Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kısa Osmanlı Tarihi

Halil İnalcık

Kısa Osmanlı Tarihi Sözleri ve Alıntıları

Kısa Osmanlı Tarihi sözleri ve alıntılarını, Kısa Osmanlı Tarihi kitap alıntılarını, Kısa Osmanlı Tarihi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Fatih Sultan Mehmed imparatorluğun gerçek kurucusudur. Fatih bildiğimiz temel özellikleriyle klasik Osmanlı idare rejimini kesin biçimde yerleştirmiştir." Başka bir deyimle Anadolu ve Rumeli'yi bir tek ülke halinde birleştirip, mutlak bir otorite altında imparatorluğu örgütleyen Fatih Sultan Mehmed olmuştur.
Sayfa 34 - Kronik KitapKitabı okudu
19. yüzyıl Osmanlı felaketlerinin öğrettiği pratik bir gerçek vardır. Türk milleti, gazâ ve haçlı döneminin Osmanlı mirasından kurtulmalıdır. Osmanlı'yı Türkle aynı tutan Batı, Türklere hayat hakkı tanımaz. Tarihin içinden gelen bir taassupla Türk milletini yok etmek ister. Onun için Avrupa karşısında yeni Türk devletinin Osmanlı ile onun temel inanç politikasıyla ilişkisi kalmadığını göstermek gerektir. Bizans'ı canlandırmak isteyen Yunanlı, Avrupa'yı arkasına alarak daima bu haçlı anlayışından yararlanmak istemiştir. Atatürk, tarihten gelen bir bilinçle, yeni Türk devletinin geleceği için tam bir Avrupalı devlet ve millet olmayı bir ölüm kalım gereği gibi ortaya koymuştur. Bunun için 'inkılâplar yapacaktır. Buna karşı olanları milli iradeyle, Büyük Millet Meclisi'nin kararlarıyla bertaraf edecektir. Açıkça bellidir ki, bütün sorun, Büyük Millet Meclisi'nde inkılapları onaylayacak çoğunluğu sağlamaktır. O, bütün politik manevralarında milli iradeyi öne koymakla büyük bir siyaset stratejisti olduğunu da ispatlamıştır.
Sayfa 71 - Kronik KitapKitabı okudu
Reklam
Fatih Sultan Mehmed Han
Sultanu'l-Berreyn ve Hakanu'l-Bahreyn(iki kara ve iki denizin hükümdarı)
Memuriyette rüşvet alma o kadar yaygınlaşmış bir yöntemdir ki, Evliya Çelebi bir kadının geliri için, biri rüşvetli öteki rüşvetsiz olarak daima iki rakam vermektedir.
Fatih Sultan Mehmed imparatorluğun gerçek kurucusudur.
Gazi, Türk milleti için tek yükselme yolunu, tümüyle batılılaşma, Avrupalılaşma, tam bir modernizasyon felsefesinde görüyordu.
Reklam
Osman Gazi
Osman Gâzi ise Kastamonu beylerinin emri altında bir boy-beyiydi. Bizanslı çağdaş tarihçi Pachymeres ile eski Osmanlı rivayeti karşılaştırılınca şu gerçek ortaya çıkmaktadır: Kastamonu beyleri Bizans'a karşı gazâ hareketini gevşek tuttukları zaman Osman ucların en ileri bölümünde gazâyı son derece atılganlıkla sürdürmüş, böylece bu yanda gâzileri yanına çekmiş, onların gerçek önderi durumuna yükselmiştir. Onu beylik kurucusu büyük bir gâzi önderi durumuna çıkaran başarı ise eski Bizans başkenti İznik’i kuşatması ve 1302 yazında Bapheus'da (şimdi bu yerin Yalova'dan 10 km doğuda Yalak-ova/Hersek köyü olduğunu belirlemiş bulunuyoruz) Bizans imparatorunun gönderdiği orduya karşı baskınla kazandığı zaferdir. Bu zaferle kendisi ve kendisinden sonra oğulları uclarda rakipsiz bir nüfuz ve şevket (charisma) kazanmış böylece hanedanı ve Osmanlı Devleti kurulmuştur (1302). Son araştırmalar daha Osman Bey döneminde beylik kurumlarının hakkıyla kurulmuş bulunduğunu ortaya koymaktadır. Osman'ın bir kabile reisi mi (F. Köprülü) yoksa bir gâzi örgütünün başı mı (P. Wittek) olduğu tartışma konusu olmuştur.
Sayfa 16 - Kronik Kitap
Fatih Sultan Mehmed imparatorluğun gerçek kurucusudur.
Sayfa 34 - KronikKitabı okudu
"Sultanu'l-Berreyn ve Hakanu'l-Bahreyn (iki kara ve iki denizin hükümdarı) unvanını kullanan Fatih, Karadeniz ve Ege üzerinde egemenliği belirtiyor, böylece Anadolu ve Balkanlar'ı birleştirerek İstanbul etrafında 400 yıl dayanan imparatorluk çekirdeğini kurmuş oluyordu."
Sayfa 35 - Kronik KitapKitabı okudu
1590 yılından sonra hazine daima büyük açıklar vermeye başladı. Bu dönemde avârız ve cizyenin artması ve bu vergilerin toplanması sırasında kötüye kullanımı yüzünden reâyâ arasında hoşnutsuzluk, protesto olarak yerini yurdunu bırakıp kaçmalar yaygınlaştı.
Sayfa 60 - Kronik, 2. Baskı | Osmanlı İmparatorluğu Tarihine Kuşbakışı, Büyük Bunalım, 1517-1610 ve Köklü DeğişimKitabı okudu
Reklam
Kanunî Süleyman bir rivayette, köylüyü insanların en hayırlısı saymıştır. Çünkü demiş, köylü, bütün insanları doyuran sınıftır.
Sayfa 135 - Kronik, 2. Baskı | Osmanlı Tarihi, Ticaret ve Ekonomi Üzerinde İslâm ve Osmanlı Düşüncesi ve UygulamalarKitabı okudu
Devşirmenin geniş ölçüde uygulandığı dönemlerde yılda ortalama 3.000 devşirme oğlanı toplandığı hesap edilmiştir.
Sayfa 31 - Kronik, 2. Baskı | Osmanlı İmparatorluğu Tarihine Kuşbakışı, Balkanlar’da Osmanlı Fethinin Sosyal KoşullarıKitabı okudu
Osmanlı devlet adamları Varna Zaferi’yle bir var olma bunalımını atlattıkları zaman, İstanbul’da Bizans devletinin varlığına son vermenin mutlak bir zorunluluk olduğuna karar vermişlerdir. Bizans’ın sonu Varna’da belli olmuştur.
"İbn Battuta Batı Anadolu'da kurulan beyliklerde beylerin yanında daima danışman olarak fakıları bulmuştur. Osmanlılarda Çandarlı fakîh ailesi aynı durumda olup ilk dönemde devlet idaresini tümüyle kontrolleri altında tutmuşlardır."
Sayfa 18 - Kronik KitapKitabı okudu
Osmanlı kültürü ilk döneminde yani gelişme çağında bağnaz değildi. Yabancı kültürlere özeniliyor, bilinçli kültür alıntıları yapılabiliyor, dışarıdan âlim ve sanatçı getirilmesine çalışılıyordu. Tursun Bey (15. yüzyıl sonu) kendi zamanında sanatta başlıca üç üsluptan, Tavr-i Rúmi (Anadolu Türk), Tavr-i Hatâyî (Orta-Asya) ve Tavr-i Frengî (Avrupa) üsluplarından söz ediyordu.
Sayfa 49 - Kronik KitapKitabı okudu
155 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.