Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Nuri Köstüklü

Nuri KöstüklüKazım Karabekir ve Eğitim yazarı
Yazar
9.0/10
4 Kişi
38
Okunma
5
Beğeni
2.043
Görüntülenme

Hakkında

1959 yılında Isparta’nın Yalvaç ilçesinde doğan Köstüklü, ilk, orta ve yüksek öğrenimini tamamladıktan sonra 1983 yılında Ankara Üniversitesi Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü’nde Araştırma Görevlisi olarak göreve başladı. 1984 sonunda Yüksek Lisansını tamamladı. “Milli Mücadele’de Denizli, Isparta ve Burdur Sancakları” konulu Doktora teziyle “Dr.” ünvanını aldı. 1989’da Selçuk Üniversitesi Eğitim Fakültesi Tarih Eğitimi Anabilim Dalına “Yardımcı Doçent” olarak atandı. Ekim 1992’de Yakınçağ Tarihi Bilimdalı’nda “Doçent”, Mart 1998’de de “Profesör” oldu. Fakülte yönetiminin çeşitli kademelerinde görev aldı. Bölüm Bşk., Fakülte Kurulu Üyeliği görevlerinde bulundu. Aralık 1994’de “Dekan Yardımcılığı” görevine atandı ve bu görevi üç yıl sürdürdü. Bu arada değişik zamanlarda Dekanlığa vekalet etti. 1995’te Başbakanlık Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Atatürk Araştırma Merkezi Bilim Kurulu Üyeliğine seçildi. YÖK/ Dünya Bankası Milli Eğitimi Geliştirme Projesi çerçevesinde 1995 Yılından itibaren Sosyal Bilimler ve Tarih Öğretimi akademik çalışmalarında “Panelist” olarak görev aldı. Aynı proje çerçevesinde Tarih Öğretimi ve Öğretmen Yetiştirme Programları üzerine araştırma ve incelemelerde bulunmak üzere YÖK tarafından 1997 yılında İngiltere’ye gönderildi. Leeds Universitesi School of Education (Eğitim Fakültesi)’nde hazırlanan programa katıldı, İngiliz eğitim sistemi ve tarih öğretimi üzerine araştırma ve incelemelerde bulundu. Prof. Dr. Nuri Köstüklü’nün Yakınçağ Türk Tarihi, T.C. Tarihi ve Tarih Öğretimi alanlarında yayınlanmış 7 kitabı ve milli ve milletlerarası kongrelerde sunulanlarla birlikte 50’nin üzerinde bildiri ve makalesi bulunmaktadır. Halen S.Ü.Eğitim Fakültesi Tarih Öğretmenliği Anabilim Dalı Başkanı ve Başbakanlık Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Atatürk Araştırma Merkezi Bilim Kurulu Üyesi olan Prof. Dr. Nuri Köstüklü, evli ve üç çocuk babası olup İngilizce ve Arapça bilmektedir.
Tam adı:
Prof. Dr. Nuri Köstüklü
Unvan:
Prof. Dr.
Doğum:
Yalvaç, Isparta, Türkiye, 1959

Okurlar

5 okur beğendi.
38 okur okudu.
22 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Eğitime Dair Sağlam Bir Tespit
Okul eğitimine el işleri dersinin girmemesinden,uygulamaya ve idmana önem verilmemesi yüzünden,eğitim nihayet sıra üzerinde okuma yazma ile cansız idmanlar ve hareketsiz musikiden ibaret kalıyor.Bu yöntemin öğrenciler üzerindeki tesirini,sokaklarda yalnız veya grup halinde giderken,onların düşünceli ve düşkün vaziyetlerinden daima görürüz.Bu suretle Cenabı Hakkın ellere ve vücuda verdiği kabiliyet inkişaf edeceği yerde,uyuşuyor ve çocuğun dimağında bir emel uyandırılmadığından,gereği gibi netice sahibi olamıyor.Bu haliyle mücadeleye atılan gençlerin yalnız dimağı faaliyettedir.Gençlerimizin çoğunun memuriyet hayatına sokulmaya zorlayan sebeplerin önemlisi de işte budur.
Şapka Destanı
... Devlet İzbudak'ın naklettiği bir diğer hatırayı da burada muhakkak belirtmek istiyoruz. Şöyle diyor: "Babamın hafif buruşuk bir şapkası vardı. Bir gün Galata Köprüsü'nden geçerken eskiden tanıdığı bir hocaefendi selam vermediği gibi bir de ters ters şapkasına bakmış. Veled Çelebi'nin bu olay üzerine uzunca bir şiiri vardır.
Reklam
Bir devlet topraklarının işgalini engelleyemiyorsa elinden ordusu, haberleşmesi, ekonomisi alınmış demektir ve böyle bir devletin varlığından söz edilemez.
... Eski post-nişîn Veled Çelebi'nin Atatürk'ün toplantılarında, özellikle dil çalışmalarında, sıkça bulunduğundan bahsetmiştik. İşte Çankaya Köşkü'nde yine böyle bir dil çalışması toplantısında söz dönüp dolaşıp Mevlânâ'ya gelmiş, Atatürk şunları söylemiştir: "Mevlânâ, Müslümanlığı Türk ruhuna intibak ettiren büyük bir reformatör. Müslümanlık aslında geniş mânâsıyla hoşgörülü ve modern bir dindir. Araplar onu kendi bünyelerine göre anlamış ve tatbik etmişlerdir. Sıcak bir iklimde oturan, suyu nadiren kullanan, genel bir hareketsizlik içinde ömür süren Bâdiye Arapları için günde beş vakit abdest ve namaz, çok ileri seviyede bir yaşama hareketidir. Hazret-i Muhammed insanları uyuşukluktan harekete sevketmiştir. Sarp dağlar, yüksek yaylalarda at koşturan, erimiş kar suları ile yıkanan Türkler için abdest ve namaz çok tabiî olmuştur. Mevleviliğe gelince o tamamen Türk geleneklerinin Müslümanlığa nüfuz örneğidir. Dönerek ayakta ve hareket halinde Allah'a yaklaşma fikri, Türk dehâsının en tabiî ifadesidir."
Sayfa 173
Karabekir'e göre eğitim araçlarından olmak üzere,her okulda,yabancı ve Türkçe eserlerden oluşan bir "okul kütüphanesi",ilmi ve fenni filmlerin gösterildiği sinema ve lanternmajik (hayal feneri),icatların veya herhangi bir eşyanın ilk halinden son haline kadar olan gelişme seyrini sergileyen "okul müzeleri" bulunmalıdır.
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
297 syf.
7/10 puan verdi
·
27 saatte okudu
Karabekir Paşa'nın askerliği yanında bilmediğimiz eğitimci yönü bu kitapla ortaya çıkıyor. Savaş ve Ermeni terörünün geride bıraktığı yetimlerin eğitimiyle ilgilenmesi onun çelikten göğsünün içinde merhamet duygusu ve mücadele ruhunun aynı anda barındığını göstermektedir. Bu yönüyle Çocuk Esirgeme Kurumlarının fikir babası diyebiliriz. O, zor
Kazım Karabekir ve Eğitim
Kazım Karabekir ve EğitimNuri Köstüklü · Çizgi Kitapevi · 200118 okunma
297 syf.
·
Puan vermedi
Üniversiteden hocam olan Nuri Köstüklü beyefendinin Kazım Karabekir Paşa'nın eğitime verdiği değeri, Türk gençlerinin bilgili, şuurlu olması gerektiğini konu almış. Eğitimin şehirden uzak bölgelerde ve kaliteli olarak yapılması gerektiğine vurgu yaparak Karabekir Paşa'nın görüşlerine yer vermiştir.
Kazım Karabekir ve Eğitim
Kazım Karabekir ve EğitimNuri Köstüklü · Çizgi Kitapevi · 200118 okunma