıdan ihtiyaç duyduğu gereksinmelerin başında zihninde sağlıklı bir arınma döngüsü kurması ve bu döngüyü sürdürebilmesi geliyor. Katarsis, bireyin kendinle barışık olma halini pekiştirirken, insanın özgüvenini yükselterek kendisine olan sevgisini de arttırır. İnsan bencillik zehirlenmesine düşmediği sürece zaten en çok kendisini sevmeli bu hayatta. Çünkü etrafınızdaki insanlar içinizde ne yaşadığınızla değil, onlara ne yaşattığınızla daha çok ilgilenir ve gösteri bitince herkes gider. Elbette ki insanlar hayatınızdan istedikleri zaman gidebilir ama istedikleri zaman geri dönemezler, tabii siz gerçekten kendinize değer veriyorsanız.
Yazar:
Serhat Kaya
Serhat Kaya
Tahmini Okuma Süresi: 4 sa. 52 dk.Sayfa Sayısı: 172Basım Tarihi: Şubat 2024Yayınevi: Kitapyurdu Doğrudan Yayıncılık
ISBN: 9786253910099Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
172 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Bitmesin diye yavaş yavaş okuduğum ve sindirdiğim bir kitaptı. Normalde kişisel gelişim kitapları okumayı tercih etmesem de istisna olarak tek okuduğum yazarlardan biri olma fırsatına sahip saygıdeğer biridir Serhat Kaya. Daha önceki eserlerine kıyasla daha olgunlaşmış, sade ve akıcı bir dili olduğunu düşünmekteyim. Kitabı derinlemesine yorumlayacak olursam açık sözlülüğü insanı kendine getiriyor ve silkeleniyorsunuz. Uzun zamandır farkına varmadığın ya da dışa vurmaya cesaret edemediğin şeylerin farkındalığına kavuşuyorsunuz. Sohbet havasında ilerliyor ve sayfalar su gibi akıp gidiyor... Asla ama asla boş motivasyon konuşması yok! -Kalk bunu yap, -Kendine gel, -Yapmalısın, başarmalısın! vs. emir kipi yok. Laf kalabalığından uzak ve realist ki bence şu dönemde bizim için en önemli olan şey... En çok hoşuma giden kısım ise yaşanmış hikayelerin, kitap önerilerinin, şiirlerin yer almasıydı kısacası edebiyatla iç içe olan bir kitaptı. Teşekkür eder, saygılarımı iletirim...
Serhat Kaya
Serhat Kaya
Katarsis
KatarsisSerhat Kaya · Kitapyurdu Doğrudan Yayıncılık · 20246 okunma
Reklam
172 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Benimle konuşan kitap...
Yeni, yine, yeniden Serhat Kaya İlk kez pandemi sırasında kalemiyle tanıştığım kitap
Umursama
Umursama
olmuştu, sanki karşımda sohbet edercesine bir anlatım dili vardı ve bundan çok etkilenmiştim. Çünkü kişisel gelişim türünde okuduğum neredeyse tüm kitaplar direktifler yağdırıyor, sev, terk et, bağışla vb diyordu ve bunu faydalı bulmuyorum, ancak Serhat Kaya probleme işaret ederken kendisi bu sorunu yaşarken ve problemi aşarken hangi süreçlerden geçtiğini daha gerçekçi ve uygulanabilir önerilerle aktarıyordu. Katarsis'ten önce Azad isimli romanını okudum ve onu da beğendim ama yine de yazarın anlatı ve deneme türünde (her ne kadar tür kişisel gelişim kategorisinde olsa da) yazmasını daha çok sevdim. Mesela Huzursuzluğu Kitabı'nı okuyanlar veya F. Pessoa'yı sevenler Serhat Kaya'yı da sevecektir çünkü ben okurken tarzlarını benzettim. Katarsis kitap özelinde hızlı okunan akıcı bir eser olmuş, konular ön söz'den itibaren iç içe ilerliyor ve okuyana kendini iyi hissettiren deneyimlerin aktarımı ile devam ediyor. Kitabın içindeki Yalnızlık Edebiyatı, Hayat Otabanı, Muamma, Arınmanın Merkezi ve Asıl Mesele adlı bölümler en çok beğendim bölümleri oldu. Bu türü sevmeyenlerin dahi, karşısında kendisine zaman ayıran biri varmış oturmuş sizi dinliyor ve size anlatıyor formatında yazılmış bir eser olduğu için Katarsis'i bir gün mutlaka okumalarını önerebilirim.
Katarsis
Katarsis
Katarsis
KatarsisSerhat Kaya · Kitapyurdu Doğrudan Yayıncılık · 20246 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.