Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Bir Karşılaşmalar Masalı

Kökler, Çarklar ve Bulutlar

Yıldız Silier

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Kapitalizm ve Patriyarka
"Örneğin, kapitalizmdeki sermaye ve emek arasındaki ilişkiye ve patriyarkal ailedeki erkek ve kadının ilişkisine baktığımızda, egemen taraftaki temel duygunun kibir ("her şeye iznim var") ve ezilen taraftaki temel duygunun aşağılık kompleksinden kaynaklanan utanç duygusu olduğunu görüyoruz. Sermaye nasıl yeterince kâr etmeyince fabrikasını kapatıp binlerce kişiyi işsiz bırakma hakkını kendinde görüyorsa, kendini ailenin reisi olarak gören bir erkek de çorbanın tuzu az diye eşini dövme hakkı olduğunu düşünüyor."
Sayfa 154 - Yordam KitapKitabı okudu
Hak Mücadelesi
"Amacımız bizi boyunduruk altında tutan feodalizmin köküne kibrit suyu dökmek, sistemi işlemez hale getirmekti; zenginlerin mallarını yağmalamak değil!"
Sayfa 33 - Yordam KitapKitabı okudu
Reklam
Bedenimiz günde 9 saatliğine patronumuza, ruhumuzu ise 7/24 sağduyuya, kamuoyu görüşüne yani egemen ideolojiye teslim etmişken, düşünmek ve seçmek zorunda kalmadan yaşayıp gitmek ne kadar rahattır.
Hem hayatını coşkuyla, her anının kutsallığını bilerek, kedere kapılıp ruhunu öldürmeden yaşayabilen, hem de ölümle karşılaştığında cesaretini yitirmeyenler hayatın anlamına vakıf olmuşlardır bence.
Kökler, Çarklar ve Bulutlar
"Ne kadar çok ayrıntıya işimize geldiği için, ya başımızı derde sokmamak için ya da "durduk yere çıkıntılık yapmamak için" itiraz etmiyoruz. Böylece, biz farkına bile varmadan suya sabuna dokunmadan yaşayan, tavşan boku gibi ne kokar ne bulaşır insanlara dönüşüyoruz."
Sayfa 19 - Yordam KitapKitabı okudu
"Herkes özgür olmadan hiç kimse özgür değildir." Haiti, 1804'te bağımsızlığını ilan etti ama Fransa hükümeti bunu tanımadı. Ancak 1825'te 21 milyon dolar tazminat ödemesi karşılığında yeni kurulan devleti tanıdı ve bu da Haiti'yi günümüzde en yoksul ülkelerden biri haline getiren borç sarmalının başlangıcı oldu. Haiti, Fransa'yla yaptığı ticaret anlaşmasına göre Fransa'nın kahve ihtiyacının büyük bölümünü karşılamaya başladı. Ama köleliğin devam ettiği bölgelerde daha ucuza üretilen kahveyle rekabet edemeyince, bu gelir kaynağını da kaybetti." Amerika ancak 1862'de Haiti'yi tanıdığını açıkladı. 1915-1934 yıllarında Amerika, Haiti'yi işgal etti. 1937'de Dominikli diktatör Raffael Trujillo, ordusuyla Haiti'ye saldırarak 15.000 Haitiliyi öldürdü. 1986'da IMF, Haiti'ye 24,5 milyon dolar borç verdi ve karşılığında neoliberal politikalara geçmesini dayattı; hükümetin tarım sübvansiyonlarını kesmesi sonucunda ülkeye gelen ucuz Amerikan pirinciyle rekabet edemeyen pirinç üreticileri iflas etti, ülkedeki kıtlık iyice arttı." 1991'de halkın %75'inin oyuyla seçilen Jean Bertrand Aristide, göreve geldikten 8 ay sonra bir askeri darbeyle devrildi. 2000'de yeniden seçilen Aristide, bu kez 2004'te Amerika ve Kanada işbirliği sonucunda kaçırıldı. Haiti'de 2004'teki kasırga sonucunda 3000 kişi, 2010'daki depremde 85.000 kişi, 2016'daki kasırgada ise 900 kişi öldü. Kölelerin mücadelesi sonucu köleliğin kaldırıldığı ilk ülke olan Haiti'nin başına gelenler yolunmuş tavuğun başına gelmemiştir herhalde...
Sayfa 64
Reklam
Takalım boynumuza bir tasma, tasmayı tutan ücretli işçi bir koca, onun tasması da patronunun elinde... Yok mu karşı koyacak böyle adaletsiz düzene? Zincirdeki son halka, herkesin sömürdüğü ve kimseyi sömürmeyen olsa gerek isyanı başlatacak. Ama onlar da kaderine razı, sahibine sadık, kimseye hırlamayan, kendini döveni bile ısırmayan ev köpeklerine dönerse, vay halimize. Çözüm belki de kadınların keçileşmesinde, inatçılığından vazgeçmeden dağlarda seke seke dans etmesindedir...
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.