Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Köy Enstitüleri Sistemi ve Çağdaş Eğitim

Galip Candoğan

Köy Enstitüleri Sistemi ve Çağdaş Eğitim Sözleri ve Alıntıları

Köy Enstitüleri Sistemi ve Çağdaş Eğitim sözleri ve alıntılarını, Köy Enstitüleri Sistemi ve Çağdaş Eğitim kitap alıntılarını, Köy Enstitüleri Sistemi ve Çağdaş Eğitim en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Bilgisiz insan "gerilikten ve uyuşukluktan ayrılmak istemiyor" diye onun dünya anlayışına mı katılacağız?
Sayfa 31 - İsmail Hakkı Tonguç
Tonguç'un en etkili yöntemlerinden birisi de, başarısız sayılan öğrenciler için uyguladığı eğitim yöntemidir. Okula öğrenci olarak gelen bütün insanları kendi ilgi ve yeteneklerine göre birer işte yetiştirir. Köy enstitüleri insanı çürük çıkarmaz ve işe yaramaz damgasıyla damgalayarak bir kenara atıvermez. İstenilen eğitim gücü olmayan insana bir sanat öğreterek, geldiği topluma onurlu şekilde geri verebilen kuruluşlardır.
Sayfa 83
Reklam
Enstitülerin çalışma şekillerinin gereği olarak, okulda bulunan bütün insanların yapılan çalışmalara katılmaları zorunlu idi. Her iş kolunun ve çalışma yerinin özelliğine göre seçme ve seçilme kuralı getirilmişti. Sınıf başkanları, öğrenci başkanı, eğitsel kol başkanları, iş yeri başkanları, öğrencilerin seçeceği sanat dallarına varıncaya kadar seçim vardı. Başkalarının etkisi altına kalmadan, kendi ilgi ve isteklerine göre seçme ve seçilmeleri için bütün kolaylıklar getirilmişti. Bir köy enstitülerinde öğretmenlerin ve okulda çalışan işçilerin dışında kalan bütün sorumluları seçer ve eleştirirdik.
Sayfa 65
Öğrencilerin hepsi mandolin, el ve ağız armoniği, flüt gibi basit bir müziki aletini çalmaya ve halk türkülerini söylemeye alıştırılmaktadır. Enstitü öğrencilerinin milli oyunları oynamalarına önem verilmekte, 100-150 gencin bir arada milli oyunları oynamaları, bu sayıda öğrenci gruplarının mandolin çalmaları okulun havasında büyük değişiklikler meydana gelmektedir.
Sayfa 57
Öğretme Metotları: (Soru cevap, tartışma, anlatma, tümevarım, tümdengelim, analiz, bireşim, genetik vb.) Bu metotlar klasik okullarda kullanılan metotlardır. Bir öğretmenin (yetkilinin) bildiği bilgileri, zihinsel olarak öğrenenlere ezberletmek amacıyla kullanılır. Çocuklarda düşünceyi geliştirmeyi amaçlamaz, öğretilen bilgilerin günlük yaşamda geçerli olup olmadığı üzerinde durulmaz. Hazır bilgilerin, uygulanmadan öğretilmesinde en çok kullanılan yollardan birisidir.
Sayfa 61
Enstitü öğrencileri, doğru ve gerçeğe uygun emirlere uymayı ana ilkelerden biri sayarlar. Haklı ve yerinde eleştirilere dayanırlar. Haksızlığa ve kötülüğe boyun eğmez, gerekirse bunları gidermek için savaşırlar. İş yaşamı içinde ulusal kültürün değerlerini yaşayarak yetişen bu çocuklar, öfkelenmemeyi ve öfkeli iken karar vermeyi kusur bilirler. İçlerini intikam, kin, kıskançlık gibi duygulardan temizlemeye çalışırlar. Gerçek hayat içinde bunlardan kurtulup kurtulamadıklarını denerler.
Sayfa 60
Reklam
Hasan Ali Yücel
Düşman eline geçmiş yurdundan göçtüğü anavatanda hayatının yarım asrında yaptığı tek iş; okumak, okutmak ve okuyup okutacakları yetiştirmek olmuştu. Saffet Arıkan'ın anlayışından istifade ederek giriştiği "eğitmen yetiştirme denemesiyle benim Bakanlığımda ilköğretim meselesini toptan çözmek için düşündüklerimizi gerçekleştirmede onun gösterdiği özveri, gayret, işlerin arkasını yılmadan kovalama, kim ne şekilde taşlarsa taşlasın, Tonguç'u Milli Eğitim Bakanları unutup gidecekler, fakat Tonguç kalacaktır.
Sayfa 128
8. Enstitü öğrencisi, kendi çıkarlarını ulusun çıkarlarından üstün tutmaz, tutanlardan hoşlanmaz. Başkalarına zararlı olmaktan çekinir, bu yola sapmayı asla istemez. Başarılı insanları sever, bir asalak gibi başkalarının sırtında yaşamak isteyenlerden tiksinir. 9. Enstitülü gençler, yalnız kendi çalışmalarına güvenir ve dayanırlar, yapacakları işlerde başkalarını aracı olarak kullanmak isteği duymazlar. Yaratıcı çalışmalarına güvenirler, okumayı, kendi kendini yetiştirmeyi ana görevi sayarlar. Açık yürekli olmayı ve mertliği ilke bilirler.
Sayfa 60
1950 yılında iktidara gelen Demokrat Parti, 1945'ten beri söyledikleri şekilde köy enstitülerini kapatma ve öğretmen okuluna çevirme için çalışmalarını hızlandırdı. İlk yapılan iş, köy enstitülerinde okuyan bütün kız öğrencileri, 1950-1951 öğretim yılında Kızılçullu Köy Enstitüsüne toplandı. Ertesi yıl Beşikdüzü Köy Enstitüsü de kız öğrencilere ayrıldı. Hiçbir ciddi nedene dayanmayan nedenlerle karma eğitime son verildi
Sayfa 47
İsmail Hakkı Tonguç
Okulları Tehlikeli Durumlara Sokan Başlıca Olaylar Şunlardır: 1. Sadece diploma almak için açılan okullar, gerçek toplumsal görevlerini bırakarak veya unutarak, toplum için tehlikeli olabilecek şekil de işlemeye başlar. Bunlar birer (diploma ticarethenesi) özelliğini taşırlar. Çocuklar bu gibi okullardan diploma alabilmek için, nefretle karşılanacak çok kötü yollara başvururlar. 2. Okul çalışmalarinın esasını kitaba dayandırmak, kitabi bilgiye çok değer vermek, öğrenciyi zorla çalıştırma, onları iş hayatından soğutarak, her çeşit çalışmalar ilgisiz ve düşman yapabilir. Köy çevresi, köy işlerini yapmak istemeyen okumuş insanlarla dolar: 3. Okulun yetiştirmeye çalıştığı öğrenciler daha ziyade geleceğin malıdır. Onun için gençlerin yeni değerleri kendi amaçları için birer vasıta haline getirmeye çalışmaktan başka çare yoktur. Okulun amacı, öğrenciyi toplum için eğitmek olmalıdır.
Sayfa 31
36 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.