Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kırım'a Seyahat

Fatih Kerimi

Kırım'a Seyahat Gönderileri

Kırım'a Seyahat kitaplarını, Kırım'a Seyahat sözleri ve alıntılarını, Kırım'a Seyahat yazarlarını, Kırım'a Seyahat yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
190 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Fatih Kerimi / Kırım'a Seyahat. Hazırlayan: Hayri Ataş. 30 Mart 1870 tarihinde Samara eyaletinin Bügülme ilçesine bağlı Minlibay köyünde bir molla ailesinin çocuğu olarak dünyaya gelen Fatih Kerim'i aldığı eğitimlerle ve yaptığı gezilerle Rusya, İstanbul ve Avrupa'yı yakından görme imkânına sahip olmuştur. Gazeteci kimliği ile yapmış olduğu bu
Kırım'a Seyahat
Kırım'a SeyahatFatih Kerimi · Post Yayın · 201715 okunma
190 syf.
9/10 puan verdi
·
5 günde okudu
Güzel bir seyahatnameydi. Bir Rusya tatar edibi olan Fatih Kerimi, Türk dünyası ve tarihi için çok önemli olan Kırım'da İsmail Gaspıralı tarafından çıkarılan Tercüman gazetesinin 20. kuruluş yılı kutlamalarına katılmak için 1903 yılında Kırım'a gitmiş. Eser boyunca sık sık Rusya Müslümanlarının eğitimsizliklerinden şikayet eden Fatih Kerimi, toplumunun aydınlığa kavuşabilmesi için modern eğitime geçilmesi ve kadınların da eğitime dahil edilmesi gerektiğini savunuyor. Döneminin en önemli aydınlarından biri olan Kerimi'nin bu eseri 20. yüzyıl başında Rusya Müslümanları ile ilgili güzel malumat veriyor. Tavsiye ederim.
Kırım'a Seyahat
Kırım'a SeyahatFatih Kerimi · Post Yayın · 201715 okunma
Reklam
Günümüzde Müslümanların büyük kısmı Allah tarafından indirilmiş şeriat ile değil mollalar tarafından va'z edilmiş eski babalar fikriyle amel ediyorlar.
190 syf.
·
Puan vermedi
Kırım'a Seyahat kitabı 1903 yılında kaleme alınmıştır. İsmail Gaspıralı Bey'in çıkardığı Tercüman Gazetesi'nin 20.yılı münasebetiyle kutlamalara katılmak için Orenburg'dan yola çıkarak Bahçesaray'a seyahat etmiştir. Bu seyahat aşamasında gezdiği,gördüğü bölgeleri bize sunmaktadır. Yazarımız gittiği yerlerin coğrafi özellikleri, nüfusu ve hangi dine,ırka mensup oldukları hakkında bilgi veriyor. Bunun yanında şehirdeki oteller ve gezilecek yerler hakkında bilgi veriyor. Gezilen yerler fotoğraflar ile sunulmuştur. Seyahat aşaması başlıklar altında verilmiştir.  O dönemin coğrafi haritasını çizmemizi sağlamıştır. Akıcı dili ile hiç sıkılmadan okuduğum bir eser oldu. Kitabın başında verilen özgeçmiş ile Fatih Bey'in hayatı hakkında bilgi sahibi oluyoruz, sonunda ise Kerimi ailesinin fotoğraf albümü vardır. Eser her ne kadar seyahatname olsa da  bunlarla sınırlı kalmamıştır. Asıl meselemiz Müslümanların o dönemde bile eğitim ve kültür acısından geri kalmışlığı. Kırım'a Seyahat  öncesinde okuduğum Suriye ve Filistin Mektuplarında da bahsedilen ortak bir konudur. Biri 1903 yılında diğeri ise 1913 yılında yazılmıştır. Bölgeler farklı olsada ortak noktaları eğitim ve kültür acısından geri kalmışlık. Fatih Kerimi Bey yer yer serzenişlerde bulunarak Türklerin o coğrafya da yeterince kendilerini geliştirmediklerinden bahsediyor. Diğer milletler gibi okullar açmayıp eski usül eğitimle devam edildiğini anlatıyor.Yusuf Akçura da en çok bu konu üzerinde durmuştu.  Aradan geçen zamanlar bize ders almadığınızı gösteriyor. Kitabı okumama vesile olan Kitap Şuuru ailesine çok teşekkür ederim. #kitapşuuru
Kırım'a Seyahat
Kırım'a SeyahatFatih Kerimi · Post Yayın · 201715 okunma
İlim ve marifet ailesine harabeker mamur oluyor ,kuru sahralar cennet oluyor.
Sayfa 121
Milletin istikbâli ,hayatı ve bekası kadınlarımızın elindedir. Onlar eğitimli ,terbiyeli ve ahlâklı olursa, milletin istikbali açık, değilse milletin hali harap, istikbâli berbattır.
Sayfa 98
Reklam
İnsanı insan eden ilim olduğu gibi insanlıktan çıkarıp rezil ve maskara eden şey de yalnız cehalettir.
Sayfa 80
İnsan hayatının uykuda görülmüş rüyadan yahut tiyatro sahnesinde görülmüş manzaradan farkı olmadığı gibi hükümetler hayatının da insan hayatında çok farkı yoktur.
Sayfa 67
Kırım havasını teneffüs eden adam sevinç, hayat ,şiir ve uzun ömür teneffüs ediyor.
Sayfa 56
Nizam, intizam ve faaliyet görülen yerlerde insanın ruhu kuvvetleniyor, hayatı artıyor, kalbi yükseliyor ve dünyaya geldiğine seviniyor.
Sayfa 43
Reklam
Hangi tarafımıza baksak medeniyet ,maarif ve insaniyet hadimi olan ulema ve hükemaya rahmet okumaya mecburuz.
Sayfa 33
Daima bir yerde oturmak ve aynı bir iş ile meşgul olmak insanı biraz yoruyor
Sayfa 25
Milletin istikbâli, hayatı ve bekası kadınlarımızın elindedir. Onlar eğitimli, terbiyeli ve ahlâklı olursa milletin istikbâli açık; değilse milletin hali harap, istiklâli berbattır.
Sayfa 98 - Fatih KerimiKitabı okudu
Ilim ve maarif karşısında el başlayıp diz çökmeyen adamın yahut milletin akıbeti hüsrandır.
Sayfa 36 - Fatih KerimiKitabı okudu
190 syf.
9/10 puan verdi
#tarihşuuru Fatih Kerimi, Kazanlı bir Tatar aydını olarak halkının geri kalmışlığı dolayısıyla yeis içinde bir isimdir. Ayrıca Kırım'daki soydaşlarının da topraklarını bırakarak Osmanlı topraklarına hicret etmesini doğru bulmaz. Tatarların Rusya'nın bir parçası olduğunu, hatta kendilerini onlardan daha fazla geliştirmeleri gerektiğini düşünmektedir. Özellikle eserde geçen tren yolculuğunda aynı kompartımanda oturduğu münevver Rus hanımefendinin entelektüel durumu üzerine yaptığı yorumlarda içinden geçenleri görebilirsiniz. Tatarların gelenekleri içinde boğulurken bir Rus gencinin kendini yetiştirme çabasını takdir eder. Tatar gençlerinin de benzer niteliklere haiz olmaları gerektiğini, aksi takdirde yok olacaklarını ima eder. Ayrıca Kerimi'nin eserde Rus devleti hakkında kasten ya da sansür çekincesiyle olumsuz konuşmadığı görülür.
Kırım'a Seyahat
Kırım'a SeyahatFatih Kerimi · Post Yayın · 201715 okunma
31 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.