Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kürt Dosyası

Uğur Mumcu

Kürt Dosyası Sözleri ve Alıntıları

Kürt Dosyası sözleri ve alıntılarını, Kürt Dosyası kitap alıntılarını, Kürt Dosyası en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Dersim'e, hükümetin siyasetini kavrayacak yeni memurlar atanmalıydı. Bu memurlar, hükümetin çapulcu ve mütecavizlere karşı amansız ve halka karşı da sevecen bir kuruluş olduğu kanısını yerleştireceklerdi. Yerli memurlar, Dersimlilerin casuslarıydı. Bunlar değiştirilmeli, yerlerine nitelikli memurlar atanmalıydı.
Sayfa 43 - UMAG Yayınları 50. BaskıKitabı okudu
Bir general, neden Tunceli'ye vali ve komutan olarak atanmıştı? Bunun nedeni, Şeyh Sait Ayaklanması'ndan sonra süregelen ayaklanmaların Tunceli'de de başlayacağı kuşkusuydu. Şeyh Sait Ayaklanması'ndan sonra "Raçkotan ve Raman Tedip Harekâtı" başlamış, harekâtın 12 Ağustos günü tamamlanmasından sonra Siirt ve çevresinde Sason Ayaklanmaları baş göstermişti. Bu ayaklanmaları bastırmak üzere, 1925-37 yılları arasında, Tümgeneral Osman Tufan komutasında, birbirini izleyen beş ayrı harekât düzenlendi. Bu ayaklanmaların bastırılması için uğraşılırken Ağrı Ayaklanmaları başladı.
Sayfa 21 - UMAG Yayınları 50. BaskıKitabı okudu
Reklam
Korgeneral Alpdoğan, Merkez Ordusu Kurmay Başkanı'yken Merzifon'da Amerikan Koleji'nde arama yaptıklarını, silah ve cephane bulduklarını anlattıktan sonra şu olayı aktardı: "...Asıl şayanı ehemmiyet olan (önem verilmesi gereken), Kolej müdürünün masasının gözünde bulunan bir rapordur. Bu raporda Anadolu'da Amerikan nüfuzunun temini için Ermenileri ele almak, 'Kürt ve Kızılbaş kanı Ermeni kanıdır' diye bunları Türk camiasından koparıp Ermeni camiasına yamamak istemiş olmalarıdır."
Sayfa 100 - UMAG Yayınları 50. BaskıKitabı okudu
Elleri arkadan bağlı rehin teknisyenler de Çayan'ın arkadaşlarınca hemen orada kurşuna dizildi.
Aşiret ağalarının ellerinden topraklarını alıp yoksul köylülere dağıtmak bir toprak devrimidir !
Umumi Müfettiş raporlarını ve Genelkurmay Başkanı'nın Dersim'le ilgili önerilerini okuyan Başbakan İsmet İnönü, 1935 yılı bahar aylarında Karadeniz ve Doğu illerini kapsayan bir yurt gezisine çıktı. Dersim sorunlarını bir de kendisi yerinde incelemek istemişti. İsmet Paşa, Doğu gezisinden sonra bir rapor hazırlayarak Atatürk'e sundu. 21 Ağustos 1935 tarihli raporda illerin tek tek değerlendirilmesi yapılıyor ve alınması gereken önlemler tek tek sıralanıyordu. İsmet İnönü'nün Diyarbakır ve Urfa hakkındaki değerlendirmesi şöyleydi: "Fırat'ın doğusunda ve güneye karşı, bizim en önemli dayanak noktamız Diyarbakır ve ikinci derecede Urfa olacaktır."
Sayfa 71 - UMAG Yayınları 50. BaskıKitabı okudu
Reklam
" Şeyh Sait hadisesi kürtlük duygusunu besleyip büyüttüğü bir vakıadır."
SBF öğrencisi Mahir Çayan ve arkadaşları, 26 Mart 1972 günü Ünye Radar Üssü'nde çalışan biri Kanadalı, ikisi İngiliz üç teknisyeni kaçırıp Tokat'ın Niksar İlçesi Kızıldere köyünde muhtar Emrullah Arslan'ın evinde saklanmışlardı. Tutuklu bulundukları İstanbul Kartal Askeri Cezaevi'nden tünel kazarak kaçmayı başaran Çayan ve arkadaşları, Ankara Sıkıyönetim Komutanlığı 1 Nolu Askeri Mahkemesi'nce ölüm cezasına çarptırılan Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan haklarındaki kararın infaz edilmemesini isteyen bir bildiriyi, kaçırdıkları İngilizlerin şifreli kasasına bırakmışlardı. Bu bildiri radyoda yayımlanmalıydı. Yoksa rehin alınan teknisyenler öldürülecekti. Kararları kesindi Çayan ve arkadaşları İsrail'in İstanbul Başkonsolosu Efraim Elrom'u kaçırıp öldürmek ve gizli örgüt kurmak suçlarından yargılanıyorlardı. Teknisyenler 26 Mart günü oturdukları apartmandan kaçırılmışlar, olay, 27 Mart sabahı İçişleri Bakanlığı'nca duyulmuştu. Fatsa-Ünye-Niksar ilçelerinde aramalar başladı. Niksar-Ünye karayolunda yapılan bir arama, Çayan ve arkadaşlarının izlerini bulmaya yetti. Yakalananlardan Hasan Yılmaz'ın hemen dili çözülmüştü. "Bana 100 lira verdiler. Rehberlik yaptım, yol gösterdim. Hepsi de Kızıldere köyündeler."
Sayfa 2 - UMAG Yayınları 50. BaskıKitabı okudu
"Üçüncü Ağrı Harekatı" 7 Eylül günü başladı ve bir hafta sürdü. Ayaklanma sırasında İngiltere'nin Tebriz'deki Başkonsolosu Stonhope Palmer'dan Londra'ya, Dışişleri Bakanlığı'nda Sir Clive'ye gönderilen 11 Ağustos 1930 gün ve 145 sayılısı gizli raporda ünlü İngiliz casusu Albay Lawrence'ın Kürtlere yardım ettiği bildiriliyordu.
İçişleri Bakanı Şükrü Kaya, Korgeneral Abdullah Alpdoğan'dan önce sözü, Üçüncü Umumi Müfettis Tahsin Uzer'e verdi. Ağrı, Kars, Erzurum, Rize, Trabzon, Gümüşhane ve Çoruh (Artvin) illerini kapsayan bölgeden sorumlu Umumi Müfettiş Uzer, Kürtçülüğün, Abdülhamid döneminde kurulan "Hamidiye Alayları" ile başladığını, Erivan'dan kaynaklanan Kürtçülük propagandası olduğunu anlattı, Kürtçülük üzerine "zorlayıcı harekâtta bulunmanın zamanı geldiğini" söyledi.
Sayfa 99 - UMAG Yayınları 50. BaskıKitabı okudu
347 öğeden 231 ile 240 arasındakiler gösteriliyor.