Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kazım Karabekir ve Eğitim

Nuri Köstüklü

Kazım Karabekir ve Eğitim Gönderileri

Kazım Karabekir ve Eğitim kitaplarını, Kazım Karabekir ve Eğitim sözleri ve alıntılarını, Kazım Karabekir ve Eğitim yazarlarını, Kazım Karabekir ve Eğitim yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
297 syf.
·
Puan vermedi
Üniversiteden hocam olan Nuri Köstüklü beyefendinin Kazım Karabekir Paşa'nın eğitime verdiği değeri, Türk gençlerinin bilgili, şuurlu olması gerektiğini konu almış. Eğitimin şehirden uzak bölgelerde ve kaliteli olarak yapılması gerektiğine vurgu yaparak Karabekir Paşa'nın görüşlerine yer vermiştir.
Kazım Karabekir ve Eğitim
Kazım Karabekir ve EğitimNuri Köstüklü · Çizgi Kitapevi · 200118 okunma
297 syf.
7/10 puan verdi
·
27 saatte okudu
Karabekir Paşa'nın askerliği yanında bilmediğimiz eğitimci yönü bu kitapla ortaya çıkıyor. Savaş ve Ermeni terörünün geride bıraktığı yetimlerin eğitimiyle ilgilenmesi onun çelikten göğsünün içinde merhamet duygusu ve mücadele ruhunun aynı anda barındığını göstermektedir. Bu yönüyle Çocuk Esirgeme Kurumlarının fikir babası diyebiliriz. O, zor
Kazım Karabekir ve Eğitim
Kazım Karabekir ve EğitimNuri Köstüklü · Çizgi Kitapevi · 200118 okunma
Reklam
Bugün şurada,yanımızda bir köy mektebi vardır.Köyün içindedir,fakat köylü çocuğunu şehirli yapmaktadır.Demek oluyor ki biz bu köy mekteplerine köyün ihtiyacına göre bir şey verse idik...muallim bağdan anlamaz,aşıdan anlamaz,nebattan anlamaz,çiftten anlamaz,hiçbir şeyden anlamaz,yalnız klasik tahsilini yapmış,nasıl köye ünsiyet eder?Onun için şimdiye kadar muvaffakiyetsizliği yalnız şehir hayatının köylerde tatbikinde aramamalı,bilakis usul-i tedrisin,usul-i talimin köylerin ihtiyacına tekabül etmemesinde aramalıdır.
Eğitime Dair Sağlam Bir Tespit
Okul eğitimine el işleri dersinin girmemesinden,uygulamaya ve idmana önem verilmemesi yüzünden,eğitim nihayet sıra üzerinde okuma yazma ile cansız idmanlar ve hareketsiz musikiden ibaret kalıyor.Bu yöntemin öğrenciler üzerindeki tesirini,sokaklarda yalnız veya grup halinde giderken,onların düşünceli ve düşkün vaziyetlerinden daima görürüz.Bu suretle Cenabı Hakkın ellere ve vücuda verdiği kabiliyet inkişaf edeceği yerde,uyuşuyor ve çocuğun dimağında bir emel uyandırılmadığından,gereği gibi netice sahibi olamıyor.Bu haliyle mücadeleye atılan gençlerin yalnız dimağı faaliyettedir.Gençlerimizin çoğunun memuriyet hayatına sokulmaya zorlayan sebeplerin önemlisi de işte budur.
Karabekir'e göre eğitim araçlarından olmak üzere,her okulda,yabancı ve Türkçe eserlerden oluşan bir "okul kütüphanesi",ilmi ve fenni filmlerin gösterildiği sinema ve lanternmajik (hayal feneri),icatların veya herhangi bir eşyanın ilk halinden son haline kadar olan gelişme seyrini sergileyen "okul müzeleri" bulunmalıdır.
Açılması planlanan bir sanat okulu,iyi bir tetkik neticesinde,o mahallin bol miktarda sahip olduğu ham malzeme ve yine bunun işlenmiş maddelerinin sarfiyatı nazarı dikkate alınarak,vücuda getirilmelidir. Lüzumu olmayan yerlerde liseler,o sanatlarla ilgili olmayan yerlerde sanat okulları açılmamalıdır.