Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları'nın bu temadaki eserleri, İslam'ın sadece bir inanç sistemi değil, aynı zamanda hayatın her alanına dokunan köklü bir medeniyet kurucu güç olduğunu anlatır.
Eğer kastettiğiniz eser genel bir derleme veya "Kayıp Medeniyetin İzinde" gibi bu seriden bir kitapsa, temel konuları şu şekilde özetleyebilirim:
1. İnsanın İnşası ve Toplum
Medeniyetin asıl öznesinin insan olduğu vurgulanır. Kitap, "iyi bir medeniyet kurmak için önce ahlaklı ve donanımlı bir insan yetiştirmek gerekir" fikri üzerine kuruludur. İslam'ın bireyi nasıl eğittiği ve bu bireylerin nasıl bir araya gelerek adil bir toplum oluşturduğu işlenir.
2. Bilgi ve Bilim (Kitap Medeniyeti)
İslam medeniyetinin bir "oku" emriyle başladığına dikkat çekilir. Kütüphanelerin, medreselerin ve bilimsel çalışmaların (astronomi, tıp, matematik) bu medeniyetin yükselişindeki rolü anlatılır. Batı dünyasına aktarılan bilimsel mirasın köklerine değinilir.
3. Şehir ve Mimari
İslam şehirlerinin (Medine, Bağdat, Kurtuba, İstanbul) yapısı incelenir. Şehrin merkezine yerleşen caminin, etrafındaki çarşı, hamam ve kütüphanelerle nasıl bir yaşam alanı sunduğu; estetik ve fonksiyonelliğin nasıl birleştiği anlatılır.
4. Adalet ve Merhamet Paradigması
İslam medeniyetinin temel farkı olarak merhamet ve vakıf kültürü öne çıkarılır. Hayvanlardan doğaya, yetimlerden yolculara kadar her şeyin korunması için kurulan vakıfların, sosyal barışı nasıl sağladığı üzerinde durulur.
5. Günümüz İçin Yol Haritası
Modern dünyanın yaşadığı manevi krizlere karşı İslam medeniyetinin sunduğu çözümler tartışılır. Geçmişin başarılarını sadece övmek yerine, bu değerleri günümüze nasıl uyarlayabileceğimiz sorgulanır.
Özetle: Kitap, İslam'ın tarih boyunca sanattan bilime, hukuktan ahlaka kadar nasıl bir "dünya düzeni" kurduğunu ve bu düzenin temelinde hangi değerlerin (tevhid, adalet, hürriyet) yattığını anlatmaktadır.