Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Kültürel ve Dini Algıda Toplumsal Cinsiyet

Aliye Çınar

Kültürel ve Dini Algıda Toplumsal Cinsiyet Gönderileri

Kültürel ve Dini Algıda Toplumsal Cinsiyet kitaplarını, Kültürel ve Dini Algıda Toplumsal Cinsiyet sözleri ve alıntılarını, Kültürel ve Dini Algıda Toplumsal Cinsiyet yazarlarını, Kültürel ve Dini Algıda Toplumsal Cinsiyet yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
bir toplumda kadınların nasıl öldüğünü incelersek, o toplumun işleyişine ve durumuna dair çok önemli verilere ulaşmış oluruz.
Reklam
Bu düzende namus sadece kadın bedenini değil, tüm bireylerin toplumdaki yerlerini, davranışlarını ve arzularını da kontrol altına alan bir toplumsal olgudur.
Sayfa 100Kitabı okudu
Tanpınar'ın kafasındaki ideal kadın tiplemesi Osmanlı-Avrupa birleşimidir. Osmanlı gibi efendi ve mağrur, Avrupa gibi harika!
Toplumun yapısını, kadın üzerinden okumak mümkündür ve bu bir indirgeme olmayacaktır. Zira kadın, bireyleri biyolojik olarak dünyaya getirdiği gibi, insan tekinin diğer cinsi için de önemli bir ayna hatta onun ruhsal ve kişisel doğumuna da tanıklık eden bir öznedir.
Reklam
183 syf.
4/10 puan verdi
Kitabı genel mana okunmaya değer bulsam da kitapta cumhuriyet devrimleri için “ kadını yeni bir profile kanalize etme “ mücadelesi görmesi sebebiyle puan kırıyorum. Yazara göre geleneksel kadın profili ile cumhuriyetin “ bir yurttaş yaratmak “ hedefi temelde aynıdır . Yazarın dediği gibi aynı olsa dahi cumhuriyetin kadına verdiği benzersiz haklardan bahsetmeyip olumsuz yanlarını belirtmek haksızlıktır .
Kültürel ve Dini Algıda Toplumsal Cinsiyet
Kültürel ve Dini Algıda Toplumsal CinsiyetAliye Çınar · Sentez Yayıncılık · 201318 okunma
Eski adıyla kadın sığınma evleri , erkeklerin vicdanlarını rahatlatma amacıyla açılmalarına önayak oldukları kurumlardır . Erkekler kendi kültürel ve tarihsel pozisyonlarını değiştirmektense kolaya kaçıp bu kurumlara destek vermişlerdir
Kadına beden bakımından adeta nesne olarak davranılırsa , erkek de onun bekçisi bizzat emanetin bekçisidir
Reklam
Kadınlar ve kadın bedeni , toplumların ahlaki düzenlerini inşa ettikleri sembolik ve kültürel zeminlerdir .
Sayfa 130Kitabı okudu
“ Ne kadınlar sevdim zaten yoktular “ bu görünüşte aşkın doğasını ifade etse de , gerçekte sözünü ettiğimiz “ gerçek “ ile “ ideal “ arasındaki derin uçurumu açığa çıkarır .
Böylelikle döl yatağı değil , zihin yaratıcı güç haline geldi . Ve aynı anda da topluma kadınlar değil , erkekler egemen oldu .
Kadın hak nurudur sevgili değil , sanki yaratıcıdır yaratılmış değil
20 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.