Klinik, ilk bakışta bir hastane anlatısı gibi görünse de aslında çok daha içsel bir yere açılıyor. Rankov’un dili sakin, hatta yer yer mesafeli; ama bu mesafe, okurla metin arasında bir soğukluk yaratmıyor. Aksine, karakterin yaşadığı belirsizliği daha derinden hissettiriyor.
Romanın en güçlü yanı, kesin cevaplar vermekten bilinçli olarak kaçınması. Okur olarak neyin gerçek, neyin algı olduğunu netleştiremiyorsun. Bu da metni klasik bir anlatıdan çıkarıp daha çok bir ruh hâli deneyimine dönüştürüyor. Klinik dediğimiz yer, yalnızca fiziksel bir mekân değil; aynı zamanda zihinsel bir sıkışmışlığın metaforu gibi işliyor.
Anlatı boyunca büyük kırılmalar ya da dramatik patlamalar yok. Bunun yerine küçük huzursuzluklar birikiyor. Ve tam da bu yüzden etkisi daha kalıcı oluyor. Rankov, bağırmadan, abartmadan, neredeyse fısıldayarak bir tedirginlik kuruyor.
Kısacası Klinik, yüksek tempolu bir hikâye arayanlar için değil; daha çok yavaş yavaş içine çekildiğin, belirsizlikle baş başa kaldığın bir metin. Bitirdiğinde net bir cevap değil, aklında dolaşan sorular kalıyor — ve belki de kitap tam olarak bunu amaçlıyor.