Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kuşku

Lars Iyer

Kuşku Gönderileri

Kuşku kitaplarını, Kuşku sözleri ve alıntılarını, Kuşku yazarlarını, Kuşku yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Hastalıklı bir şey var bizde, bozulmuş bir şey. Ama sadece bizimle ilgili değil bu, bütün dünyayla ilgili. Sismograf gibiyiz bir bakıma; dünyanın büyük dehşetlerini bağırsaklarimizda hissediyoruz. Bu yüzden sürekli hastalanıyoruz. Bu hastalıklı sistem yüzünden.
“Bizi bu kitaplar mahvetti: Bundan şüphemiz olmadı hiç.”
Sayfa 23
Reklam
“Kendimizden çok taviz vermişiz, içimiz dışımız tavizmiş.”
Sayfa 14
“Yazın başında doğup sonunda ölüyorum.” diyor, “ve her sonbahar yeniden doğuyorum, her seferinde biraz daha aptal.”
İnsanın sınırlarını bilmesi önemli,evet; ama bu sınırları durmadan teyit etmeye, bir kafes gibi etrafımızda kapandığını hissetmeye gerek var mı?
Çıkış yok. Ne zaman anlayacağım bunu? Sonsuza dek kısılıp kaldım. Ne zaman teslim olacağım aptallığımın kafesine?
Reklam
"Ya sen?" diye soruyor .Sen neyle kurtaracaksın kendini? Sefil varlığını nasıl affettireceksin?
Hayatı kendinden çok ama çok daha önemli bir şeyin, düşüncelerin haznesi olmaktan ibaretti sanki.
Bizim suçumuzmuş ,ama özellikle de benim suçummuş. Benim suçummuş çünkü varoluşum onunkini kirletmeden durmamış. Ama birazda onun suçuymuş çünkü varoluşunun benimki ile kirlenmesine izin veriyormuş hala.
Aptal olduğumuzu biliyoruz ama kimin aptal olmadığını da biliyoruz.
Reklam
"Hastalıklı bir şey var bizde," diyor W., "bozulmuş bir şey. Ama sadece bizimle ilgili değil bu, bütün dünyayla ilgili. Sismograf gibiyiz bir bakıma; dünyanın büyük deh­şetlerini bağırsaklarımızda hissediyoruz. Sen bu yüzden hep altına kaçıracak gibisin. Benim burnum bu yüzden.Kuşku sürekli kanıyor, bu yüzden sürekli hastalanıyorum. Bu hastalıklı sistem yüzünden."
Sayfa 47 - Kolektif KitapKitabı okudu
212 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Hastalıklı bir şey var bizde!
Ben şahane bir kitap okudum. Sitede yine az bilinen ve hakettiginin altında notlanan bir kitap. Buna  istinaden, fazladan bir kişiye bile olsa ulaştırabilmek için yazmayı görev bildim. Lars Iyer çok başarılı bir kalem, felsefe dersleri veren bir hoca ve bunun etkilerini ince zeka izleriyle bezenmiş cümlelerinde hissettiriyor. Kitabın anlatıcısı Lars ve onun güya çok samimi dostu W.'nin düşünemediklerini zannederek aslında düşünmekten yorucu hayatlarını okumak zaman zaman sinir bozucu olsa da gayet keyifliydi. Sinir bozucu kısmı W. adlı uzak karakterin, Lars'ı daima aşağılayan eleştrilerine şahit olmak. Kafka hayranlığıyla beslenerek yazmaya çalışır ve düşünürler, düşünürler, düşüncelerini yarıştırarak rekabetlerini ortaya koyarlar. Matematikten dem vurup, Tanrı'ya uzanan, Yahudilik, Hristiyanlık eleştrileriyle ince sorgulamaları Varlık- Hiçlik ekseninde sürüp giden bir döngünün içerisinde gidip gelirler. Lars'ın evinin rutubeti dünyanın kokuşmuşluğuna bir göndermedir ve kitabın içinde ciddi bir bölümünü oluşturur. Sadece tek bir alıntı bile kitabı neden okumanız gerektiği sorsunun cevabını verir bence ki o da şöyle bu yazının içinde bulunsun; "Hastalıklı bir şey var bizde," diyor W., "bozulmuş bir şey. Ama sadece bizimle ilgili değil bu, bütün dünyayla ilgili. Sismograf gibiyiz bir bakıma; dünyanın büyük deh­şetlerini bağırsaklarımızda hissediyoruz. Sen bu yüzden hep altına kaçıracak gibisin. Benim burnum bu yüzden.Kuşku sürekli kanıyor, bu yüzden sürekli hastalanıyorum. Bu hastalıklı sistem yüzünden." Meraklılarına şiddetle tavsiye ediyorum.
Kuşku
KuşkuLars Iyer · Kolektif Kitap · 201342 okunma
"Neden her şey bu kadar absürdleşti?" diye soruyor W. Tam bir yere varabileceğimiz bir noktaya gelmişken dün­ya neden darmadağın oldu?
Sayfa 196 - Kolektif KitapKitabı okudu
152 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.