Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Komünist Parti Manifestosu

Karl Marx

Komünist Parti Manifestosu Gönderileri

Komünist Parti Manifestosu kitaplarını, Komünist Parti Manifestosu sözleri ve alıntılarını, Komünist Parti Manifestosu yazarlarını, Komünist Parti Manifestosu yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Bugün burjuvazi ile karşı karşıya gelen bütün sınıflar içerisin de yalnızca proletarya gerçekten devrimci bir sınıftır. Öteki sınıflar modern sanayi karşısında erirler ve nihayet yok olurlar; proletarya ise onun özel ve temel ürünüdür. Alt orta sınıf, küçük imalâtçı, dükkâncı, zanaatçı, köylü, bütün bunlar, orta sınıfın parçaları olarak varlıklarını yokolmaktan kurtarmak için, burjuvaziye karşı savaşırlar. Bunlar, şu halde, devrimci değil, tutucudurlar. Hatta gericidirler, çünkü tarihin tekerleğini gerisin geriye döndürmeye çalışırlar. Kazara devrimci olsalar bile, proletaryaya katılmak üzere olduklarından ötürü böyledirler; şu halde, o andaki çıkarlarını değil, gelecekteki çıkarlarını korumakta, proletaryanın bakış açısını edinmek için kendilerininkini terketmek tedirler.
Ama bir sınıfı ezebilmek için ona en azından kölece varlığını sürdürebileceği koşulları sağlamak gerekir.
Reklam
62 syf.
5/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Çoğunluğu Almanlardan oluşan, ama aynı zamanda İngiliz, Fransız, İsviçreli, İtalyan ve Polonyalı bir avuç devrimciyi de bir araya getirmiş olan Komünistler Birliği’nin isteği üzerine, Karl Marx ve Friedrich Engels’in kaleme aldıkları Komünist Manifesto’nun ya da orijinal adıyla söyleyecek olursak, Komünist Parti Manifestosu’nun ilk baskısı, bundan yüz elli yıl önce yayınlandı.
Komünist Parti Manifestosu
Komünist Parti ManifestosuKarl Marx · Eriş Yayınları · 200313,3bin okunma
"Komunizm kimseyi toplumun ürünlerini mülk edinme gücünden yoksun bırakmaz; yaptığı tek şey, onu, böyle bir mülk edinme aracılığıyla, başkalarının emeğini boyunduruk altına alma gücünden yoksun bırakmaktır."
Eriş Yayınları
Burjuvazi bugüne dek saygı duyulan ve kutsal bir korkuyla bakılan bütün mesleklerin yaldızlarını söküp attı. Doktoru, hukukçuyu, rahibi, şairi, bilim adamını parasını kendisinin ödediği ücretli işçi haline getirdi.
Burjuvazi egemenliği ele geçirdiği her yerde bütün feodal, ataerkil, romantik ilişkilere son verdi. Karışık feodal bağları kopardı, insanın insanla ilişkisinde çıplak çıkar ilişkisinden, katı "nakit ödeme"den başka bir şey bırakmadı. Kutsal tutkuları, dinsel tutuculuğu, şövalye coşkusunu, dar kafalı duygusallığı bencil hesapların buzlu sularında boğdu. Kişisel asaleti değişim değerinin içinde yok etti ve sayısız yazılı ve lağvedilemez ayrıcalık özgürlüğünün yerine insafsız ticaret özgürlüğünü getirdi. Tek sözcükle, dinsel ve politik göz boyamalarla gizlenmiş sömürünün yerine, açık, utanmaz, doğrudan kaba sömürüyü koydu.
Reklam
Şimdiye kadar filozoflar yalnızca dünyayı çeşitli biçimlerde açıklamakla yetinmişlerdir; oysa asıl sorun, dünyayı değiştirmektir.
İlk Eriş YayınlarıKitabı okudu
Burjuvazi ve Proleterler
Şimdiye kadarki bütün toplumların tarihi, sınıf mücadelelerinin tarihidir. Özgür insan ile köle, patrisyen ile pleb, lord ile serf, lonca ustası ile kalfa, tek sözcükle, ezen ile ezilen birbirleriyle sürekli karşı karşıya gelmişler, kimi zaman gizli, kimi zaman açık bir savaşı, her seferinde ya toplumun tümüyle devrimci bir yeniden kuruluşuyla, ya da çatışan sınıflarn topyekün yıkımıyla sonuçlanan bir savaşı kesintisiz olarak sürdürmüşlerdir.
Sayfa 32 - İlk Eriş YayınlarıKitabı okudu
Proleterlerin zincirlerinden başka kaybedecek bir şeyleri yok. Kazanacakları bir dünya var.
Reklam
...bir sınıfı ezebilmek için, ona hiç değilse kendi kölece varlığını sürdürebileceği birtakım koşulların sağlanması gerekir.
Gerçek anlamıyla siyasal güç, bir sınıfın bir başka sınıfı ezmek amacıyla örgütlenmiş gücüdür.
Şimdiye kadarki bütün toplumların tarihi, sınıf savaşları tarihidir.
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.