Kendi Kalemini Kıranlar

Cemile Sümeyra

Kendi Kalemini Kıranlar Sözleri ve Alıntıları

Kendi Kalemini Kıranlar sözleri ve alıntılarını, Kendi Kalemini Kıranlar kitap alıntılarını, Kendi Kalemini Kıranlar en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Virginia Woolf, Cesar Pavese, Sylvia Plath, Stefan Zweig gibi yazarlar, hayatlarına intihar eylemiyle son veren isimlerden bazılarıdır. Her birinin intihar nedenleri farklı olsa da, intihar olgusu bu isimlerin kaderlerini birleştirmiştir. Türk edebiyatında ise Yedikuleli Faizi, Emir Çelebi, Beşİr Fuad, Sadullah Rami, Galip Efendi, Ömer İhya, Şakir Efendi, Tokadizade Şekip, Halil Nihat Boztepe, Rabia Bayraktar, Güngör Rona, Can İren, Rasih Güran, Celal Sılay, Turgut Günay, İlhami Çiçek, Kenan Özcan, Nilgün Marmara, Kaan İnce, Metin Akbaş, Sosyal Ekinci, İlhan Şevket Aykut, Hüseyin alacatlı, Nazir Akalın, Zafer Ekin Karabay... intiharla hayatlarına son veren isimlerdendir. Bu isimlerin yanısıra bir de, intihara teşebbüs eden edebiyatçılar vardır ki; İzzet Molla, Dertli Lütfi, Hasan Remzi Efendi, Asaf, Ziya Gökalp, Ümit Yaşar Oğuzcan, Pınar Çekirge, ve Şakir Efendi... bunlardan bilinenleridir.
İlhami çiçek
Göğe bezgin bakanların bir türlü öğrenemediği bir oyundur satranç.
Reklam
Zafer Ekin Karabay, ardında ''Bütün Mesele Neydi?'' isimli bir intihar mektubu bırakır. Bu mektupta söyledikleri dikkat çekicidir. "hani, ‘hayatın neresinden dönülse kardır’ dizesi var ya Nilgün’ün, canım benim, ben yaşamın neresinden döneceğimi çoktan belirlemiştim. Nilgün Marmara’nın 29 yaşında, S. Plath’in şubat ayında intihar etmesi, benim de 29. yaşımın 29 şubatında intihar etmemi gerektirmezdi. ama madem ki yaşamda kalmaya kendimi ikna edemiyordum, o zaman bir tarih belirlemeliydim ve 29. yaşımın 29 şubatını seçtim. bu yüzden ‘şubatta saklambaç’a bir yığın başka sırla birlikte intihar edeceğim tarihi de gizlemiştim. ne var ki, kitabımı bir türlü bastıramadım (o kitabı görmeden ölmek bana nasıl acı veriyor bilemezsiniz). Ama şimdi yaşamımın bu ayrım noktasında hiçbir yerde huzur bulamadığıma göre bu tarihi bekleyecek gücüm de kalmadı. Hem Zebercet de belirlediği tarihten önce intihar etmemiş miydi? (Kimbilir belki kendimle barışabilseydim...)
Fredu'a göre intihar..
Ona göre intihar, egonun süperegodan intikam almasıdır.
Beşir Fuad
''...materyalist felsefenin ve pozitivist anlayışın edebiyata nasıl uyarlanacağını göstermek için Güneş adında bir dergi yayınlamıştır.''
Zafer Ekin Karabay'ın intihar mektubu kendisine ulaştırılan Can Dündar, onun intihar nedenini sorgular ve şöyle bir açıklama yapar.Mesele (Mayakovski’den Kaan İnce’ye, Van Gogh’dan Nilgün Marmara’ya, Jack London’dan, Hemingway’e kadar) bütün sanatçıların, vicdan sahiplerinin, hayatı sevenlerin meselesi: Ozanın, başkalarının acısı pahasına elde edilen mutluluğu kabullenememesi... Alaattin Topçu’nun deyişiyle "hayatın ağırlığı karşısında insanın hafifliğini", "N’apalım, dünya böyle" diye geçiştirememesi... Sokaktaki tevekkülle baş edememesi... Sokaktakilerden olmayıp, onları dönüştürmeye de gücünün yetmemesi... Ve "kendiyle barışıp" haksızlığa alışarak yok olmaktansa, intihar ederek var olmayı tercih etmesi... Nilgün Marmara da "Ey, iki adımlık yerküre/ senin bütün arka bahçelerini gördüm ben" deyip gitmedi mi?
Reklam
28 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.