1971
E Yayınları

.. ölüm olsa yüzüme vuran ilk ışık..
Puan vermedi·402 syf.·
2023 86. kitabı
Bir dal çıtırdıyor yukarda, uçurumun başında. Bir baykuş ötüyor. Bir yılan tıslıyor, ardından başını toprağa sokuyor Ölüler mezarlarında sağdan sola dönüyorlar yeniden. Gökte bir ay, yusyuvarlak, gümüş renkli. Uzak yıldızlar pırıl pırıl. Altın sarısına bulanmış. Toprağın üstünde yüzü koyun uzanmış bir ölü. Toprakla çiftleşiyor gibi .... Bu kitabın adını yazar neden Kerkenez* koymuş, önce bunu düşündüm. Kerkenez bir kuş.. Salih in bilinçaltında yuvalanmış ve kendini bir türlü terk etmeyen duygusu.. Salih in göbek bağı bir cami avlusuna atılır, hoca olsun, âlim olsun diye.. Ama görün bakın ki bu göbek bağını bir kerkenez o dakika yutar. Bu kuş Salih in korkulu rüyaları olur, göbek bağı dolayısıyla kendisini sürekli takip ettiğini günün birinde de gözlerini oyup alacağı duygusundan daha çocukken kurtulamaz. Kerkenez * aynı zamanda bizim toplumda zayıf iradeli, çelimsiz ve işini bilen insanlar için de kullanılan bir deyimdir. Bu anlamda kitabın isminin Kerkenez manidar.. Kitap ile ilgili duygum.. Kitabı okurken ve bitirdikten sonra kocaman bir huzursuzluk, ruhsal yönden köşeye sıkışmış insan psikolojisinin dayanılmaz ağırlığı.. Nasıl bir huzursuzluk.. Salih evini şöyle tarif ediyor.. ' Ev kuduz bir köpekti.' Bir çocuk neden evine Kuduz Köpek* desin..
2016 13. kitabı
Okunma: 07 Nisan 2016 00:00
Öncelikle kitabın nasıl ilgimi çektiği ve kitabı nasıl edindiğimden bahsetmek gerekirse eğer, kitap hiç ilgimi çekmemişti. Öncesinde merak etmeyi bırakın, haberdar olduğum bir kitap bile değildi Kerkenez ve aynı zamanda yazarı da haberdar olduğum bir yazar değildi. Bir gün yine Neokur'da bir incelemeye yorum yaptım. O incelemeyi yazan arkadaş o kitabı gönderdi bana, gönderirken yanında Kerkenez'i de göndermişti. İsmi de bir tuhaf olan bu kitabı görünce şaşırdım. Ve o andan itibaren merak etmeye başladım. Kitabın konusu bir Anadolu köyünde başlamaktadır. Eski bir zamanda geçen kitabın zaten kırk yıllık bir kitap olduğu düşünülürse zamanının eseridir Kerkenez. Zamanında köylünün çektiği yokluğu ve yoksulluğu, bilgisizliği, inanç anlayışını çok güzel anlatmaktadır. Fakat hem şiir gibi dili hem de karakterlerin derin psikolojik incelemeleri kitabın konusunun önüne geçiyor. Beni okumaya başladığım anda içine çeken bu karanlık roman, okurken belki canınızı sıkabilir ama kesinlikle okuduğunuza pişman olmayacağınız çok güzel bir eser. Yazarın bir diğer romanı Hacizli Toprak'ı da okumak için sabırsızlanıyorum. Tavsiyedir.
2017 11. kitabı
Yine bizim Peder beyin kitaplığından bir gençlik merakı. Yazarın soyadı, adımla aynı olduğundan birde kapağında ki dobermanın şekli ilgimi çekmişti. Burda ki basım farklı anlaşılan. Roman kahramanın (Salih di galiba) askerde yaşadıkları, yengesiyle namütenahi bir durumda kalması, köy yaşamındaki yokluk, kasabada ki farklılar, Anadolu coğrafyasında yaşayan insanlar adına güzel ama acı dolu hikayeler. Askerlik hayatı, bastırılmış cinsellik, aile bireylerinin salt gerçekçi ilişkileri. Kara bir roman hasılı. Galiba yazar bu romanıyla ödül de almış öyle yazıyordu kitapta. İnsanımız adına fikir edinmek için okunabilir.
2020 72. kitabı
Okunma: 27 Ekim 2020 18:47
10/10 Kerkenez kesinlikle çok farklı bir roman. Yazar 1968 yılında başlayıp 1971 yılında tamamlamış romanı. Okuduğum kitap 1975 yılı baskısıydı. Yayımlandığı tarihe bakarsak bu kitap tam bir istisna. Baş karakter Salih'in iç buhranından uzun süre çıkamayacağım gibi duruyor.
KerkenezCengiz Tuncer · E Yayınları · 197363 okunma

Cengiz TuncerYazar · 4 kitap
(1931 - 8 Temmuz 1981): Yazar. Denizli'de doğdu. İzmir Buca Ortaokulu ikinci sınıfından ayrıldı. Babasının yanında ticaretle uğraştı. Gazetecilik, senaryo yazarlığı, film yöneticiliği yaptı. E Yayınlarının kurucularından idi. İstanbul'da öldü. Önce şiir yazdı. İlk şiiri İzmir'de Gençlik dergisinde çıktı (1945). Üç arkadaşıyla İzmir'de Kervan dergisini yayınladı (9 sayı, 1951). Şiirleri: Devrialem (Tarık Dursun K. ile, 1951). Romanları: Hacizli Toprak (1960), Sevmek Seni (1966), Kerkenez (1971).