Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Tefsirde Batınilik ve Te'vil Geleneği

Kur'an ve Aşırı Yorum

Mustafa Öztürk

Kur'an ve Aşırı Yorum Sözleri ve Alıntıları

Kur'an ve Aşırı Yorum sözleri ve alıntılarını, Kur'an ve Aşırı Yorum kitap alıntılarını, Kur'an ve Aşırı Yorum en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İslam, bir kültür ve medeniyet olarak, Kur’an merkezli nass (metin) ve te’vil (yorum) medeniyetidir.
Giriş
Bu yoruma göre nefis, şehvetten uzaklaştığı ölçüde Allah’a yaklaşır ve onun rızasına erer. Şehvete düşkünlüğü ölçüsünde ise, ona ilahi gazap isabet eder.
Sayfa 155
Reklam
Şiilik fikrinin bünyesinde Mecusîlik, Maniheizm, Budizm ve Asya’daki diğer dinlere ait pek çok unsurun barındığını söyleyen Vloten’e göre, bütün gayr-i memnun kesimleri ve sapkın grupları Ehl-i Beyt’in davasına hizmet çatısı altında birleştiren en önemli faktör, İslam’ın temel öğretilerini ters yüz etme işlevi gören ve sözde epistemik kaynağı peygamberden mervî olan bâtıni te’vil yöntemidir.
Sayfa 203
İbn Rüşd ise onun düşünce sistemini şöyle özetlemiştir: “Gazâlî, Eşarilerle Eşari, sufilerle sufi ve nihayet filozoflarla filozof olmuştur. Bu bakımından onun durumu şu şiirde anlatılan hâle uymaktadır: Yemenli biriyle karşılaştığım bir günde Yemenli; Ma’dî kabilesinden birine rastladığım diğer bir gün ise Adnânîyim.”
Sayfa 375