Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Fetih / Düşüş

Kostantiniye 1453

Michael Angold

Kostantiniye 1453 Gönderileri

Kostantiniye 1453 kitaplarını, Kostantiniye 1453 sözleri ve alıntılarını, Kostantiniye 1453 yazarlarını, Kostantiniye 1453 yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Cihad ilan eden padişaha kimsenin destek vermemesi gibi
2. Pius'un haçlı seferi çağrısına -Burgonya dışında- Kuzey Avrupa'dan hiçbir yanıt alamaması, haçlı seferleri düşüncesinin ne kadar eskilerde kaldığının kanıtıydı. Bir söylemin ötesine geçemeden bir süre daha bu böyle devam etti.
2. Mehmet Türkleri yeni başkente gelip yerleşmeye ikna etme konusunda çok büyük zorluklarla karşılaşıyordu. Çok sayıda Rum'un kente getirilmesi kentin yabancı karakterini iyice öne çıkarmıştı. Ama Konstantinye'yi Istanbul'a dönüştürme süreci 2. Mehmet'in saltanatının sonundan itibaren hız kazandı. Minareler kent silüetine hakim olmaya başlayınca Bizans geçmişinin izlerini giderek silen bir İslam kentine dönüştü Osmanlı toplumu, Konstantiniye'nin fethinin kaderi olduğunu kabul etmeye başlamıştı.
Sayfa 186Kitabı okudu
Reklam
2. Pius İslam tehdidini hafife almıyordu, ama savının temelinde Türklerin Müslüman olmaları değil "barbar" olmaları yatıyordu. Pius bu terimi, klasik bağlamda uygarlık düşmanları anlamında kullanıyordu. Bu 15. yüzyılın ortalarına değin, Batılılar arasında mertlikleri ve kahramanlıklarıyla anılagelen Türklere karşı geliştirilen yeni bir bakış açısıydı.
Sayfa 115Kitabı okudu
304 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
31 günde okudu
Kitabın her satırı bilgi olan yoğun bir kitap... Fetih/Düşüş öncesinde Osmanlı ve Bizans /Avrupanın hali ile sonrasındaki dünyadaki yankılarını ayrıntıları ile anlatmış. Kitabın sonundaki kaynak kitaplar zaten bu eserin ne derece yoğun olduğunu gösteriyor...
Kostantiniye 1453
Kostantiniye 1453Michael Angold · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 201819 okunma
304 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Daha önce alıntısını paylaştığım şu çıkarım bile okumak için kâfi sebep bana göre " Bizans'ın klasik antikçağ koruyuculuğu Batı'ya geçti; Osmanlılar emperyal kaderini devraldı; siyasal ideolojisini yeniden biçimlendirmek de Ruslara kaldı. Dolayısıyla Konstantinapolis'in nihai düşüşü, yeni gerçeklere uygun kimliklerin ve ideolojilerin yaratılması gibi karmaşık bir sürecin ana referans noktası oldu. " İstanbul' un fethi yada başka herhangi bir tarihi olayı yabancı kaynaklardan da okumak benim için ayrı keyif, lezzet olmuştur her zaman. Biz genelde doğrudan tarihi olayları anlatır üstüne genelde yanlı yorum ve çıkarımlarda bulunuruz, bana göre türk tarih yazımında en eksik noktamız burası, biz olayları anlatıp sonra da küresel bir yorum getiremiyoruz meselelere. Ya ideolojik taraflı ve sadece ulusal yorum yapıyoruz yada tamamen milli ruha ve duygulara uygun bunları kabartıcı ama yine ulusal yorumlarda bulunuyoruz. Yazar kitabında İstanbulun fethinin küresel yankıları ve ekileri üzerinde durmuş kitapta fetihten ilk giriş bölümünde çok kısa değinmiş ardından birbirinden ayrı olarak Batı' daki etkilerini, bizanstaki, ruslardaki, osmanlılardaki etkilerini ayrı ayrı ele alarak yazmış istenilirse sadece tek bir bölümünü bağımsız olarak dahi okuyabilirsiniz bu bakımdan büyük kolaylık ve avantaj ama en önemlisi küresel çapta uluslararası bir bakış açısı ile dünyadaki etkilerine değinmiş bunuda çok güzel yapmış. Mutlaka çok iyi bir tarih atlasıdır diyemem ama bugüne kadar okuduğumuz tüm tarih anlatılarından farklı yeni bir bakış açısı kazandırdığı muhakkak. Ben rahatlıkla tavsiye ederim herkese.
Kostantiniye 1453
Kostantiniye 1453Michael Angold · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 201819 okunma
Bizans'ın klasik antikçağ koruyuculuğu Batı'ya geçti; Osmanlılar emperyal kaderini devraldı; siyasal ideolojisini yeniden biçimlendirmek de Ruslara kaldı. Dolayısıyla Konstantinapolis'in nihai düşüşü, yeni gerçeklere uygun kimliklerin ve ideolojilerin yaratılması gibi karmaşık bir sürecin ana referans noktası oldu.
Sayfa 8 - İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu