Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kendi Başına Düşünen Çocuklar Yetiştirmek

Elisa Medhus

Kendi Başına Düşünen Çocuklar Yetiştirmek Gönderileri

Kendi Başına Düşünen Çocuklar Yetiştirmek kitaplarını, Kendi Başına Düşünen Çocuklar Yetiştirmek sözleri ve alıntılarını, Kendi Başına Düşünen Çocuklar Yetiştirmek yazarlarını, Kendi Başına Düşünen Çocuklar Yetiştirmek yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Öfke nöbetleri
Öfke nöbetleri. Her ebeveynin korkulu rüyası. Çocuklarınız bir öfke nöbeti geçirirken kendinizi çaresiz hissedersiniz. Vezuv Yanardağı'nın patlamasını seyrediyor gibisinizdir. Korkumuzu sezeceklerinden emin olabilirsiniz. Çocukların öfke nöbeti geçirmesinin binlerce nedeni vardır. Bazıları kızgınlıklarını, düş kırıklıklarını, öfkelerini ve isteklerini sözel olarak ifade etmek için gerekli becerilerden yoksundur. Bazıları dikkat çekmek, bazıları intikam almak ister. Bazıları istediklerini yapmak ister. Bazıları ise başka ne yapacağını bilemez.
Sayfa 219 - OptimistKitabı okudu
SURAT ASMAK
Surat asmak ve somurtmak, öfke nöbetlerinin sessiz şekilleridir. Açık söylemek gerekirse sadece çocuklara özgü de değildir! Insanlar iste diklerini yapmak, ilgi çekmek ya da intikam almak için böyle davranırlar. Aşırı kontrol altında tutulan çocuklar somurtur ve surat asar, çünkü onlara sözel olarak istediklerini elde etmeyi öğrenme şansı verilmemiştir. Müsamahakâr anne ve babaları olan çocuklar somurtur, çünkü işe yarar.
Sayfa 238 - OptimistKitabı okudu
Reklam
264 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Kaçımız anne babalığı tehlikeli bir yola benzetmişizdir.? Aile olmak uygun ortamı sağlamak aslında hiç de kolay bir şey değildir.Sağlıklı düşünebilen , çocukları için doğru olanı yapabilen veya davranışlarıyla bunu sergileyen kaç aile vardır ? Günümüz ebeveynlerinde gözlemlediğim genel itibari ile şımartılmış, her istediği yapılan , çocuğu için
Kendi Başına Düşünen Çocuklar Yetiştirmek
Kendi Başına Düşünen Çocuklar YetiştirmekElisa Medhus · Optimist Yayın Dağıtım · 20052 okunma
Dağınıklık - Neden yaparlar ?
Bazı çocuklar doğaları gereği dağınıktır özellikle de faal ve meraklılarsa. Çünkü bu tip çocuklar bir faaliyetten bir diğerine atlayıp durmayı sever. Ve çoğu zaman artlarında bıraktıklarını temizlemektense, yapacak daha iyi bir şeyler olduğunu düşünürler. Nadiren de bu, aşırı kontrol altında tutan ya da takıntı derecesinde temiz olan ebeveynlere karşı isyandır. Bazen de önlerinde pasaklı örnekler vardır.
Sayfa 167 - OptimistKitabı okudu
Sakin kalmak
Hepimizin bir taşma noktası vardır. Bunun gibi kitaplar okuyacak kadar çocuklarını seven sizin gibi bilinçli anne ve babaların bile. Her şeyden önce hiç kimsenin katlanamayacağı kadar "ama anne" ve "hayır yapmak istemiyorum" derler ki sonunda kontrolü kaybederiz. Yine de bir insan olarak elimizden geldiği kadar kendi kontrolümüzü elden bırakmamaya çalışmalıyız. "Keşke doğmasaydın", "Senden utanıyorum", "Senden hiçbir şey olmaz" gibi tek bir cümle ya da surata atılan bir fiske çocukların kendilerini algılaması ve bakış açıları üzerinde kalıcı ve yıkıcı bir etki doğuracaktır. Tabii ki, bunlar kötü şeyler, bunun kendi kendini yönlendiren çocuk yetiştirmekle ne ilgisi var? Çok ilgisi var. Ebeveynler kontrollerini kaybettiklerinde çocuklar da tipik olarak kendi davranışlarını kendi kendilerine analiz etmeyi keserler, çünkü sevdikleri ve güvendikleri kişilerden, kendi ken- dini değerlendirme yeteneklerinin kusurlu olduğu mesajını almaktadırlar. Bu etkinin farkında olup öfkeyle konuşmadan ya da elimizi kaldırmadan önce düşünmeliyiz. Çocuklarımıza karşı kontrolümüzü kaybettiğimiz için gerekçeler ileri sürmekten de kaçınmalıyız.
Sayfa 95 - OptimistKitabı okudu
Çocuğa saygı gösterin. Fazlaca anne babalık taslamayın. Onun huzurlu bir başınalığımı ihlal etmeyin. -Ralph Waldo Emerson
Sayfa 89 - OptimistKitabı okudu
Reklam
Yapmayın!
Aşırı, gelişi güzel övgülerden kaçının. Yıllar geçtikçe aşırı övgüye maruz kalan çocuklarımız kendilerini gerçekçi bir şekilde yargılamayı öğrenemezler. Çaresizliği öğrenirler, çünkü onlara sahip oldukları söylenen beceri ve yetenekler gerçekte sahte ya da abartılıdır. Bu çocuklar gerçek dünyaya bırakıldıklarında, bazı alanlarda düşündükleri kadar mükemmel olmadıklarını acı bir şekilde öğrenirler. Aslında bu sahte mükemmellik algılaması (zarar verici bir dış unsur etkisi) aslında onların bu alanlarda kendilerini daha iyi bir hale getirme motivasyonlarını da tıkamış olabilir.
Sayfa 68 - OptimistKitabı okudu
Kimilerinin sizin hakkınızda ne düşündüklerini değil de kendi düşündüklerinizi söylemeye başladığınız an dikkate değer bir adam olma yoluna girmişsiniz demektir. -J. M. Barrie
Sayfa 57 - OptimistKitabı okudu
Gerçek her insanın yüreğinde yatar ve insan gerçeği orada aramalı ve bu gördüğü gerçek tarafından yönlendirilmelidir. Ancak hiç kimsenin başkalarını kendi gerçeğine göre yönlendirmeye zorlama hakkı yoktur. -Mahatma Gandhi
Aşırı Kontrol
Dört dörtlük sahte benliğin yaratılmasını garantiye almak için sıklıkla yönetmek, fiziksel cezalar vermek, tehdit etmek ve ültimatom vermek gibi cebri teknikler kullanırız. Yönetirken, çocuklarımıza hayatlarını nasıl idare edeceklerini söyleriz. Tam bir Pinokyo ile Gepotto hikâyesidir. Aşağıda bazı örnekler ve alternatifleri yer alıyor: "Servis gelene kadar almayı unuttuğun bir şey var mı? demek yerine "Sırt çantanı unutma." "Kaskın olmadan bisiklete binmek güvenli değil" demek yerine, "Dışarı çıkıp bisiklete bineceksen kaskını takman gerekiyor." "Bugün öğlen sıcaklık sıfırın altına düşecekmiş" demek yerine "Montunu giy. Dışarısı çok soğuk."
Sayfa 44 - OptimistKitabı okudu
13 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.