Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kemal Tahir'in Sohbetleri

İsmet Bozdağ

Kemal Tahir'in Sohbetleri Gönderileri

Kemal Tahir'in Sohbetleri kitaplarını, Kemal Tahir'in Sohbetleri sözleri ve alıntılarını, Kemal Tahir'in Sohbetleri yazarlarını, Kemal Tahir'in Sohbetleri yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Kemal Tahir'in pek beğendiği bu Japon aydını, «Başbakan olmak için hazırlanıyorum.» dediği zaman, onu ne ölçüde şaşırttığını tasarlayabiliriz. Diyordu ki: «Yahu, adama bak, 'Başbakan olmak için hazırlanıyorum.' diyor. Sanki, başbakan okulu varmış da bitirip başbakan olacağım der gibi. Benim hayret ettiğimi görünce de di ki: 'Beni Başbakan yapacaklar demiyorum, ben Başbakan yapacaklarmış gibi kendimi hazırlıyorum. 30 yıldan beri Japonya'da ekonomi okumamış bir politikacı Başbakan olmamıştır. Bunun için ben de ekonomi dalını seçtim. Dünyanın bütün ülkelerini ve devletlerini yakından görerek tanıdım. Yarın bu ülkelerle ilişki kurarken bu bilgilerimden elbette yararlanabilirim. Böylece hazırlanıyorum. Ama bütün bu hazırlanmalarıma rağmen, değil başbakan, belki de Bakan, hatta Milletvekili olamayabilirim. O zaman bu edindiğim bilgiler yine benim işime yarayacaktır.» «Yahu, görüyor musun adamları?... Ekonomi bilmeyeni Başbakan yapmıyorlar! Bizim en büyük Devlet adamı diye tepindiğimiz İsmet Paşa, Başbakan olduğu zaman, dövizin ne olduğunu bilmiyordu! N'olacak bu bizim işimiz böyle...»
Sayfa 148 - Bilgi YayıneviKitabı okudu
«Altrüist ahlaktan kaynaklanan aile ile, Egoist ahlaktan kaynaklanan ailenin aynı çekirdeği vermeyeceği, meydanda bir şey... Ama Altrüist ahlaktan kaynaklanan iki aileden [Japon ve Türk ailesi] birinin bozulması, birinin bozulmaması üstünde durmak ve bu iki aile üzerindeki toplum etkenlerini değerlendirmek işimiz olmalı...»
Sayfa 147 - Bilgi YayıneviKitabı okudu
Reklam
«Osmanlı'nın Avrupa'ya okumak için gönderdiği çocukların çoğunlukla paşa çocuğu oluşu üzerinde durmalıyız. Japonlar daha çok halk çocuklarını Batıya okumak için gönderdi. Bizim bugünkü üniversitelerimizde de Anadolu çocuklarıyla büyük şehir çocukları arasında böyle bir farkın olduğunun üstünde duracağız.»
Sayfa 147 - Bilgi YayıneviKitabı okudu
«Babaerkil ve otoriter aileden çıkıp, birinin Japon tipini vermesi, birinin Osmanlı tipini çıkarması üzerinde düşünmek zorundayız...»
Sayfa 147 - Bilgi YayıneviKitabı okudu
«bizim Batıcılarımız, bu Capon delikanlısı gibi uygarlığı bilimde, teknikte, laboratuvarda aramıyor, genç kızların babalarının karşısında bacak bacak üstüne atıp sigara içtiğinde, delikanlıların, içki kadehi tokuşturduklarında buluyorlar...»
Sayfa 147 - Bilgi YayıneviKitabı okudu
«Japon aile çekirdeği güçlüdür, Etkili bir eğitimi vardır. Babaerkil aile sistemi içindedir ama, otorite çok bağlayıcıdır. Osmanlı ailesi de bir zamanlar öyleydi. Kınalızade Ali Efendi'nin aile ahlakına baktığımız zaman, bunu açıkça görüyoruz.»
Sayfa 147 - Bilgi YayıneviKitabı okudu
Reklam
«Doğudaki aile, fertlerden oluşuyor ama, fertlerden farklı bir karaktere, bir ayrı bütünlüğe sahip oluyor. Fertlerden birinin başına gelen bütün aileyi ilgilendirir. Batıda sınıfların yaptığı işi, doğuda aile, üstüne yükleniyor gibidir.»
Sayfa 146 - Bilgi YayıneviKitabı okudu
«Batı'da aile, dölyatağı gibi bir şey! ... Batı adamı çocuğunu belli bir yaşa kadar, bakıyor, yetiştiriyor, sonra da kendi başına bırakıyor. Ferdiyetin oluşmasında bunun elbette payı vardır ama, merhametsiz insan yetişmesinde de elbet etkisi vardır.»
Sayfa 146 - Bilgi YayıneviKitabı okudu
«bizim Amerikalara, İngilterelere gönderdiğimiz delikanlıları düşün; üç yılda bir sınıf atlayıp kadın kız peşinde pabuç eskiten bizim haytaları... Dönüşlerinde ne getiriyorlar memleketlerine? Mariuhana'nın pis kokusunu, viskinin faziletini ve yanlış bir batı hayranlığını!... Bu yüzden, biz ikinci dünya savaşına girmediğimiz halde ekonomik güçlükler içinde debeleniyor çalkalanıyoruz; Caponlar savaştan yenik çıktıkları halde, ekonomileriyle Avrupa ve Amerika' ya meydan okuyorlar!...»
Sayfa 146 - Bilgi YayıneviKitabı okudu
439 öğeden 291 ile 300 arasındakiler gösteriliyor.