Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kitab-ül Hiyel

İhsan Oktay Anar

Kitab-ül Hiyel Gönderileri

Kitab-ül Hiyel kitaplarını, Kitab-ül Hiyel sözleri ve alıntılarını, Kitab-ül Hiyel yazarlarını, Kitab-ül Hiyel yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Dünyadaki her şey bir mucizeyken insan nasıl hayret etmeden durabilirdi? İşte Üzeyir Bey bu düşüncelerle insanların gerçeklik duygusuna değil de, gerçeğin kendisine ve ondaki üsluba sadık kalmaya karar verdi.
Reklam
Peygamberin torunları bile din için katledilmemişmiydi? Çocuk şehzadelerin öldürülmesi için bizzat şeyhülislâm fetva vermemişmiydi? Bir Rus yazarı, Büyük Engizitör adlı eserinde, İsa Mesih'i yakmak isteyenler bir kardinali anlatmamışmıydı?
Buna göre insanlar bir bakıma, güçlü veya güçsüzdü! ama değişen bir şey yoktu. Çünkü güçlü insanlar düelloyla mertçe döğüşüp adam öldürürler, güçsüzler ise korkakça pusu kurup cinayet işlerlerdi.
Dünya'nın bir parçası olmak, bedenin değil benliğin ölümü olmalıydı.
O aslında kör değildi. Çünkü o, gerçekte, dünyada bulunan sadece tek bir şeyi, son derece değerli bir şeyi görmekle ödüllendirilmişti.
Reklam
Zaten gerçeğin kendisi bir mucizeydi. O her bakımdan şaşılacak, hayret edilecek ve hayran olunacak bir yaratıydı.
Varlıklarını benlikleriyle sınırlayan, ve dolayısıyla, aslında ona ait olduklarını hisseden insanlar gibi, varlığını tehdit ettiğine inandığı o devle savaşmaya karar verdi. Bu dev, Dünya'nın ve içindekilerin ta kendisiydi.
Oysa zayıflık denen şey hayat, iktidar ise ölüm değil miydi?
Yafes Çelebi onun başını okşayarak, mucizelere inanması gerektiğini, çünkü mucizelerin gerçeklik duygusunun değil, gerçeğin bir parçası olduğunu anlatıyordu: Zaten gerçeğin kendisi bir mucizeydi.
Reklam
Dünyayı ve içindekileri bir makineye dönüştürmeye çalışmıştı. İşin acıklı yanı, kendisinin de bir makine olduğunu sanmış, ona durmadan yeni parçalar, çarklar, kasnaklar, somunlar, dişliler, bıçaklar, tabancalar, toplar ekleyerek sakatlığını telafi etmeye kalkmış fakat bu koltuk değneklerinin gideremediği sakatlığı arttıkça artmıştı. "İktidar makinesi" dediği şey, yani onun öz varlığı, sonu gelmez isteklerle büyüdükçe tutkuları da devleşmiş, bu yüzden o nefret ettiği zaaflarını ortadan kaldırarak benliğindeki son insanca kırıntıları da yok etmişti. Oysa zayıflık denen şey hayat, iktidar ise ölüm değil miydi?
Ustaların kılınç yapmak için saatlerce ve günlerce dövdükleri demir neden serttir, bilir misin? O, insanoğluna hemen boyun eğmez, çünkü onların, kendisiyle işleyecekleri suçları bilir. Bu yüzden de ortak olacağı günahların bedelini ateşte dövülürken peşinen öder.
Ustaların kılınç yapmak için saatlerce ve günlerce dövdükleri demir neden serttir, bilir misin? O, insanoğluna hemen boyun eğmez, çünkü onların, kendisiyle işleyecekleri suçları bilir. Bu yüzden de ortak olacağı günahların bedelini ateşte dövülürken peşinen öder. Zalimlerin kolları kendi erişilmez isteklerine göre çok kısadır. Tutkularının büyüklüğü onları böylece sakat kıldığından, bizim kılınç dediğimiz koltuk değneğini kullanırlar. İcad ettiğin silah işte onların tutkularını büyütecek ve zulümlerini arttıracak. Sen onların kollarını uzattın. Oysa kılınçlar yeterince uzun değil miydi?
144 syf.
7/10 puan verdi
·
9 saatte okudu
İhsan Oktay Anar'ın usta kalemiyle kaleme alınan Kitab-ül Hiyel, sizi fantastik bir maceraya sürüklüyor. Tarihin tozlu sayfalarında kaybolmuş mucitlerin olağanüstü hikayelerini anlatan bu roman, hayal gücünün sınırlarını zorluyor. Hiçbir şeye benzemeyen bir kurguya sahip olan Kitab-ül Hiyel, üç ana bölümden oluşuyor. Her bölümde farklı bir mucit ve onun yarattığı hayranlık uyandıran makineler karşımıza çıkıyor. Mühendislik ve hayal gücünün muhteşem bir sentezi olan bu eser, okurları şaşırtmaya ve büyülemeye devam ediyor. Eserin dili, Anar'ın kendine özgü üslubuyla okurları sarıyor. Ağır ve süslü olmasına rağmen, romanın akıcılığı ve sürükleyiciliği bu dili kolayca kabullenmenizi sağlıyor. Kitab-ül Hiyel, sadece fantastik bir roman değil, aynı zamanda tarih ve felsefe gibi farklı disiplinlere de göz kırpıyor. Eserin derinliği ve gizemi, okurları tekrar tekrar okumalarına teşvik ediyor. Eğer: Hayal gücünüzü zorlayacak bir kitap arıyorsanız, Tarihi ve felsefeyi farklı bir bakış açısıyla keşfetmek istiyorsanız, Eşsiz bir kurgu ve sürükleyici bir dil ile tanışmak istiyorsanız, Kitab-ül Hiyel tam size göre! Kitabı okuduktan sonra, siz de mucitlerin dünyasına hayran kalacak ve hayal gücünüzün sınırlarını zorlamaya başlayacaksınız.
Kitab-ül Hiyel
Kitab-ül Hiyelİhsan Oktay Anar · İletişim Yayınları · 19964,514 okunma
Hakikat ne olursa olsun Calûd, gördüklerinden ziyadesiyle duygulanıp kafası karıştığı için bir çıkar yol aramaya başlamıştı. Çünkü bir evliya mucizesi, bir cin ya da hayal gören; yahut gök kubbenin değil de aslında dünyanın döndüğünü hayatında ilk kez anlayan insanların çoğunda olduğu gibi, onun da gerçeklik duygusu adamakıllı zedelenmişti.
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.