Evet gelelim yoruma.. Kitap yurtiçinden, yurtdışından, yerli, yabancı, sağdan, soldan, seven, sevmeyen bir çok akademisyenin kolektif bir değerlendirmesi... Ayrıca kitapta cumhuriyet yüzyılında adı öne çıkan bazı insanların (aydın demek istemiyorum) hayatı ve çalışmalarına değinilmiş. (Bu arada belirtmek isterim belki yayın evi okur bunu; kitabı okumayı zorlaştırmak için mi yapıyorsunuz sayfayı hem ikiye bölüp hem konunun arasına onun bunun hayatını kutucuklar halinde yerleştirip dikkat dağıtıyorsunuz..) Kemalizm bir ideoloji midir?, Atatürk bir düşünür müdür?, Sosyoloji, psikoloji, tarih, ekonomi, siyaset bilim, felsefe,vs gibi bilimlerden fikir sahibi olacak kadar anlıyor musunuz? eğer öyleyse değerlendirmeniz bildiğiniz kadar vizyonunuz ve inancınız kadar olacak... bazen doğru bile yanlış anlatılabilir. Bana göre Kemalizm bir doktrin değil zaten rahmetli de bunu belirtmiş. Dolayısıyla ölümünden sonraki ardılları değişen dünya düzeni içinde yaptıklarını Atatürkçülük, Kemalizm,vs diyerek bir mantığa büründürmüş ve halka pazarlamış.. Hangisi doğru hangisi yanlış çok derin konular yorum yapmayacağım. Kitapta da belirtildiği gibi; Bugün Türkiye'de birbirine zıt siyasal fikir ve eğilimleri olan çok çeşitli kişi ve gruplar, rejimle özdeşleşen ve saygın bir ulusal değer haline gelen Atatürk'ün sözlerini ve ilkelerini, kendi davalarını meşrulaştırmak için kullanmışlardır ve kullanmaktadır, Bunu kimisi Cumhuriyet'e karşı görünmemek" için, kimisi onun saygınlığından yararlanmak için, kimisi gerçekten Atatürk'ü sevdiği için yapmaktadır, Son derece esnek, siyasal ve ekonomik doktrinler karşısında pragmatik bir bakış açısına sahip olan ve düşünceleri sürekli gelişip değişen Atatürk'te herkes işine gelen bir söz, bir eğilim veya bir ilke bulabilmekte ve kendine uygun bir