Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kur'an Tefsirinde Farklı Yorumlar ( 3 Cilt Takım)

Muhsin Demirci

Kur'an Tefsirinde Farklı Yorumlar ( 3 Cilt Takım) Gönderileri

Kur'an Tefsirinde Farklı Yorumlar ( 3 Cilt Takım) kitaplarını, Kur'an Tefsirinde Farklı Yorumlar ( 3 Cilt Takım) sözleri ve alıntılarını, Kur'an Tefsirinde Farklı Yorumlar ( 3 Cilt Takım) yazarlarını, Kur'an Tefsirinde Farklı Yorumlar ( 3 Cilt Takım) yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Şu bir gerçek ki, bir peygamber adayı hiçbir zaman yüz kızartıcı bir suç işlemez. Kelâm âlimlerinin dediği gibi Allah Taâlâ, peygamber olarak seçtiği kimseleri, kendilerine nübüvvet verilmeden önce de bu tür kötü davranışlardan korumaktadır.
Sayfa 44 - CILT 2.Kitabı okuyor
Yusuf'un, Kardeşlerine Hırsızlık Suçu İsnad Etmesi
Hırsız bir adama sen hırsızsın demek, onu hırsızlıkla itham etmek demek değil, aksine gerçeği ifade etmektir.
Sayfa 43 - CILT 2. 12 Yusuf Suresi 70.Kitabı okuyor
Reklam
Yusufun, Kardeşlerine Hırsızlık Suçu Isnad Etmesi
Bizim kanaatimize göre burada âyetin ruhuna uygun olan Zeccâc'ın görüşüdür. Çünkü Yusuf (as) vaktiyle kardeşleri tarafindan babasından çalınıp kuyuya atılmıştı ve onları gördüğünde de içinde biriken hasret ateşi onu iyice üzmüştü. İşte böyle bir psikoloji ile Yusuf (as) aslında Elmalılı'nın da dediği gibi ta'riz yoluyla bir gerçeği haykırmıştı".
Sayfa 42 - CILT 2. Ibnü'l-Cevzi, Zädül-mesir, IV, 257; Elmalılı, Hak Dini Kur'an Dili, IV, 2896.Kitabı okuyor
IRHAS
Peygamberler yaşadıkları toplum içerisinde kendilerine nübüvvet görevi verilmeden önce de asla puta tapmamışlar, zina ve hırsızlık gibi yüz kızartıcı suç işlememişlerdir. Bu duruma kelamcılar "irhás" adını vermektedirler ki bu tür durumların nübuvvete bir hazırlık olduğu kabul edilmektedir.
Sayfa 33 - Topaloğlu, Bekir - Çelebi, Ilyas, Kelam Terimleri Sözlüğü, "irhás" md.Kitabı okuyor
Bilindiği gibi insana vesvese veren bir diğer şeytan da insanın yakın ve uzak çevresinde bulunan insanlar arasında yer almaktadır. Zira bunlar da nefsin yaptığı gibi insanı bazen sapıklığa, Allah'a isyana kısacası günaha yönlendirebilirler. İnsan iradesini kullanmayıp bu tür saptırıcıların arzu ve isteklerine tâbi olduğu müddetçe hem kötü düşünce ve vesveselerden hem de pratik olarak onları taklitten kendini uzak tutamaz.
Sayfa 679 - CILT 3. 114 NAS suresi.Kitabı okuyor
Kur'an'a göre insana iki potansiyel verilmişti.
"Some da ona iyilik ve kötülük kabiliyeti verene yemin olsun" (Şems 91/8.), "Biz one (insana) iki yolu gösterdik" (Beled 90/10.), "Biz ona (insana) yolu gösterdik. İster şükredici olsun ister nankör"(İnsan 76/3.) âyetlerinde ifade edildiği gibi bunlardan biri iyilik, diğeri de kötülük yapma potansiyelidir. İyilik yapma potansiyeline "melekúti kuvvet" kötülük yapma potansiyeline de "behimi kuvvet" denilmektedir. Behîmi kuvvet de, "kuvve-i gadabiyye" ve "kuvve-i şeheviyye" den oluşmaktadır. İşte nefis, sözünü ettiğimiz bu iki hayväni kuvvetin meydana getirdiği ilk saf durumu ifade eder. Kur'ân buna "nefs-i emmare" yani kötülüğü emredici nefis(Yusuf 12/53.) demektedir. Bu da sorumluluk sahibi her insanı, olumsuz yönde etkileyen bir unsurdur.
Sayfa 678 - CILT 3. 114 NAS süresi.Kitabı okuyor
Reklam
vesvese
Bilindiği gibi vesvese sözlük anlamı itibariyle, "şüphe, tereddüt, kuruntu, gizli söz, insanın içinden geçen düşünce, dürtü" anlamına gelmektedir. Terim olarak da zihinde irâde dışı ortaya çıkan ve kaynağı belli olmayan değersiz, âdi düşünceler demektir.
Sayfa 678 - Cilt 3. Rägib Isfahani, Müfredat, "v-s-v-s" md.Kitabı okuyor
İnsan Şeytanları
İbn Cüreye (ö. 150/767)'e göre de bu âyette sözü edilen insan şeytanlarından maksat, nefislerdir. Buna göre her insan aynı zamanda kendi kendinin şeytanıdır.
Sayfa 678 - CILT 3. 114 NAS SÜRESİ. Maverdi, en-Nüket vel-uyun, VI, 379.Kitabı okuyor
Insanların bir takım aletlerle yağmuru tahmini.
Nitekim havanın nem oranı, buharlaşma, bulutların yağmur yüklenip çeşitli yönlere doğru hareket etmeleri ve rüzgarın esme yönü gibi bazı emâreler hava tahmin raporlarının esasını teşkil ederler. Bu da yağmurun, gayb olmaktan çıkıp müşähede (gözlem) alanına girmesi demektir, Onun için bu aşamadaki bir bilgiye sahip olmak gaybı bilmek anlamına gelmez. Zira bu tarzda meydana gelen bilgiler, zanni delil niteliğindedir. Zan ise ilim değildir. Çünkü ilim, kesin bilgi demektir. İşte bu anlamda kesin bilgi de ancak Allah'a aittir ve o bilgi de herşeyi ayrıntısıyla kuşatıcı mahiyettedir.
Sayfa 548 - CILT 2. 31 LOKMAN SÜRESI 34. Mugayyebât-ı hamse.Elmalili, Hak Dini Kur'an Dili, VI, 3854.Kitabı okuyor
mugayyebat-ı hamse
Abdullah b. Ömer rivayetinde Hz. Peygamber: "Gaybın anahtarları beştir. Bunları Allah'tan başkası bilmez. Yağmurun ne zaman yağacağını Allah'tan başkanı bilmez. Krydmetin ne zaman kepacağını Allah'tan başkanı bilmez. Rabimlerde bulunan Allah'tan bashan bilmez. Ve hiç kimse nerede ileceğini bilmez buyurmuştur.
Sayfa 547 - CILT 2. Bkz. Buhari, Istiska, 29; Tevhid, 4; Ahmed b. Hanbel, Müsned, II, 24, 52, 58.Kitabı okuyor
74 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.