Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Bursevî'nin Vâridâtı ve Şerhleri

Kitâbü'n-Netîce

İsmail Hakkı Bursevi

Kitâbü'n-Netîce Hakkında

Kitâbü'n-Netîce konusu, istatistikler, fiyatları ve daha fazlası burada.
10/10
2 Kişi
4
Okunma
4
Beğeni
1.136
Görüntülenme

Hakkında

İsmail Hakkı (ö.1137/1725), bu kitabın dilinin kuş dili olduğunu bu sebeple herkesin onu terennüm edemeyeceğini dinlemekten lezzet alamayacağını ve aklına sığdıramayacağını belirterek daha yolun başında okuyucu uyararak ona yardımcı olmaya çalışır. Osmanlı döneminde yetişen büyük mutasavvıflardan İsmail Hakkı Bursevi, daha çok Ruhu'l beyan isimli tefsiri ile meşhur olmuştur. Kitabü'n Netice, İsmail Hakkı'nın, tasavvufla ilgili önemli bir eseridir. Varidat türü bir eser olan Kitabü'n Netice zamanına göre sade ve akıcı bir Türkçe ile kaleme alınmıştır. Bursevi'nin, vefatından yaklaşık bir yıl önce, yetmiş dört yaşında, kaleme aldığı bu eser; ele aldığı konularda müellifin ulaştığı en son neticeleri, ma'rifet ve kanaatleri ihtiva etmektedir. Eser, tasavvufta kemal noktasına ve nihayet mertebesine ulaşmış kimselerin seviyesine göre yazılmıştır. Müellif; eserinin gönül ehli için yazıldığını henüz mübtedi olan süfilerin, erbab-ı inkar gibi hemen redde kalkışmamalarını, anlayamadıkları mevzularda inatçılık yolunu tutmayıp kendisi hakkında mülayim ve hak söz söylemelerini ister.
Çevirmen:
Ali Namlı
Ali Namlı
Tahmini Okuma Süresi: 31 sa. 22 dk.Sayfa Sayısı: 1107Basım Tarihi: 1 Ocak 2019İlk Yayın Tarihi: 1 Mayıs 1997Yayınevi: Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı Yayınevi
ISBN: 9789751743466Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Ciltli
Reklam

Kitap İstatistikleri

Kitabın okur profili

Kadın% 57.1
Erkek% 42.9
0-12 Yaş
13-17 Yaş
18-24 Yaş
25-34 Yaş
35-44 Yaş
45-54 Yaş
55-64 Yaş
65+ Yaş

Yazar Hakkında

İsmail Hakkı Bursevi
İsmail Hakkı BurseviYazar · 92 kitap
İsmail Hakkı Bursevî, 14 Eylül 1652 tarihinde, Rumeli Vilayet-i Celilesinin Kayılar kazası Aydos karyesinde dünyaya geldi. Yedi yaşında annesini yitirerek öksüz kalan İsmail Hakkı'nın babası Mustafa Efendi İstanbul Aksaray'da sakin iken büyük yangında evi yanıp kül olunca Aydos'a yerleşmiştir. Bursa'da vefat etmiştir. Kabri Bursa'da Tuz Pazarı civarındaki dergahında olup ziyarete açıktır. Alim, mutasavvıf, şair, hafız, bestekâr ve hattat olup tefsirci ve Mevlana'nın Mesnevi'sinin en büyük şarihidir. İsmail Hakkı Bursevî, İstanbul'a taşındıktan sonra tasavvuf alanında eğitim almış ve birçok İslam bilgini yetiştirmiştir. Osmanlı alim, müfessir ve şeyhleri içinde eserlerinin çokluğuyla tanınan İsmail Hakkı Bursevî, Kutub Osman Efendi'den de ders almış,[1] 1685'te Osman Fazlı Efendi'nin tayin etmesiyle Bursa'ya giderek Halvetiye tekkesine şeyh oldu. Halvetî tarikatına mensup olduğundan dolayı, aynı zamanda 'Hâlvetî' lakabıyla da tanınır. Bursa'da verdiği tefsir dersleriyle büyük şöhret kazandı. Hayatının yirmi üç yılını adadığı Ruhu'l Beyan isimli dört ciltlik tefsirinin de büyük bir kısmını burada yazdı. Yazdığı eserlerinin sayısı 136 kadardır. İslâmî ilimlerde derin bilgiye sahip bulunması ve çok sayıda eser vermiş olmasına rağmen tasavvuf sahasında şöhret bulmuş Halvetiye tarikatı şeyhlerinden olan Bursevî, Ruhu'l-Beyan adlı ünlü Arapça Kur'an tefsirinin yazarıdır. Tefsirin Arapça orijinalinden Türkçeye aktarılması ile basımı Erkam Yayınları tarafından yapılmaktadır.