Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Birinci Kitap

Kelimeler Kavramlar

Hüsnü Aktaş (Yusuf Kerimoğlu)

Kelimeler Kavramlar Gönderileri

Kelimeler Kavramlar kitaplarını, Kelimeler Kavramlar sözleri ve alıntılarını, Kelimeler Kavramlar yazarlarını, Kelimeler Kavramlar yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Hasan el Basri ( r. a)
'' Müslümanlar için takiye ruhsatını kullanmak kıyamete kadar câizdir. Ancak bu ruhsatın kâfirlere müdahane ( dalkavukluk) ve şirin görünmek için kullanılması haram olur "
Sayfa 136 - inkılâb yayınları, sekizinci baskı, 1988Kitabı okudu
" kelime-i şehadet getiren bir mü'min ; bütün ideolojileri inkâr etmek zorundadır. "
Sayfa 40 - inkılâb yayınları, sekizinci baskı, 1988Kitabı okudu
Reklam
" İslam topraklarında, Allah ( c.c) 'ın indirdiği hükümleri inkâr eden veya kabul ettiğini iddia etmekle beraber " Çağımıza uymaz " gerekçesi ile uygulamayan siyasi güçler iktidardadırlar. "
Sayfa 25 - inkılâb yayınları, sekizinci baskı, 1988Kitabı okudu
" Allah'ın indirdiği hükümlere mukabil olmak ve onların yerine geçmek üzere hükümler ihdas eden ( kanunlar koyan) her güç tağuttur . "
Sayfa 23 - inkılâb yayınları, sekizinci baskı, 1988Kitabı okudu
Vakfın Hükmü
Esasen vakfın hükmü; vakfedilen şeyin, vakfeden kimsenin mülkünden çıkması ve Allahû Teâla (cc)'nın mülkü hükmüne girmesidir. Bu sebeple; alış-verişe, hibeye ve mirasa konu olamaz. Mülkünün bir kısmını vakfetmek isteyen kimse; vakfedeceği şeyin mahiyetini, ne için vakfettiğini (fakir, miskin vs.) ve nasıl kullanılması gerektiğini kat'i olarak beyan etmelidir. Vakfın rüknü; mülkün vakfedildiğine delâlet eden hususî lâfızlarıdır.
Sayfa 142 - İnkılâb Yayınları, 13. Baskı (1992)Kitabı okudu
Vakfedilen malın; alış-verişe, hibeye ve mirâsa konu olmayacağı hususunda ittifak vardır. Zira, vakıfta asıl olan belli bir süre ile sınırlandırılmamasıdır.
Sayfa 142 - İnkılâb Yayınları, 13. Baskı (1992)Kitabı okudu
Reklam
Vakıf
Kur'ân-ı Kerim'de: "Siz sevdiğiniz şeylerden (Allah yolunda) harcayıncaya kadar asla iyiliğe ermiş (birr-i taat etmiş) olamazsınız. Her ne infak ederseniz, şüphesiz Allah onu bilicidir." hükmü beyan buyurulmuştur. Bu âyetin inzalinden sonra sahabe-i kirâm sevdiği malları infak etme hususunda birbiriyle yarışa girmişlerdir. Hz. Cabir (r.a): "Ben hicret edenlerden veya ensardan; mal sahibi olup da, vakıf veya tasaddukta bulunmayan hiç kimseyi tanımıyorum" diyerek, sahabenin vakfa ne kadar önem verdiğini izah etmektedir.
Sayfa 141 - İnkılâb Yayınları, 13. Baskı (1992)Kitabı okudu
Zikir, her mü'min üzerine vaciptir, ancak inabe alan bir kimse, nezrettiği miktarda zikir yapmak zorundadır
Sayfa 139 - İnkılâb Yayınları, 13. Baskı (1992)Kitabı okudu
Dünyevî-Uhrevî Saadetlere Ulaşmak
Sırat-ı müstakim üzere olmak, dünyevî-uhrevî saadetlere ulaşmak, ancak Resûl-i Ekrem (sav)'i taklid etmekle olur. Kur'ân-ı Kerîm'de: "Bir de peygamber size ne verdiyse (her ne emir verirse) onu tutun, nehyettiğinden de sakının" buyurulmuştur. ayrıca "Ve O, kendi hevâ ve hevesinden söz söylemez. O, (Kur'ân ve din hususundaki emri) ilka edilegelen vahiyden başka bir şey değildir." ayet-i kerimesi, sünnetin önemini ortaya koymaktadır. Nitekim bütün müçtehid imamlar; "Mütevatir sünnetin inkârı küfürdür" hükmünde ittifak etmişlerdir.
Sayfa 138 - İnkılâb Yayınları, 13. Baskı (1992)Kitabı okudu
Tasavvuf
Ehl-i Sünnet ûleması tasavvufu: "Şer'i hududları muhafaza ederek, Allahû Teâla (cc)'yı zikirde müdavim olmak ve rıza makamına ulaşmak" olarak kabul ve tavsiye etmiştir. Bu durumda tasavvufun kaynağını, Hindistan'da veya eski Yunan felsefesinde aramak boşuna bir gayrettir.
Sayfa 137 - İnkılâb Yayınları, 13. Baskı (1992)Kitabı okudu
Reklam
... Nitekim İbn-i Kesir bu hususta şunları kaydediyor: "Bu ayet-i kerimede (Nisâ sûresi: 60) Hz. Muhammed (sav)'e ve diğer peygamberlere iman ettiklerini söyleyip, bununla beraber ihtilaf ettikleri hususlarda, Allah'ın kitabından ve Peygamber'in (sav) sünnetinden ictinap edip, insanların kendi akıllarına göre (beşeri kanunlarla) hüküm vermesini isteyen kişinin iman iddiasını Allahû Teâla (cc) reddetmektedir."
Sayfa 133 - İnkılâb Yayınları, 13. Baskı (1992)Kitabı okudu
102 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.