Bireysel Özün Keşfi

Kitabu’n-Nefs

İbn Bacce
Elinizdeki eser, bireysel yönetim okumaları bağlamında İbn Bâcce’den çevirisini yaptığımız Tedbiru’l Mütevahhid’in teorik temellendirmesini yapması açısından son derece önemlidir. Felsefe karşıtı, ezoterik ve sorgulamayan bir zihniyeti tesis edip din adına yaygınlaştırmaya çalışan birimlerin insanların zihinsel sistemlerini körelten, onları yaşayan ölülere çeviren ortamlarından kurtulmanın ya da hiç bulaşmamanın yolunu bireyin kendini keşfetmesi oluşturur. Buradaki bireycilikten kastımız, individüalizm anlamında bir benmerkezcilik değil, personalizm anlamında bir şahsiyetçiliktir. Bu bakış açısına sahip olunca insanlar, birbirini ötekileştiren kişiler değil, aksine bireysel yeteneklerini toplumun birliği ve huzuru için katkı yapacak bir anlayışla özgür, özgüvenli ve diğerkâm bireyler haline gelebilir. Kitabu’n-Nefs de bunu, yani bireyin kendi özünü keşfetmesini temin etmesinde temel argümanları sunmaktadır. Özellikle nefsin duyularının akademik ve analitik bir şekilde sunumuyla hayvani mertebeden insani mertebeye yükselme süreci İbn Bâcce’nin eserinde açık ve net bir şekilde izah edilmektedir. Çalışmanın ikinci bölümü ise “Bireysel Özün Keşfine Dair” makaleden oluşmaktadır.
Yazar:
İbn Bacce
İbn Bacce
Çevirmen:
Mevlüt Uyanık
Mevlüt Uyanık
Çevirmen:
Aygün Akyol
Aygün Akyol
Tahmini Okuma Süresi: 5 sa. 54 dk.Sayfa Sayısı: 208Basım Tarihi: 27 Şubat 2020İlk Yayın Tarihi: 2019Yayınevi: Elis Yayınları
ISBN: 9786059513500Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
208 syf.
7/10 puan verdi
Yer yer anlamakta zorladım. İlk olarak kitabın ikinci bölümünü okumanın kitaptan daha fazla verim alınması adına yararlı olacağını düşünüyorum. Çokça anlamını bilmediğim kelime vardı. TDV sözlüğü kitap anlam bütünlüğü açısından daha doğru kelime açıklamalarını içeriyordu diğer kaynaklara göre.
Kitabu’n-Nefs
Kitabu’n-Nefsİbn Bacce · Elis Yayınları · 202018 okunma
Reklam
206 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
İlk Müslüman Filozoflardan İbn Bâcce
"Onlar gariptirler, çünkü kendi vatanlarında, akranlarıyla ve komşularıyla beraber olsalar bile, fikirleriyle onlara yabancıdırlar. Bu fikirleriyle kendileri için vatan olacak başka bilgi ve idrak mertebelerine yükselerek zihinsel bir göç gerçekleştirmişlerdir." S.29 Bâcce'nin bu ifadesinde Kendini buluyorsan... "İnsan sırasıyla bedensel, ruhsal ve zihinsel fiilleri yaparak bozuk devletteki ferdî akıl mertebesinden küllî akıl mertebesine yükselir ve belki de bu küllî akıl sayesinde yetişen faziletli insanların sayıları arttıkça bunların varlığı erdemli devletin zuhûruna önayak olur." S.29 Bâcce'nin bu yöntemi ilgini çekti ise... Tavsiyemdir, bu kitabı okumanı isterim.
Kitabü' n- Nefs
Kitabü' n- Nefsİbn Bacce · Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı · 201918 okunma
Resim