Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Türkçe Meâl ve Tefsir

Kur'an Yolu Türkçe Meal ve Tefsir - 2

Hayreddin Karaman

Kur'an Yolu Türkçe Meal ve Tefsir - 2 Sözleri ve Alıntıları

Kur'an Yolu Türkçe Meal ve Tefsir - 2 sözleri ve alıntılarını, Kur'an Yolu Türkçe Meal ve Tefsir - 2 kitap alıntılarını, Kur'an Yolu Türkçe Meal ve Tefsir - 2 en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Enam/59
Gaybın anahtarları Allah’ın yanındadır; onları O’ndan başkası bilmez. O, karada ve denizde ne varsa bilir; O’nun bilgisi dışında bir yaprak bile düşmez. O, yerin karanlıklarındaki tek bir taneyi bile bilir. Yaş ve kuru ne varsa hepsi apaçık bir kitaptadır.
Kıskançların gözleri kendi üzerlerindeki nimetlere karşı kördür; Allah'ın kendilerine lutfettiği nimetleri göremezler, başkalarının ellerindeki nimetleri görür ve onlara karşı kin güderler. Şüphesiz bu durum kötü bir hastalıktır. Bu hastalığın şifası ise İslâm'ın kurallarını yaşayarak nefsi terbiye etmek ve onu kötülükleri emreden bir nefis olmaktan çıkarıp Allah'ın kendisine lutfettiklerine razı olan bir nefis haline getirmektir.
Sayfa 257 - DİB YayınlarıKitabı okudu
Reklam
İdam
hayatı korumanın en geçerli tedbirlerinden biri de haksız yere cana kıyanın kendi canına kıymış olduğunu bilmesi ve bunun fiilen gerçekleşmesidir.
İman yerine küfrü, ibadet ve iyilik yerine kötülüğe sapan kimseler, bunların karşılıklarını gördüklerinde kusura Allah'ta değil, kendilerinde arasınlar!
"İnsanlar bir kötülüğü görüp de onu engellemezlerse Allah'ın onlara genel bir azap göndermesi yakındır." (Tirmizî, "Tefsîr", 6; Ebû Dâvûd, "Melâhim", 17 Elmalılı, III, 1825).
Sayfa 350 - DİB YayınlarıKitabı okudu
İstidrac
Âyette söz konusu edilen kavimler, bu imkânların bir imtihan olduğunu düşünerek uyarılara önem verecekleri yerde, kendileri için bir istidrâc (insanın günahlarını daha da arttırmasına yol açabilecek nimetler; bilgi için bk. A'râf 7/182), bir imtihan olan bu bolluk ve rahatlığa aldandılar; "sonunda kendilerine verilenler yüzünden şımardıkları sırada" Allah Teâlâ onları ansızın yakaladı.
Sayfa 404 - DİB YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Güvenmek ve dayanmak için Allah yeter.
Nisâ Suresi, 171.ayet
Günah
Büyük günahlarla ilgili yasaklama şekli daha şiddetli ve serttir. Büyük günah işleyenlerin tövbe etmeleri gereklidir. Büyük günahları iradelerini kullanarak terk edenler küçük günahlardan tövbe etmiş sayılırlar. Büyük günah işleyenler fâsık sıfatını alır ve birçok vazife ve ehliyet için gerekli bulunan “adalet” vasfını kaybetmiş olurlar. Büyük günaha bulaşmış hâkimin hükmü bozulur. Açıktan açığa büyük günah işleyenlerle sosyal ilişkiler kesilebilir.
Allah'ı her şeyden çok seven insan bütün ilişkilerini bu sevgiye, dolayısıyla Allah'ın iradesine göre düzenleyeceğinden onun bütün ilişkileri bilinçli ve iradeli olacaktır.
İslâm, haksız yere adam öldürmeyi önlemek, toplumun can güvenliğini sağlamak, onları huzurlu ve mutlu yaşatmak için bu suçu işleyenlere dünyada kısas cezasını öngörmüş, âhirette ise katilin Allah'ın gazabı, lâneti ve cehennem azabı ile cezalandırılacağını bildirmiştir (bk. Nisâ 4/93).
Sayfa 258 - DİB YayınlarıKitabı okudu
125 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.