Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

İhya-ü Ulumi'd-Din

Kur'an Okuma Edepleri

İmam Gazali

Kur'an Okuma Edepleri Sözleri ve Alıntıları

Kur'an Okuma Edepleri sözleri ve alıntılarını, Kur'an Okuma Edepleri kitap alıntılarını, Kur'an Okuma Edepleri en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Hz. Ali [radıyallahu anh] demiştir ki: "İçinde şuur olmayan ibadette ve içinde düşünce bulunmayan kıraatte (Kur'an okumada) hayır yoktur."
Sayfa 58 - Semerkand YayınlarıKitabı okudu
Ali b. Ebu Tâlib [radıyallahu anh] demiştir ki: "Üç şey hafızayı kuvvetlendirir, balgamı giderir: Misvak, oruç ve Kur'an okumak."
Sayfa 19 - Semerkand YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Abdullah b. Mesud [radıyallahu anh] demiştir ki: "Öncekilerin ve sonrakilerin ilmini isteyen kimse Kur'an'ı araştırsın."
Sayfa 62 - Semerkand YayınlarıKitabı okudu
Kur'an'ı hakkı ile okumak; dile, aklın ve kalbin katılmasıdır. Dile düşen, harfleri tertîl üzere güzel okumaktır. Akla düşen, manaların tefsiridir. Kalbe düşen ise ilâhî uyarı ve emirlerden öğüt alıp müteessir olmaktır. Yani dil okur, akıl tercüme eder, kalp ise öğüt alır.
Sayfa 85 - semerkand YayınlarıKitabı okudu
"Allah katında Kur'an'dan daha faziletli bir şefaatçi yoktur; ne bir peygamber ne bir melek ne de başkası (onun gibi şefaatçi olamaz)."
Sayfa 12 - Semerkand Yayınları Hafız Iråki hadisi, Abdülmelik b. Hubeyb'in, Said b. Süleym'den mür sel olarak rivayet ettiğini belirtir. Kur'an'ın şefaat etmesiyle ilgili bk. Müslim, Salátü'l-Müsâfirîn, 42 (nr. 804): Taberâni, el-Mu'cemKitabı okudu
Resûlullah (sallallahu aleyhi vesellem) şöyle buyurmuştur: "Kur'an'ın haramını helal sayan kimse, Kur'an'a iman etmemiştir."
Sayfa 21 - Semerkand Yayınları (Tirmizi, Fezâilü'l-Kur'ân, 20 (nr. 2918); Taberânî, el-Mu'cemü'l-Kebir, 8/31 (nr. 7295); Heysemi, Mecmau'z-Zevâid, 1/427 (nr. 828).Kitabı okudu
Reklam
"Allahım! Kur'an'ın bereketine bana rahmet et. Onu bana imam (rehber), nur, hidayet ve rahmet kıl. Allahım! Ondan unuttuklarımı bana hatırlat, bilmediklerimi bana öğret, bana gece gündüz onu okumayı nasip et ve onu benim lehime bir delil yap yâ Rabbe'l-âlemîn."
Sayfa 39 - Semerkand YayınlarıKitabı okudu
Abdullah b. Mesud (radıyallahu anh) demiştir ki: "Kur'an ehlinin, insanlar uyurken gece namazı ile, insanlar yiyip içerken gündüzleri oruç tutması ile, insanlar sevinirken hüznü ile, insanlar gülerken ağlaması ile, insanlar boş konuşmalara dalarken sükütu ile, insanlar kendilerini beğenme ve kibirle meşgulken huşûu ile tanınması gerekir. Kur'an ehline yakışan, devamlı sükût halinde ve yumuşak huylu olmasıdır. Onun, kaba sözlü, tartışmacı, bağırıp çağıran, hemen kızıp parlayan biri olması doğru değildir."
Sayfa 20 - Semerkand Yayınları (Ahmed b. Hanbel, ez-Zühd, nr. 890; Ibn Ebû Şeybe, el-Musannef, 8/305.)Kitabı okudu
Hasan-ı Basri [rahmetullahi aleyh] demiştir ki: "Vallahi Kur'an'ın ötesinde bir zenginlik ve onu kaybetmekten daha kötü bir fakirlik yoktur."
Sayfa 18 - Semerkand YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Kulun Allah Teâlâ’dan başka yöneldiği her şey, içinde gizli şirki barındırır.
"Kur'ân-ı Kerim'de birtakım meydanlar, bostanlar, hususi odalar, saraylar, ipek elbiseler, bağ bahçeler ve hanlar vardır. Şöyle ki, 'elif-lâm-mîm' ile başlayan süreler Kur'an'ın meydanlarını, elif-lâm-râ' ile başlayan süreler Kur'an'ın bostanlarını, 'el-hamdü' ile başlayan süreler Kur'an'ın saraylarını ve el-müsebbihât' (tesbih) ile başlayan sûreler Kur'an'ın hususi odalarını, 'hâ-mîm'ler Kur'an'ın ipekli elbiselerini, 'mufassal sûreler' Kur'an'ın bahçelerini ve bunun dışında kalanlar da hanlarını temsil eder. Mürid, şayet meydanlara gelir, bostanlardan meyveler toplar, saraylara, hususi odalara girer, ziyafetlere şahit olur, ipek elbiseler giyer, bahçelerde dolaşır ve hanların odalarında oturursa; işte bu gördüğü şeyler, onu kendinden alıp Allah'tan gayri şeylerle meşgul olmasını tamamen engeller ve kalbi O'ndan ayrılmaz, fikri dağılmaz."
Sayfa 57 - Semerkand YayınlarıKitabı okudu
Hz. Pey gamber (sallallahu aleyhi vesellem) şöyle buyurmuştur: "Kur'ân-ı Kerîm, hüzün ile inmiştir. Onu okuduğunuzda hüzünlü bir hal alınız." Kalpte hüznü bulundurmanın yolu; âyetlerdeki tehditleri, azap uyarılarını, yüce Allah'a verilen söz ve ahidleri düşünmek, sonra kendisinin ilâhî emirleri ve yasakları uygulama konusundaki kusurlarını hatırlamaktır. Şüphesiz böyle yaptığında hüzünlenip ağlayacaktır. Eğer safi kalp sahipleri gibi kalbinde hüzün ve ağlama oluşmuyorsa hüznü ve ağlamayı kaybettiğine ağlasın; çünkü musibetlerin en büyüğü budur.
Sayfa 34 - Semerkand Yayınları (İbn Mace, İkâme. Beyhâki, Şuabü'l Îmân. Ali el- Müttakî, Kenzü'l Ummâl)Kitabı okudu
Süfyân-ı Sevrî [rahmetullahi aleyh] demiştir ki: "Kişi Kur'an okuyunca, bir melek onun alnından öper."
Sayfa 17 - Semerkand YayınlarıKitabı okudu
Ona iman eden herkes, hayırda muvaffak kılınır. Onunla konuşan herkes doğru söyler. Ona sımsıkı sarılan kimse hidayete ulaşır. Onunla amel eden kimse kurtulur. Allah Teâlâ onun hakkında şöyle buyurmuştur: إِنَّا نَحْنُ نَزَّلْنَا الذِّكْرَ وَإِنَّا لَهُ لَحَافِظُونَ "Şüphesiz Kur'an'ı biz indirdik; onu koruyacak olan da elbette biziz" (Hicr 15/9).
Sayfa 8 - Semerkand YayınlarıKitabı okudu
332 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.