Köroğlu Destanı

İlk Yayın Tarihi:
Kasım 1964
Kırmızı Yayınları

2020 60. kitabı
Yine makale yazdığım donem başvurduğum kaynak kitap. Akademik kariyer için kullanilabilir. Köroğlu destanının tarihine, kaynaklarına ve varyantlarına dair bilgiler içeriyor.
2016 314. kitabı
Bazen eşkiya olmak lazım.Kötüye karşı durmak için.Adelet için.Aşkın için.Türküler söylemeli.Aşık olunmalı.Cesur olmalı.Namert için mert olunmalı.Atılmalı korkusuzca cenge.Bazen eşkiya olamalı.Doğru bildiğimiz yol için...
2020 4. kitabı
Okunma: 09 Haziran 2020 20:02
Her ne kadar başlangıçta zorlansam da- kitaba başlarken biliyordum zaten- özellikle tarih ve edebiyat öğrencilerine öneririm. Sözlü Edebiyatımızın ne kadar zengin olduğunu anlamak için bu eserleri tanımak gerekir. Bu çok değerli eserle okuma yaparak Destanlarımız arası bağlantıları tanımamı sağladı. Günümüzde kullandığımız değimlerin kökenine ulaşmak hayli ilginçti
Köroğlu
2018 8. kitabı
Köroğlu anlatmalarının yazılı kültürdeki yansımaları üzerine yapılmış ilk tafsilatlı eserdir. Alexander Chodzko'nun Nigaristanlı Âşık Sadık'tan Köroğlu anlatmasının ilk derlemesini yaptığını bu eserden öğrenmiştim. Bununla birlikte Huluflu'dan Azerbaycan rivayetini ve Türk cumhuriyetlerinden de çeşitli rivayetler kitabın içeriğinde mevcuttur. Eser, ekseriyetle akademik bir içeriğe sahiptir.
Tarihin İzleri Köroğlu'nda,
2020 20. kitabı
Bir Boratav klasiğini daha bitirmiş bulunmaktayım. "Pertev Naili Boratav" çalışmalarıyla edebiyatımıza her alanda katkı saglamış çok kıymetli bir yazarımızdır. Köroğlu'nu merak ettiğimde onun eseriyle başlamak istedim okumaya. Boratav "Köroğlu Destanı" isimli bu eserinde Köroğlu'nun çeşitli varyantlarına yer vermiş ve son kısımda ise bu varyantları mukayese etmiştir. Halk bilimi,edebiyat araştırmaları, sahasında mukayese çok mühim yere sahip olduğundan boyle eserler her daim daha cok dikkatimi çekenler arasinda yer almıştır. Varyantların birinde olup diğerinde olmayan özellikleri, farkli ve benzer unsurları açıklayarak okura daha geniş bilgi verilmeye çalışılmıştır. Bilindiği üzere Köroğlu sadece Türkiye ye değil dünyaya nam salmış bir kahraman olarak her alan için ayri bir kıymete sahip olmuş her saha kendinden bir Köroğlu meydana getirmiştir. Köroğlu genel anlamda halkı savunan, halk dostu kahraman olarak karşımıza çıkar. Kanaatimce Köroğlu, bilinmesi okunması gereken bir kahramandır. Bu yüzden temel anlamda bilgi edinmek, Köroğlu kim? Özbek,İstanbul,Maraş,Azeri gibi sahaların varyantları hakkında bilgi sahibi olmak için okunabilecek ideal eser Boratav'ın bizlere sunduğu kıymetli eseri "Köroğlu Destanı" dır. Heykelleri dikilmiş, yüzyıllardır anlatılagelen bu destani kahramanı mutlaka okumak gereklidir, düşüncesindeyim. Keyifli okumalar dilerim.
Köroğlu DestanıPertev N. Boratav · Adam Yayınları · 1964106 okunma
2015 2. kitabı
Bu kitab oxuduğum birinci dastan ikinci iri hecimli kitab idi, "Kapitan Qrantın uşaqları" kimi maraqlı gəlməsə də 2-3 gün ərzində oxumuşdum... Keçəl Həmzənin macaraları, Eyvaz, Dəmirçioğlu qolları maraqlı idi.... bir də paşa qızlarının hərəkətləri məndə qəribə təsüratlaroyatmışdı......

Pertev N. BoratavYazar · 19 kitap
Pertev Naili Boratav ya da asıl adıyla Mustafa Pertev, Türk halk bilimci, halk edebiyatı araştırmacısıydı. Boratav, 1907 yılında Gümülcine'nin Darıdere ilçesinde doğmuştur. Babası kaymakam olduğu için çok yer değiştirirler. İlkokulu Bolu'nun ilçesi Mudurnu'da bitirir. Bu süre içinde en fazla Mudurnu'da hayatı geçtiği için kendini Mudurnulu olarak tanımlamıştır. Annesiyle olan ilişki yapısının daha sonra yapacağı çalışmaların ilk adımını oluşturduğu görülür. Bu dönemde annesi anlattığı masallarla Boratav'ın folklora yönelmesinde etkili olduğu gibi, sonraları masallar üzerine çalışırken onun özel öneme sahip masal kaynağını oluşturur. İlkokulu bitirdikten sonra 1919 yılında İstanbul'a giden Boratav; orta öğrenimini Kumkapı Fransız Koleji'nde (1919-1924), Gelenbevi Lisesi ve İstanbul Lisesinde (1924-1927) tamamlar. 1926-27 yılında İstanbul Lisesinde sosyoloji dersinde Hilmi Ziya Ülken'in öğrencisi olmasının, kendisinin hem sonra edebiyat fakültesine gitmesinde hem de halk bilimi araştırmalarına ilgi duymasında etkili olduğunu ifade eder. Nitekim, bu konudaki kararını hocası Ülken ile konuşması, onun ilk araştırmasını gerçekleştirmesine yol açar. Söz konusu çalışmayı, her yıl tatilini geçirdiği babasının kaymakamlık yaptığı Mudurnu'da, yerlilerin ağzından çeşitli halk edebiyatı metinleri derleyerek gerçekleştirir.[1] Boratav, 1930'da Dârülfünûn (İstanbul Üniversitesi) Edebiyat Fakültesi ile Yüksek Muallim Mektebini bitirerek Fuad Köprülü'nün asistanı olarak çalışmaya başladı. 1941'de Halk Hikâyeleri ve Halk Hikâyeciliği teziyle doçent oldu, 1948'de profesörlüğe yükseldi. 1948'de başkanı olduğu Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Halk Edebiyatı Kürsüsü CHP iktidarınca komünizmi yaydığı gerekçesiyle kapatıldıktan sonra yurt dışına gitti. ABD, Almanya ve Fransa'da çalıştı. 1940'lı yıllarda Behice Boran'ın Yurt ve Dünya dergisini yönetti. Stanford Üniversitesi Türkiye bölümünü kurdu. Paris'te ölümüne kadar CNRS (Centre National de la Recherche Scientifique)'de çalıştı. 1998'de Paris'te öldü. Türk halk edebiyatı araştırmaları öncüsü Pertev Naili Boratav; 2.000 masal, 40 halk hikâyesi, çocuk oyunları, türküler, tiyatrolar, şarkılar, fıkralar, şiirlerden meydana gelen zengin bir arşiv kurdu. CNRS, Sedat Simavi, T.C. Kültür Bakanlığı ödülleri almıştır. Pertev Naili Boratav, Türk kültürünün kaynakları arasında en başta halk edebiyatının geldiğine inanıyordu. Anadolu halk kültürü araştırmalarına, aşık geleneğine yöneldi. Babasının kaymakam olması sebebiyle çocukluk ve gençlik dönemi Mudurnu'da geçmiştir. İlk edebi çalışmalarına da burada başlamıştır. Bolu-Mudurnu'da Köroğlu Destanı gibi konularda araştırmalar yapmış, tez vermiştir. "Nerelisin?" diye soranlara "İnsanın memleketi doğduğu yer değil, çocukluğunun geçtiği yerdir." demiş, Mudurnu'yu memleketi olarak saymıştır. Hâlihazırda Mudurnu'da Pertev Naili Boratav Kültür Evi varlığını korumaktadır.