Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Komünist Manifesto

Karl Marx

Komünist Manifesto Sözleri ve Alıntıları

Komünist Manifesto sözleri ve alıntılarını, Komünist Manifesto kitap alıntılarını, Komünist Manifesto en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Yaşamı belirleyen bilinç değildir, bilinci belirleyen yaşamdır."
Sayfa 16 - K. Marx & F. Engels
"Sistemin özürcüleri, bazen, yatırım fonları ve emeklilik programları gibi şeylerin çıkmasıyla birlikte, servetin daha eşit bir biçimde dağıtıldığı bir hissedar toplumu haline geldiğimizi öne sürmektedirler. (...) Halbuki gerçekte, tüm dünyada sayıları beş yüzden az olan bir grup insan, gezegenin nüfusunun yarısının toplam gelirinden daha fazla gelire sahiptir. Zenginlerin servetlerini nasıl elde ettiklerini anlamak da güç değildir. Tek bir istatistik vermek gerekirse, 1960'lı yılların ortalarında ABD'de imalat sektöründe çalışan işçilerin ücretleri üretimdeki katma değerin yüzde 46'sına eşitken, 1990 yılında bu oran yüzde 36'ya gerilemiştir.* Diğer bir deyişle, kapitalist sınıf kendisi için çalışanlardan her zamankinden daha fazla artık-değer sızdırıyor ve kendilerini orta sınıfa ait görenler bile, çoğu durumda, yoksulluğa düşmekten sadece bir maaş çeki uzaklıkta bulunuyorlar."
Sayfa 99 - Dünya Bankası verileri, Phil Gasper
Reklam
Büyük çoğunluğumuz işçi sınıfındayız
" 'Ekonomiler sanayi sonrası bir döneme doğru ilerlerken, sanayi proletaryası tüm gelişmiş sanayi toplumlarında küçülmektedir.' (Daniel Bell). Sık sık karşılaşılan bu itiraz bir dizi temel kafa karışıklığına dayanmaktadır. (...) Bu argüman Marx ve Engels'in 'işçi sınıfı' ile neyi kastettiklerini son derece yanlış bir biçimde anlamaktadır. Gelişmiş kapitalist ekonomilerde, kol emeği alanında istihdam edilenlerin işgücüne oranının, içinde bulunduğumuz yüzyılda belirgin bir düşüş göstermiş olduğu kesinlikle doğrudur. (...) Ancak, Marx ve Engels, işçi sınıfını, bu sınıfın üyelerinin ne tür işler yaptıklarına bakarak tanımlamadılar. İşçi sınıfının üyeleri, özellikle kol gücüyle çalışan, sanayi ve imalat işçileri ile sınırlı değildir. Aksine, İŞÇİ SINIFI, SADECE ÇALIŞMA BECERİLERİNİ SATARAK HAYATTA KALABİLEN HERKESİ KAPSAR. Marx ve Engels'in ifadesiyle, işçi sınıfı 'iş buldukları sürece yaşayabilen ve emekleri sermayeyi arttırdığı sürece iş bulabilen emekçiler sınıfı'dır. Bu tanım sadece mavi yakalı fabrika işçileri için değil, hizmet sektöründe ve beyaz yakalı işlerde çalışan insanların büyük çoğunluğu için de geçerlidir.Tüm bu alanlarda çalışan işçiler, yaptıkları işlerin niteliği her ne olursa olsun, aynı türden ekonomik baskılara maruz kaldıklarından, işçi sınıfının bu şekilde tanımlanması mantıklıdır."
Sayfa 105 - Phil Gasper
"Burjuva toplumunda, canlı emek, birikmiş emeği arttırmanın bir aracından başka bir şey değildir. Komünist toplumda ise, birikmiş emek, işçilerin varlığını genişletme, zenginleştirme ve geliştirmenin bir aracından başka bir şey değildir. Dolayısıyla, burjuva toplumunda, geçmiş, bugüne egemendir; komünist toplumda ise, bugün, geçmişe egemendir."
Sayfa 60
"Komünizm hiç kimseyi toplumun ürünlerini mülk edinme gücünden yoksun bırakmaz; yaptığı tek şey, bireyi, böyle bir mülk edinme yoluyla, başkalarının emeğini boyunduruk altına alma gücünden yoksun bırakmaktır."
Sayfa 62
Engels'in gelecek kuşaklarla ilgili hayali
"... yaşamları boyunca bir kadının teslimiyetini parayla satın almanın ne olduğunu bilmeyen bir erkekler kuşağı; gerçek aşk dışında başka hiçbir nedenle kendilerini bir erkeğe vermeyi ya da ekonomik sonuçlarından korkarak kendilerini sevgililerine vermeyi reddetmeyi bilmeyen bir kadınlar kuşağı... "
Sayfa 185 - Dilde biraz sıkıntı var ama Engels'in ne demek istediğini bilenler için mazur görülebilir
Reklam
Doğamız gereği rekabetçi değiliz
"Şiddet, cinsiyetçilik ve genel kötülük, olası bir davranışlar dizisinin bir alt kümesini temsil ettiklerinden biyolojiktirler. Ama barışseverlik, eşitlik ve nezaket de aynı ölçüde biyolojiktir - ve bunların gelişimine izin veren sosyal yapıları oluşturabilirsek, etkilerinin arttığına tanık olabiliriz." (Gould, 1977)
Sayfa 25 - Önsözden
"Burjuva toplumunda, sermaye, bağımsız ve bireyselken, yaşayan birey bağımlıdır ve hiçbir bireyselliğe sahip değildir. Burjuvazi bu durumun ortadan kaldırılmasına, bireyselliğin ve özgürlüğün kaldırılması diyor! Haklıdır. Hiç kuşkusuz amaç burjuva bireyselliğini, burjuva bağımsızlığını ve burjuva özgürlüğünü ortadan kaldırmaktır."
Sayfa 61
"Siz bizi, varlığının zorunlu koşulu, toplumun büyük bir çoğunluğunun mülksüzlüğü olan bir mülkiyet biçimini ortadan kaldırmayı istemekle suçluyorsunuz."
Sayfa 61
"Maddi üretim araçlarını elinde bulunduran sınıf, aynı zamanda, zihinsel üretimin araçlarını da emrinde bulundurur, bunlar o kadar birbirinin içine girmiş durumdadırlar ki, kendilerine zihinsel üretim araçları verilmeyenlerin düşünceleri de aynı zamanda bu egemen sınıfa bağımlıdır. Egemen düşünceler, egemen maddi ilişkilerin fikirsel ifadesinden başka bir şey değildir; fikirler biçiminde kavranan egemen maddi ilişkilerdir."
Sayfa 16 - K. Marx & F. Engels, önsözden
Reklam
"Çarlık Rusya'sını Ekim Devrimi'ne götüren mücadelenin şartları içinde yazılmış, devrimin önderi Lenin'in bir eseri mi dilimize kazandırılmıştır, gelsin 142. madde. Japon emperyalizminin işgaline uğramış Çin ülkesini kurtuluşa götüren halk savaşının bilgisini veren, Mao Tsetung'un ya da Lin Pian'un bir eseri mi dilimize kazandırılmıştır, gelsin 142. madde. Amerikan emperyalizminin şeker kamışı çiftliğinde Batista rejimini alaşağı eden bir devrim hareketinin bilgisini veren, Castro'nun ya da Guevara'nın bir eseri mi dilimize kazandırılmıştır, gelsin 142. madde. Vietnam'da Amerikan emperyalizmi tarafından, tarihin bildiği en hunhar zulüm ve işkencelerden birine uğrayan bir halkın kurtuluş mücadelesinin bilgisini veren, Ho Shi Minh'in bir eseri mi dilimize kazandırılmıştır, gelsin 142. madde... Sanki bu madde, Amerikan emperyalizminin Vietnam mezalimini, ya da sadık adamı Batista'nın Küba rejimini güvenlik altında bulundurmak için konmuş. Sanki bu madde, Japon emperyalizminin çeyrek yüzyıl önceki Çin ülkesini işgal ve istila hareketini, ya da yarım yüzyıl geride kalmış Çarlık Rusya'sını güvenlik altında bulundurmak için konmuş."
Sayfa 123 - 1969/36 nolu dosya konusu Komünist Manifesto adlı kitapla ilgili Süleyman Ege'nin Ankara İkinci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yaptığı savunmadır.Kitabı okudu
Bizim, özel mülkiyeti ortadan kaldırma niyetimizden dehşete düşüyorsunuz. Ama sizin bugünkü toplumunuzda özel mülkiyet, nüfusun onda-dokuzu için zaten ortadan kaldırılmıştır; bir avuç kişi için varoluşu da düpedüz o onda dokuzun elinde olmayışı yüzündendir. Demek ki, siz bizi, varlığı toplumun büyük çoğunluğunda hiç mülkiyet bulunmaması zorunlu koşuluna bağlı olan bir mülkiyet biçimini ortadan kaldırmaya niyetlenmekle suçluyorsunuz. Tek sözcükle, siz bizi, sizin mülkiyetinizi ortadan kaldırmaya niyetlenmekle suçluyorsunuz. Kesinlikle öyle; niyetimiz tam da budur.
Sayfa 37 - Bilim ve Sosyalizm Yayınları, 11. BaskıKitabı okudu
Politik iktidar bir sınıfın bir başka sınıfı ezmek için örgütlenmiş gücünden başka bir şey değildir.
Sayfa 43 - Bilim ve Sosyalizm Yayınları, 11. BaskıKitabı okudu
Cengiz-Kolin-Limak-Kalyon...
Modern devletin hükümetleri, tümüyle burjuva sınıfının ortak işlerini yöneten bir komiteden başka bir şey değildir.
Sayfa 22 - Bilim ve Sosyalizm Yayınları, 11. BaskıKitabı okudu
"Türkiye, emperyalizmin denetiminde, işbirlikçi sermayenin ve yarı-feodal mülkiyet ilişkilerinin egemen olduğu bir ülkedir. Ne gelişmiş bir milli sanayimiz, dolayısıyla ne de güçlü bir milli burjuvazimiz var. Halkımız emperyalist sömürünün ve ağalığın çifte egemenliği altındadır. Yani, bizdeki egemen çelişme, proletarya ile milli burjuvazi arasındaki çelişme değil, emperyalizm ve yarı-feodal mülkiyet ilişkileri ile halkımızın tümünün çıkarları arasındaki çelişmedir. Bu yüzden, bizim savaşımımız, proletaryanın milli burjuvaziye karşı yürüttüğü antikapitalist-sosyalist devrim savaşımı değil, emperyalizme ve feodalizme karşı bağımsızlık ve demokrasi savaşımıdır. Yani, ülkemizi emperyalizmin ve işbirlikçilerinin sömürüsünden ve baskısından kurtararak tam bağımsız, ağalığın sömürüsünden, baskısından ve her türlü feodal ilişkilerden kurtararak tam demokratik bir ülke yapma savaşımıdır."
Sayfa 13 - Bilim ve Sosyalizm Yayınları, Önsöz-Ekim 1968 / Süleyman EgeKitabı okudu
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.