Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Kelimeler, Hikayeler, Efsaneler

Kelime Köken

Mehmet Emin Katırcı

Kelime Köken Sözleri ve Alıntıları

Kelime Köken sözleri ve alıntılarını, Kelime Köken kitap alıntılarını, Kelime Köken en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Nergis / Narkissos
Nergis efsanesi içerisinde "narsist" yani "kendine hayran olma, kendini sevme hastalığı" sözcüğüne de değinmemiz gerekir. Narsist kelimesi dilimize Fransızca narcissisme "özsever" kelimesinden geçmiştir. Kelime, suyun başında kendi suretine hayran olup durmadan kendini seyreden ve en nihayetinde orada can veren Narkissos'a atıfla psikolojik bir tanım olarak türetilmiştir.
Sayfa 115
"Neşe kelimesi "nevşe"den gelir. Nevşe "sarhoşluk hâli, çakırkeyif olma" anlamını taşımaktadır.
Sayfa 65 - "Neşe, sarhoşluğun verdiği mutluluk veya mutluluğun verdiği sarhoşluktur."
Reklam
Galaksi kelimesi Eski Yunanca gàla, galakt "süt" kelimesinden türetilmiştir.
Sayfa 39 - Taşrada süt içmek şimdi daha anlamlı. Gerçi ticari kaygılar sebebiyle bu zevktten yoksunuz öteden beri.
"Farsça çeşm" göz " demektir. Su gözü, su gözdesi anlamındaki" çeşme" kelimesi de çeşm kelimesinden türemiştir. Bilinir ki "çeşm" den yaş, "çeşme" den su akar."
Âşık Vahdeti
Cümle kuşlar sende öter Derdi olan alır satar Elvan elvan çiçek biter Ne hoş kokar gülün senin
Reklam
Etimoloji bir kelimenin sadece “kelime” olmadığını anlatan, bir kelimenin içine gizlenmiş onlarca anlamı gösteren, insan duygularının bir kelimede nasıl şekillendiğini açıklayan bilimdir.
Aksine devretti devranı felek Hep hebâya gitti çektiğim emek Sevda çöllerinde Leylâ diyerek Mecnun da ben gibi gezer mi böyle Tokatlı Âşık Nuri
Aşık Cevlani
Ayrılık zamanı elveda günü Tanrı'ya emanet olun komşular Bir de hatırlayın bu geçen günü Kalın sağ selamet olun komşular
Gönüldeki yükün azalması, kalbin sıkıntısını atması "inşirah"tır. Arapça şrh kökünden gelen inşirah "ferahlık,gönül boşluğu,huzur,suhulet, mutluluk" sözcüğünden alıntıdır.
İnşirahKitabı okudu
Reklam
İnşirahla kökteş olan bir diğer kelime "açma, yarıp çıkarma, bir metni inceleyip onu açıklama" anlamındaki "şerh" kelimesidir. İyiliğin gönlü açıp genişletmesi gibi, yazar da bir kitabı açar, inceler, düzenler. Şerh bir nevi kitabın gönlünü açıp, içindeki duyguları okura sunmaktır.
Sayfa 119 - شرح
Nabi
Ey meh leyâl-i vesvese-hîz-i firâkda Sen gelmeyince hâtıra bilsen neler gelür
" İris" dilimize Fransızcadan girmiştir. Fransızca kelime Eski Yunanca íris 'gökkuşağı' kelimesinden alıntıdır. İris kelimesi mitolojide haber ve müjde tanrısının adıdır.
Dilimize Fransızcadan geçen " mélancholie" tam olarak "kara sevda" demektir.
Sevda/ MelankoliKitabı okudu
Dilimizde bir önceki günü ifade etmek için kullanılan "dün" kelimesi Eski Türkçe "tün" kelimesinden alıntıdır. Eski Türkçe'de "tün" kelimesi esasen " gece" anlamına gelmektedir.
218 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.