Söze başlarken, dinini öğrenmek yüce Allahın mesajını anlamak isteyenlere en büyük tavsiyem Kuran'ı anlayarak okumalarıdır. Kulaktan dolma dogmalarla güzel dinimiz kirleniyor ve bir o kadar karmaşık hale getiriliyor. Bu yüzden tüm dostlarıma tavsiyem bir kez de olsa Furkan'ı anlayarak, aklederek okumalarıdır. Yasin(36/70) suresinde Yüce Allah'ın açıkça bahsettiği şekliyle bu kuran ölülere değil diri, sağ olanlar uyarılsın diye indirilmiştir.
Şimdi okuduğum bu esere gelince, sayın Mehmet OKUYAN güzel ve akıcı bir şekilde olabildiğince açıklayıcı ve devrik cümlelerden kaçınarak gerçekten meal anlamında çok başarılı bir eser ortaya koymuştur. Tabi ki görüşleri ve İslam'a bakış yönü ile sayın Mehmet OKUYAN'ın diğer meal- tefsir yazarları ile ayrıştıran özellikleri bir takım olaylara farklı yaklaşımları olduğunu çok rahat görebilirsiniz. Sonuç olarak bu sade ve açıklayıcı meal tefsir çalışmasını gönül rahatlığı ile okuyabilirsiniz.
Alıntı yaparken çoğu insanın Mehmet Okuyan hocaya biraz çekimser yaklaştığını fark ettim. Her hocanın düşüncesine, Kuran-ı Kerim'i hangi düşünceye dayanarak çevirdiğine özen gösteriyorum, Mehmet Okuyan hocanın çevirisi bence çok mantıklı ve akılda kalıcı, detaylı anlatıcı bir çeviri. Düşünce yapısını, söylediği kelâmları beğenmeyebilirsiniz, doğru da bulmayabilirsiniz ki zaten her hocanın söylediği sözleri ve cümleleri hâk kabul etmek benim açımdan doğru değil kim olursa olsun. Bu insanlar bizler gibi insan sonuçta. Mehmet Okuyan hocayı çok eleştirip yerden yere vuranların okuduğu kişiler de benim için iyi değil, Muhammed saki, cübbeli ahmet gibi insanların bazı düşünceleri de hoş değil ve doğru değil. Bu yüzden insan neye inanırsa, kimin yolundan giderse gitsin, tek hâk olarak Allah’ın indirdiği nûr olan Kuran-ı Kerim'i görmesi gerekiyor. Hocaların dediklerine insanlar çok fazla takılıyor. Okursanız bence hiç pişman olmazsınız. Muhammed Peygamberimizin yolundan, Allah'ın huzurundan ayrılmamak duası ile, hayırlı,huzurlu ramazanlarınız olsun.
Kur’anMehmet Okuyan · Haliç Üniversitesi Yayınları · 2022118 okunma
Bu yaşıma kadar bir ton kitap okuyup İslam dininin kitabını okumam ayıbı hep vardi hayatımda.Kulaktan dolma bilgilerle değilde Hakkın yolunda anlayarak okumak istiyorum.Bu kitap benim için bir başlangıç oldu şimdi kendime söz veriyorum her ay tekrar tekrar okuyacağım.
Kur’anMehmet Okuyan · Haliç Üniversitesi Yayınları · 2022118 okunma
Ömür yettikçe her yıl bir kere meal ve tefsir okunmalıdır. Mutlaka incelenmeli notlar alınmalıdır. Bu Kur’an hayata uygulanmak için inmiştir. Hatim etmek ölülere okunmak için değil.
Kur’anMehmet Okuyan · Haliç Üniversitesi Yayınları · 2022118 okunma
Mehmet Okuyan 'ın okudum İlk kitabı oldu. Kitabın başlığı için kullanılan Meal - Tefsir ibaresi yerinde olmuş. Çünkü bana göre kitap mealden uzun tefsirden kısa şekilde düzenlenmiş. Kur'an-ı Kerim öğreteceğim bir kitap olmuş. Klasik meal ve tefsirlerin dışında bana öğrettiği çok şey oldu. Bu açılıyor okunmasını tavsiye ettiğim bir kitap. Yazar, halk içerisinde yanlış anlaşıldığını düşündüğünü konularda kelimelerle ilgili gramer çalışmaları yaparak konuları aydınlatmaya çalışmış. Ayetleri tefsir ederken birçok alimin yanında Ebu Hanife ve özellikle Ebu Mansur El Matüridi nin konuyla ilgili açıklamalarına da yer vererek tefsirini desteklemeye çalışmış.
Yazarın dili ise okuyanların bildiği gibi gayet akıcı ve öğretici. Herkesin anlayabileceği bir üslup kullanıyor.
Kitapla ilgili olumsuz bir yönünden bahsedecek olursam, tek cilt olarak düzenlenmiş olduğundan yazı puntosu küçük tutulmuş. Dolayısıyla okuması biraz zorlşmış. İki cilt olarak da düzenlenebilirmiş.
Prof. Dr. Mehmet Okuyan 1965 doğumludur. İlköğrenimini doğduğu beldede tamamladıktan sonra ortaöğrenimini Trabzon Hayrat’ta tamamladı. 19 Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunudur. Aynı Fakülte’de Tefsir Anabilim Dalı’nda Araştırma Görevlisi olarak göreve başlayan Mehmet Okuyan 1990 senesinde Yüksek Lisans yapmıştır. 2002 yılında Doçent, 2008 yılında ise Profesör ünvanını almıştır. Arapça ve İngilizce dillerine hakim olan Mehmet Okuyan evli ve 3 çocuk babasıdır. Bugüne kadar bir çok eser’e imza atan Mehmet Okuyan aslen Trabzon Çaykara’lıdır ve Çaykara’da doğmuştur. Ondokuz Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Tefsir Anabilim Dalı Öğretim Üyesi olarak görevini sürdürmektedir.