Tarihi ve Gelenekleri

Kızılderili

Rene Thevenin
Tahmini Okuma Süresi:
8 sa. 30 dk.
Sayfa Sayısı:
300
Basım Tarihi:
Mayıs 2020
İlk Yayın Tarihi:
12 Ağustos 2011
Yayınevi:
Runik Kitap Yayınları
Orijinal Adı:
Mæurs et histoire des Indiens d’Amérique du Nord
ISBN:
9786050619416
Ülke:
Türkiye
Dil:
Türkçe
Format:
Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

8/10
·300 syf.··
2024 49. kitabı
·
24 saatte okudu
·
Okunma: 29 Temmuz 2024 12:59
Uzun zamandır okumak istediğim Kızılderili Tarihi ve Gelenekleri kitabını nihayet bitirdim. Bol bol not aldığım kitabım iki bölümden oluşuyor. Birinci bölümde Kızılderililerin gelenekleri, ikinci bölümde ise tarihi işleniyor. Birinci bölümde; Kızılderililerin kökenleri, yaşadıkları coğrafyadaki hayvan faunası ve bitki örtüsü , geçim kaynakları, cinsiyet rolleri ve toplum yapısı gibi konular irdeleniyor. Daha evvel Kızılderililer üzerine araştırma yaptıysanız buraya kadar olan kısım önceki bilgilerini tazelemeye yarayabilir. Bölümün son başlığı olan "Ruhsal Yaşam"da ise; kabileleri dini törenleri, sanatın yaşamları içindeki yeri ve totemleri üzerine bilgi veriliyor. Birinci bölümün en keyifli kısmı olduğunu gönül rahatlığıyla söyleyebilirim. İkinci bölümle; kolonilerin gelişiyle birlikte Kızılderililerin yaşamlarının nasıl değiştiğini ve kabile liderlerinin mücadelelerini öğrenebilirsiniz. Kitabın sonunda yeterli halkın barınma şekillerinden işaret diline kadar detaylara, kadınların özelliklerinden av ve savaş yöntemlerine kadar çeşitli alanlarda ekler bulunuyor. Ekler kısmında Kızılderilileri tasvir eden görseller de bulabilirsiniz. Kızılderili tarihi ve kültürü meraklılarına şimdiden keyifli okumalar.
Tarih
KızılderiliRene Thevenin · Runik Kitap Yayınları · 202020 okunma
10/10
·340 syf.··
Beğendi
·
2020 31. kitabı
·
34 günde okudu
·
Okunma: 26 Haziran 2020 12:15
Her kabilenin farklı bir kültürü olduğunu görmezden gelen “Beyaz Adam” koskoca Amerikan kıtasındaki yerlilerin hepsine birden Kızılderili demesi ile başlıyor aşağılamaya. Ovada, nehir kenarında, ormanda yaşayan farklı kabilelerin farklı kültürleri olduğunu yok sayarak kabalaştırmaya çalışıyor. Yazar farklı kabilelerin farklı yaşam kültürlerine ışık tutuyor. Yediklerinden, içtiklerinden kullandıkları aletlere kadar Kızılderili Kültürünün zenginliğini gözler önüne seriyor. Okudukça, öğrendikçe anlayıp Holywood gözüyle tanıdığımız Kızılderililer karşısında biraz daha mahçup ediyor okuru. Yazar, Kızılderililerin yüce ruhluluğunu anlattıktan sonra Kabilelerin tek tek yok ediliş sürecini anlattığı yerde okurun yüreğini burkuyor. Kitapta, tarihe malolmuş Geronimo yada Kızıl Bulut gibi kabile reislerinin hüzünlü öyküleri yolunuza çıkıyor. Hırsa bürünmüş Beyaz Adam la, yazılı kültürü olmayan Kızılderililerin, sürdürülebilir sözlü kültürlerinin erdemlerle dolu olduğunu tanıklık ediyor okur.
Kızılderili Tarihi ve GelenekleriRene Thevenin · 47 Numara Yayıncılık · 201120 okunma
Reklam

Yazar Hakkında

Rene TheveninYazar · 2 kitap
Macera ve bilim kurgu romanlarının popüler romanlarında uzmanlaşmış bir Fransız yazardır .Ulusal Doğa Tarihi Müzesi'ne bağlı olan René Thévenin aynı zamanda bir çizgi roman ve film senaristi idi .