Kendine Güven

Orijinal Adı:
Selbstwusstsein

Kendine Güven
2023 34. kitabı
Öncelikle Peter Lauster beni bir kez daha yanıltmadı. Bu yazarın daha önce birkaç kitabını okumuştum ve gerçekten fikirlerini beğenerek okuduğumu söylemeliyim. Kitap, özgüveni anlatıyor. Kabaca, sadeleştirerek ve nokta atışlarıyla harika bilgiler sunmakta bizlere. Öncelikle neyden kaynaklı kendimize olan güveni kaybederiz bunların sebeplerine değiniyor sonrasında artık işi davranış boyutuna doğru götürüyor. Sunduğu alternatif çözüm önerilerini uygulamak bile sizler için oldukça faydalı şeyler olabilir tabi kendi kendinize bi yere kadar olduğunu düşünüyorsanız o zaman psikolojik destek almak gerektiğini de vurguluyor. Hadi gelelim özgüven nedir birde biz ele alalım. Kitapta aslında bolca aşağılık kompleksine de başvurmuş. Yaşadığımız olaylar neticesinde yani biz bunlara bozgun dersek bu bozgunlar yüzünden özgüvenimiz düşmekte. Özellikle de okul döneminde bu daha fazla olmaktadır. Yani özgüven öyle doğuştan gelen bir şey değildir sonradan kaybedilir veya kaybedildiği gibi de kazanılır. Peki bir insan özgüvenli mi nasıl anlayabiliriz bu soruya öyle hemen kolay yanıt veremesek de aslında davranışları bize önemli ipuçları sunar. Ha şu da unutulmamalıdır, özgüvenmiş gibi olan davranışlar aslında içerde yoğun aşağılık kompleksini gizlemek için yapılan bir maske olabilir. Ben her şeyin zıttıyla var olduğunu savunuyorum bu yüzden bir uçta bulunan davranış her zaman yanında diğer uçtaki davranışı da taşır. Yani bir kişi umursamaz gibi görünüyorsa aslında umursayan bir tarafının da olduğunu söyleyebiliriz. Gerçek bir özgüven olaylar karşısında karşıdaki kişiyi incitmeden ama kendinden de taviz vermeden usulünce cevap vermeyi gerektirir. Yazar iyimserlikle özgüven arasında bir bağın olduğundan da bahsetmiş çünkü, siz özgüvenliyseniz bu karşıdaki kişiyi kötü hissetirmek yerine iyi
Psikoloji
Kendine GüvenPeter Lauster · Doruk Yayınları · 200046 okunma