Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kitle Psikolojisi

Hulki Cevizoğlu

Kitle Psikolojisi Gönderileri

Kitle Psikolojisi kitaplarını, Kitle Psikolojisi sözleri ve alıntılarını, Kitle Psikolojisi yazarlarını, Kitle Psikolojisi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Amerikalı psikiyatrist Otto Kernberg, "Sınır Durumlar ve Patolojik Narsisizm" adlı eserinde, NORMAL NARSİSİZMİ Sigmund Freud gibi libidinal yatırım olarak tanımlar. Ona göre narsistik kişilerin başlıca özelliği büyüklenmecilik (kibir-HC), aşırı bencillik ve başka insanlardan hayranlık ve takdir elde etmeye çok hevesli olmalarına karşılık, başkalarına karşı çarpıcı bir ilgi ve eşduyum yokluğudur.
Bilim Ve Sanat Yayınları
PATOLOJİK NARSİSİZMDEKİ en önemli nokta, bireyin tamamen hoşlarına gitmeyen olumsuz özelliklerini çevrelerine yansıtarak rahatlama yolunu seçerler. Bunlar kendilerine yönelik eleştirilere aşırı duyarlı tavırlar (öfke, saldırganlık, hiddet vb.) sergilerler. Narsistler soğuk mesafeli, küçümseme ve değersizleştirme tavrı içinde aşırı bencillik çukurunda kıvranan insanlardır.
Bilim Ve Sanat Yayınları
Reklam
PATOLOJİK NARSİSİZMDE ise, birey içsel süreçlerinde benliğini sağlam tutabilmek adına başkalarının geri bildirimlerine aşırı ihtiyaç duyarken, bu duygusunu dışarıya tamamen zıt bir tavırla yansıtır.
Bilim Ve Sanat Yayınları
Bireyin kendine verdiği değerin ve önemseme duygusunun en yüksek seviyede olması ve başkalarından gelen kendisine yönelik geri bildirimlerin kendisini etkilemesine izin vermediği durum "NORMAL NARSİSİZM" olarak tanımlanmaktadır.
Bilim Ve Sanat Yayınları
Camus, intiharı felsefenin tek sorunu olarak görür. Felsefenin tek sorusunun "yaşamın yaşamaya değer olup olmadığını bulmak" olduğunu iddia eden Camus, intiharı bireysel bir edim olarak görürken, intihar düşüncesini yıkımın başlangıcı olarak kabul eder.
Bilim Ve Sanat Yayınları
İntihar, felsefenin de temel tartışma konularınjdan biri olmuştur. Bu konuya geniş yer veren Camus, Hume, Schopenhauer ve Nietzsche gibi filozofların büyük kısmı,-kendi sıkıntılı yaşantılarından olsa gerek- intiharı özendirici tavırla olumlarken; Kant gibi çok az bir kısmı tersini savunmuştur.
Bilim Ve Sanat Yayınları
Reklam
Narsistler soğuk, mesafeli, küçümseme ve değersizleştirme tavrı içinde aşırı bencillik çukurunda kıvranan insanlardır.
Bilim Ve Sanat Yayınları
Freud'a göre, topluluk (kitle) psişesi, yani toplumun ruhsal yapısı sonrası kuşa aktarılmaktadır. Önceki kuşaktan miras gelen bu ruhsal (psişik) yapı etkileyici olabilmek için bireysel yaşamın bazı olaylarıyla uyarılır. Freud bu durumu anlatmak için, 1914'te "epigenezi" (kalıtımsal DNA yoluyla geçen genetik DEĞİL-HC) kavramını geliştirmiştir.
Bilim Ve Sanat Yayınları
Elias Canetti, insanın dokunulma korkusu nedeniyle yoğun bir biçimde bir kitle içinde bulunmaya gereksinim duyduğunu ve böylece insan korkusunun karşıtına dönüştüğünü söyler. İnsanın kendisini kitleye bırakır bırakmaz, artık kitlenin dokunuşundan korkmaz olur. İdeal durumda kitle içinde herkes eşittir; kitle içinde cinsiyet dahil hiçbir ayrımın önemi yoktur. Kitlenin içinde kendisini iten her kimse, o da kendisi gibidir.
Bilim Ve Sanat Yayınları
Freud'a göre, grup ruhunun özünde hem sevgi ilişkileri ( grubu bir arada tutan duygusal bağlar), hem de bir tür güç vardır. Birey grup içinde kendi ayırd edici özelliklerinden vazgeçer, telkine açık olduğunda bunu diğerleriyle uyum içinde olma ihtiyacı duyduğu için,-"ihnen zu Liebe"(sevgi uğruna) yapar. Freud, "kitle psişesi" kavramını da ortaya atar.
Bilim Ve Sanat Yayınları
Reklam
Yıkıcı kollektif narsizmin örnekleri Hitler Almanyası'nda ve Sovyet Rusya'da somut olarak görülmüştü. Bu ülkelerde kalabalıkları ayaklandırmak ve harekete geçirip ortak bilinç oluşturulması "duygular, tekrarlar, karşılıklı hipnoz ve anonim yapının sağladığı maske ile yapılmıştır. Zaman olarak gecenin seçilmesi ve meşalelerin yakılması bile bu planın parçası idi.
Bilim Ve Sanat Yayınları
C.G.Jung, BENLİK kavramına farklı bir bakış açısı ve yeni bir boyut kazandırır. Birbirinden çok farklı topluluklar ve uygarlıkların mitleri, simgeleri ve mitolojik figürleri arasında çarpıcı benzerlikler tespit eden Jung, buradan hareketle "kollektif bilinçdışı" kavramını ortaya atar. Jung bu kollektif bilinçdışının içeriklerine de "ARKETİPLER" (İLKÖRNEKLER) adını verir. İnsanlığın BÜTÜNLÜĞÜ'nü anlatan benlik de en önemli arketiptir. (ilkörnektir).
Sayfa 15 - Bilim Ve Sanat Yayınları
20 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.