Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Eski Yunan Komedyaları 3

Kuşlar - Bulutlar

Aristophanes

Kuşlar - Bulutlar Gönderileri

Kuşlar - Bulutlar kitaplarını, Kuşlar - Bulutlar sözleri ve alıntılarını, Kuşlar - Bulutlar yazarlarını, Kuşlar - Bulutlar yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
120 syf.
8/10 puan verdi
·
5 günde okudu
Aristofanes'in Bulutlar'da Sokrates ve Sofistler'i eleştirdiğini öğrendiğimden beri Bulutlar'ı okumak istiyordum. Kuşlar'ı okumak planımda olmasa da ikisi aynı kitapta basıldığı için okudum. Ama aynı kitapta basılması boşuna sayılmaz. Çünkü Bulutlar'daki kadar olmasa bile Kuşlar'da da Sokrates ve Sofistlere dokundurmuş Aristofanes. Tabii iki oyunun temeldeki temaları farklı. Kuşlar'daki ana tema dönemin Atina yaşamına eleştiri ve ideal bir devlet kurma fikri taşır. Ancak eleştirilen Atina yaşamından pek de farklı bir devlet çıkmaz ortaya. Bulutlar'da ise Sokrates ve Sofistler'e çok ciddi eleştiriler vardır ve konunun temeli budur. Hatta Sokrates hedef gösteriliyor bile diyebiliriz. Oyunları okumak için ön bilgi edinmenin şart olduğunu düşünüyorum. O ön bilgilerin gözünden okuduğumuzda daha iyi anlayabiliriz ancak. Bilgili ve dikkatli bir okuyucu birçok ince dokundurmayı yakalayabilecektir. Ben nereleri kaçırdığımı bilemiyorum ancak ilerleyen yıllarda bilgim arttığında tekrar okuyacağım. Aristofanes eserlerinin bugün hala oynandığını bilse ne düşünürdü acaba?
Kuşlar - Bulutlar
Kuşlar - BulutlarAristophanes · Mitos Boyut Yayınları · 201188 okunma
Kuşlar
KOROBAŞI: Dövüşmeyi bırakmak yok, hadi gagalayalım şunları. Yok edelim onları, ama önce şu çömleği parçalayalım. HÜTHÜT: Ey zalim kuşlar! Ne yapıyorsunuz böyle? Sizlere kötülük yapmayan bu insanları hem de karımla aynı ülkeden gelen bu insanları parçalayacak mısınız? KOROBAŞI: Kurtlara bile acınır ama insana acınmaz. Onların bize yaptıklarını başka kim yaptı? HÜTHÜT: Doğuştan bize düşman olsalar bile bugün dostluk için geldiler, amaçları güzel bir öğüt vermek. KOROBAŞI: Atalarımızın düşmanları nasıl olur da bize güzel bir öğüt verebilirler? HÜTHÜT: En akıllılar bilgilerini düşmanlarından alırlar. Düşmanı tanırsanız güvendesiniz demektir. Bir dost nasıl korunacağınızı anlatmaz, ama bir düşman yüzünden bilgi edinmek zorunda kalırsınız. Kentler yüksek duvarlar örmesini, büyük gemiler yapmasını dostlarından değil düşmanlarından öğrenirler. Evinizi, malınızı, çocuklarınızı nasıl koruyacağınızı sizlere öğreten de düşmanlarınızdır.
Sayfa 19 - Mitos Boyut YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Bulutlar
STREPSİADES: Bunlar nedir? Tanrılar aşkına söyle bana. ÖĞRENCİ: Bu astronomidir. STREPSİADES: Ya bu nedir peki? ÖĞRENCİ: Hendese. (Geometri) STREPSİADES: Neye yarar bu? ÖĞRENCİ: Toprağı ölçmek için kullanılır. STREPSİADES: Parça parça dağıtılan toprağı ölçmek için mi? ÖĞRENCİ: Hayır bir bütün olarak toprağı ölçmek için. STREPSİADES: İşte bu söylediğin güzel. Hem demokrat hem de yararlı bir bilgi. ÖĞRENCİ: Görüyor musun? Burası Atina! Bütün dünyanın çevresini en önünde. STREPSİADES: Neler söylüyorsun? İnanmıyorum sana. Bu arada yorumlarla ilgilenenleri göremiyorum. ÖĞRENCİ: Emin ol bu tüm Atina toprağını gösteriyor. STREPSİADES: Peki benim mahallemden olanlar, yani Kikünnalılar nerede? ÖĞRENCİ: İşte burada! Euboi'dakiler (Bugünkü Eğriboz Adası) gibi uzunlamasına duruyorlar. STREPSİADES: Biliyorum. Perikles ile oranın epey dedikodusunu yaptık. Peki Sparta nerede? ÖĞRENCİ: Nerede mi? İşte burada! STREPSİADES: Bize çok yakınmış. Onu uzaklara göndermenin çaresini bulsanıza. ÖĞRENCİ: Bunu yapamayız. STREPSİADES: O halde Zeus adına yemin ederim ki bunu yapamadığınıza pişman olacaksınız.
Sayfa 67 - Mitos Boyut YayınlarıKitabı okudu
Bulutlar
STREPSİADES: Bana evin kapısını aç da şu Sokrates ile tanışayım artık. Bir an önce onun öğrencisi olmak istiyorum. Açsana kapıyı. Ey Herakles! Şu hayvanlar da nereden çıktı şimdi? (Kapı açıldığında üzerleri yırtık pırtık elbiseler içindeki öğrenciler görülür. Hepsi de son derece zayıftırlar) ÖĞRENCİ: Neden bu kadar şaşırdın? Öğrencileri neye benzettin? STREPSİADES: Pülos'ta alınan Spartalı esirler gibiler. İyi de neden yere bakıyorlar. ÖĞRENCİ: Toprağın altında ne var diye bakıyorlar. STREPSİADES: Soğan arıyorlar galiba. (Öğrencilere seslenir) Bu kadar uğraşmayın, iyi ve güzel soğanların nerede olduklarını biliyorum. Peki, şu toprağa kafasını sokacak kadar eğilmiş olanlar ne yapıyorlar? ÖĞRENCİ: Onlar Tartaros'un (Ölüler ülkesi Hades'in en altında bulunan yer) dibindeki Erebos'u (Hades'in ilk bölümü) inceliyorlar. STREPSİADES: O halde neden kıçlarını havaya dikmişler? ÖĞRENCİ: Böylece astronomiyi öğreniyorlar.
Sayfa 66 - Mitos Boyut YayınlarıKitabı okudu
Bulutlar
ÖĞRENCİ: Dün akşam yiyecek bir şeyimiz yoktu. STREPSİADES: Size yiyecek bulabilmek için ne yaptı? ÖĞRENCİ: Sofraya ince bir kül tabakası yaydı. Ardından şişi alıp eğdi ve bir pergel gibi kullanarak bize Palaistra'daki (Güreş yapılan kompleks) manto oyununu oynadı. STREPSİADES: O zaman neden Thales'e hayran oluyoruz?
Sayfa 66 - Mitos Boyut YayınlarıKitabı okudu
Bulutlar
ÖĞRENCİ: Geçtiğimiz günlerde bir kertenkele yüzünden bulduğu bir fikri unuttu. STREPSİADES: Bu nasıl oldu peki? ÖĞRENCİ: Geceleyin damda ayın hareketlerini inceliyordu. Ağzı açık yukarıya bakarken benekli bir kertenkele Sokrates'in üzerine sıçtı. STREPSİADES: Harika! Sokrates'in üzerine sıçan bir kertenkele.
Sayfa 66 - Mitos Boyut YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Bulutlar
ÖĞRENCİ: Sfettoslu Khairefon ona sivrisineklerin hortumlarından mı yoksa kıçlarından mı vızıldadıklarını sordu. STREPSİADES: Sokrates ne yanıt verdi? ÖĞRENCİ: Sivrisineklerin bağırsaklarının dar olduğunu, havanın içinde kuvvetle bağırsağa kadar gittiğini ve son olarak da kıçın genişleyerek bu kuvvetli sesi çıkardığını anlattı. STREPSİADES: Desene sivrisineğin kıçı adeta bir borazan gibi. Ne kadar önemli bir şeyi bulmuş! Sivrisineğin bağırsağını bilen bir adamı suçlasanız bile kolayca bundan kurtulur.
Sayfa 66 - Mitos Boyut YayınlarıKitabı okudu
Bulutlar
ÖĞRENCİ: Biraz önce Sokrates Khairefon’a bir pirenin ayaklarının kaç misli sıçrayabileceğini sormuştu. Çünkü pire Khairefon’un başını ısırdıktan sonra Sokrates’in kaşına sıçramıştı. STREPSİADES: İyi de bunu nasıl ölçtünüz? ÖĞRENCİ: Kimsenin aklına gelmeyecek bir yol buldu. Balmumunu erittikten sonra pirenin ayaklarını balmumunun içine soktu. Hayvan soğuduğu zaman ayağında Pers ayakkabıları oluştu. Sokrates de bunları çıkartarak mesafeyi ölçtü. STREPSİADES: Ey yüce Zeus! Nasıl da bir zekanın ürünü.
Sayfa 65 - Mitos Boyut YayınlarıKitabı okudu
48 öğeden 31 ile 40 arasındakiler gösteriliyor.