Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Kur'an da Tebliğ ve Eğitim Psikolojisi

Mehmet Şanver

Kur'an da Tebliğ ve Eğitim Psikolojisi Gönderileri

Kur'an da Tebliğ ve Eğitim Psikolojisi kitaplarını, Kur'an da Tebliğ ve Eğitim Psikolojisi sözleri ve alıntılarını, Kur'an da Tebliğ ve Eğitim Psikolojisi yazarlarını, Kur'an da Tebliğ ve Eğitim Psikolojisi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
TEMSİL
İbni Rüşd'e göre halk, var olan her şeyi duyularla idrak edebilen varlıklar şeklinde tasavvur eder. Onun için maddi olmayan varlıkların halka örneklendirerek ve temsili şekilde anlatılması zaruridir Dolayısıyla Kur'an da manevi ve ahiret ile ilgili olayları bu yolla anlatmaktadır
Sayfa 178
Kuran olaylardaki kişi ve yer isimleri üzerinde pek durmamaktadır. Çünkü şahıs ve yer isimlerini taşıyan kıssa serüven ve olaylar tarihsel kimliğe bürünmekte, yerel ve bölgesel bir özelliğe indirgenmekte, anlamları sınırlandırılmış olmakta, dolayısıyla vereceği mesajın evrenselliği kaybolmaktadır. Kur'an amaca ulaştırması bakımından önemli olmayan ayrıntıları da esgeçer. Yani daha çok kendi amaca için gerekli olan yönleri seçer. Ancak gerektiğinde bazı ayrıntıları vermekten de kaçınmamaktadır.
Sayfa 162
Reklam
Ortak noktayı tespit ve öne çıkarma
Uzlaşma arayışından amaç ise, tavizkar olmak değil. Onlarda var olan ama belki de kendilerinin farkında olmadıkları makul ve doğru olan noktaları açığa çıkararak gönüllerini kazanmak ve onları İslam'a yakın tutmak aradaki düşünce ve inanç farklılığını en aza indirmektir. Bu Kuran yaklaşımının önemli bir özelliği ve yöntemidir. "İçlerinden zulmedenleri bir yana, ehl-i kitapla ancak en güzel yoldan mücadele edin ve deyin ki: Bize indirilene de, size indirilene de iman ettik. Bizim İlâhımız da sizin İlâhınız da birdir ve biz O'na teslim olmuşuzdur." Ankebut süresi 49. Ayet
Sayfa 151
Kur'an batıl tanrılara ve putlara hücum etmek yerine, müşriklerin de tanıdığı Allahın kim olduğunu bildirmeyi tercih etmiştir. Îlahî irşad ve terbiye, insanların bilgisizce bir saplantı ile köklü bir şekilde bağlandıkları putlara hücum etmeyi, onlara doğruyu gösterme bakımından doğru bulmamıştır. Aksini yapmak onları daha şiddetli bir inatla putlara sarılmaya götürürdü.
Sayfa 146
Görüş ve kanaatini herkesin önünde belli eden bir insanın bu tutumunu tebliğ ve telkin yoluyla değiştirme ihtimali az olmaktadır. Buna göre ihtida edenlerin ilk önce şehadet kelimesini açık olarak ifade etmelerinin istenmesi diğer dinlerde de buna benzer uygulamalar ve böylece açık bir taahhüt altına girmelerinin sağlanması ve onların tekrar eski halleri dönmelerinin zorlaştırılması ve engellenmesi şeklinde değerlendirilebilir.
Sayfa 107
Muhatapta en fazla görüş ve inanç değişikliği muhatabın görüşü ile tebliğin ortaya koyduğu görüş arasında orta derecede bir fark olduğunda meydana getirilmektedir.
Sayfa 103
Reklam
Bir telkinin etkileri, taşıdığı ruhsal duruma sıkı sıkıya bağlıdır. Şuur alanını daraltan aşk, öfke gibi yoğun bir duygunun etkisi altında kişi, etkilenmeye çok elverişli olacak ve görüşleri kolayca değiştirilecektir.
Sayfa 105
Muhatabı tanıma
Yine "Sadakanın hangisi daha üstündür?" diye soran Ebu Hureyre'ye Hz Peygamber: "Fakir Olan'ın güç ve kuvveti ile yardımda bulunmasıdır." cevabını verirken Sa'd bin Ubade'nin aynı sorusuna "Su çıkarmaktır.." buyurmuştur. Zira Ebu Hureyre son derece fakir Sa'd bin Ubade ise bir kabile reisi ve zengin bir kişidir. Dolayısıyla Hazreti Peygamberin cevaplarının gelişigüzel baştan savma ve ilk akla gelenin söylenmesi şeklinde olmadığı anlaşılmaktadır.
Sayfa 91