Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kısa Dünya Tarihi

Ali Çimen

Kısa Dünya Tarihi Sözleri ve Alıntıları

Kısa Dünya Tarihi sözleri ve alıntılarını, Kısa Dünya Tarihi kitap alıntılarını, Kısa Dünya Tarihi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Müslüman Araplar, İslâm'ın doğuşundan bir asır sonra İspanya'dan Çin sınırlarına ulaşan topraklarıyla tarihin gördüğü en görkemli imparatorluklardan biri olmuştu.
Sayfa 97 - Timaş Yayınları, 1. Baskı (2015)Kitabı okudu
"Mükemmel bir ilk izlenim bırakmak için asla ikinci bir şansın olmayacak."
Sayfa 33 - Timaş Yayınları, 1. Baskı (2015)Kitabı okudu
Reklam
İlk yazı
Evet, yazıyı ilk bulanlar Sümerler ve sistematik şekilde kullananlar da Mısırlılar olmuştu. Ama buldukları bu yazı daha çok sembollere ve basitleştirilmiş resimlere dayanıyordu...
Sayfa 24 - Timaş Yayınları, 1. Baskı (2015)Kitabı okudu
Bilim ve Teknoloji
İslâm'ın Altın Çağı boyunca Ortadoğu'da bilim, sanat ve kültürü besleyen parlak fikir ve çalışmalar, daha Moğollardan önce ticaret, diplomasi, savaşlar hepsinden önemlisi de Endülüs Emevileri aracılığıyla Avrupa'ya ulaşmış ve Avrupalıların da bunların üzerine koymasıyla İtalyan Rönesansı doğmuştu.
Sayfa 104 - Timaş Yayınları, 1. Baskı (2015)Kitabı okudu
Ticarette bereket, berekette istikrar vardı!
Sayfa 31 - Timaş Yayınları, 1. Baskı (2015)Kitabı okudu
Kolomb'un kıtaya ilk ayak bastığında toplam yerli sayısı 80 milyonken; bir asır sonra, 1600'de bu rakam 10 milyona kadar indi. Bu kıyımın cellatlarıysa barut, kölelik ve çiçek gibi Avrupa kökenli salgın hastalıklar olmuştu.
Sayfa 229 - Timaş Yayınları, 1. Baskı (2015)Kitabı okudu
Reklam
Fatımiler, hızla ilerleyen Sünni Selçukluların ilerleyişini durdurmak için, tarihin ilk suikast timi olan Haşhaşileri sahneye çıkaracaktı.
Sayfa 164 - Timaş Yayınları, 1. Baskı (2015)Kitabı okudu
Türklerin İslâmla Tanışması
... 751'de, Çin ile girilen hâkimiyet savaşının cephelerinden biri olan Talas Savaşı'nda Türkleri ve Çinlileri yenmiş, İslam'ın Orta Asya'da kalıcı bir güç olduğunu göstermişlerdi. Talas kuru kuruya yapılan bir savaş olarak kalmadı. Müslümanlar bu çarpışma sırasında Çinlilerden kâğıdı öğrenecek, ardından bu bilgiyi Avrupa'ya taşıyacaklardı. Bir önemli sonuç da Türklerin ilk kez bu savaş sayesinde Müslümanlar ve İslam'la tanışmalarıydı. Bu tanışıklık kısa zamanda İslamiyet'i kabul etmeleriyle sonuçlanacaktı.
Sayfa 97 - Timaş Yayınları, 1. Baskı (2015)Kitabı okudu
İlk Alfabe
Fenikeliler, kendi dillerini yazıya dökmek için her bir sese karşılık bir sembol geliştirerek modern alfabenin temellerini attılar. Artık sesleri yan yana getirip kelimeler türetebiliyor ve bunları seslendirerek yazıyı ete kemiğe büründürebiliyorduk.
Sayfa 24 - Timaş Yayınları, 1. Baskı (2015)Kitabı okudu
İnsanoğlunun 200 bin yıllık tarihi...
Sayfa 9 - Timaş Yayınları, 1. Baskı (2015)Kitabı okudu
Reklam
Haşhaşiler
Dönemin sert mizaçlı yöneticilerinden; Şiiliğin İsmailiye koluna bağlı Hasan Sabbah liderliğindeki bu suikastçılar çetesine, haşhaş alıp uyuşturuldukları için Haşhaşiler denmişti. Haşhaşiler, her türlü güvenlik önlemini aşıp en sıkı korunan yerlere girerek, siyasi hasımlarını zehirli hançerlerle ortadan kaldırmalarıyla efsaneleşti.
Sayfa 165 - Timaş Yayınları, 1. Baskı (2015)Kitabı okudu
Bir süre sonra keşfedilecek Amerika kıtasında baş gösterecek iş gücü ihtiyacı, Atlantik Köle Ticareti adındaki acılı süreci başlatacaktı. Bu süreçte 12 milyona yakın Afrikalı, zorla çalıştırılmak üzere Amerika'daki sömürge topraklarına taşınacak ve bugünkü siyahi Amerikalıların ataları olacaklardı.
Sayfa 212 - Timaş Yayınları, 1. Baskı (2015)Kitabı okudu
Dünyanın Çapını Ölçmüşlerdi
Cebir ve algoritmanın babası Harizmi, doktorların doktoru olarak bilinen Razi, astronomi ve optik alanında çığır açan Batlamyus İslam altın çağının dünya bilimine armağan ettiği isimlerden sadece bazılarıydı. Günümüzde "Müslümanlar bilim yapabilir mi?" şeklindeki bitmek tükenmek bilmeyen tartışmalara ışık tutması bakımından şunu hatırlatmakta fayda var; Abbasi döneminin coğrafyacıları, henüz teleskopların ve uyduların olmadığı o çağlarda, dünyamızın 40.074 km olan çapını, 106 km yanılma payıyla ölçmeyi başarmışlardı.
Sayfa 103 - Timaş Yayınları, 1. Baskı (2015)Kitabı okudu
Müslüman âlimler, Arapça rakam ve kesirlerin ondalık basamak değeriyle birlikte kullanıldığı aritmetik sistemi Hintlerden almış; modern rakamları ve özellikle de matematikte çığır açan "0" rakamını geliştirmişlerdi. Bu birikim, İspanya Endülüsleri eliyle Avrupa'ya taşınacaktı.
Sayfa 101 - Timaş Yayınları, 1. Baskı (2015)Kitabı okudu
Müslümanlar içe kapanma ve durgunluk dönemine girene dek Avrupa'yı tıptan astronomiye, matematikten askerî teknolojiye kadar birçok alanda besleyecek; İtalyan Rönesansı'nın filizlenmesinde de pay sahibi olacaklardı.
Sayfa 101 - Timaş Yayınları, 1. Baskı (2015)Kitabı okudu
395 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.