Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Kutü'l Amare 1916 - Olaylar, Hatıralar, Raporlar

Hacer Kılıçaslan

Kutü'l Amare 1916 - Olaylar, Hatıralar, Raporlar Gönderileri

Kutü'l Amare 1916 - Olaylar, Hatıralar, Raporlar kitaplarını, Kutü'l Amare 1916 - Olaylar, Hatıralar, Raporlar sözleri ve alıntılarını, Kutü'l Amare 1916 - Olaylar, Hatıralar, Raporlar yazarlarını, Kutü'l Amare 1916 - Olaylar, Hatıralar, Raporlar yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İşte Türk sebatının İngiliz inadını kırdığı birinci zaferi Çanakkale'de, ikinci zaferi burada görüyoruz.
Sayfa 133 - Kronik Kitap - 8. Baskı - Halil KutKitabı okudu
Halil Paşa'nın hayat hikayesini okuyunca vatan, millet ve hürriyet için adanmış bir beden ve ruh görüyoruz. Bugün bizim "gönül coğrafyası veya kültür coğrafyası" diyebildiğimiz ülke ve şehirler için Halil Paşa ve devrin diğer komutanları vatan deyip cepheye koşuyordu. Öyle ki Halil Paşa için vatan Balkanlar, Kafkaslar, Trablusgarp, Bağdat, Yemen ila ahir idi. Bu ülkenin ismi kayıtlara geçmemiş binlerce meçhul kahramanı ve onların hayat hikayeleri sözlü tarihin yazıya aktarılamamış olması yüzünden heba olup gitmektedir. Aslında burada Halil Kut Paşa'nın hayat hikayesi üzerinden toplumsal hafızamızı yeniliyoruz. Öyle ki yeni nesillere aktarılamayan ve topluma mal edilemeyen hiçbir değer, kalıcı ve uzun süreli olamaz.
Sayfa 135Kitabı okudu
Reklam
Osmanlı Devleti'nin Birinci Dünya savaşı esnasında galip geldiği savaşlardan birisi olan Kûtü'l Amâre zaferi, zaferinden sonraki ikinci zafer olarak Türk tarihinde önemli bir yere sahiptir. Bu zafer, Irak cephesinde İngilizlere karşı kazanılmıştır. Yaklaşık beş ay süre ile kuşatılan İngiliz askerleri, Türk kuşatmasını yaramamış, gelen İngiliz kuvvetleri de Türkler tarafından mağlup edilmiştir.
Sayfa 228Kitabı okudu
Türk milleti/toprakları, tarih boyunca, insanlığın onurunu temsil ve muhafaza eden bir huzur ve güven adası olmuştur. Yeryüzünün mazlumları, Türk milletinin varlığı ile teselli ve sükûn bulmuş, umudunu koruyabilmiştir.
Kûtü'l Amâre'den tevarüs eden birkaç önemli değer var ki asla unutulmamalı, unutturulmamalıdır. Birincisi; kutsallarına ve vatanlarına saldırı vaki olduğu zaman Türk milletinin, bütün ihtilafları, bütün farklılıkları bir tarafa bırakıp yekvücut olabilmesi ve böylece direnebilmesidir ki Kûtü'l Amâre'de Şii'siyle, Sünni'siyle, Arap'ıyla, Türk'üyle hep birlikte tarih yazmışlardır. İkincisi de kader anında bir Türk komutanının, bırakınız savaşın gidişatını, sadece İngilizlerin geri çekilmelerine izin vermesi karşılığında kendine teklif edilen milyon Sterlinleri derhal reddetmesidir. Tarihe imza atan, herhalde bu ruhtur ve sonsuza dek yaşatılmalıdır.
Hâlbuki Kûtü'l Amâre zaferi, sadece ve sadece Türk kurmaylarının, Anadolu insanının ve neferleri iyi yetişmiş Türk Ordusunun zaferidir.
Reklam
Kûtü'l Amâre zaferi; çok iyi yetişmiş ve teknik bilgi gücünü azami ölçüde hayata geçiren kurmay sınıfı ile bütün imkansızlıklar içinde büyük bir inatla direnmesini, direnmenin de ötesinde hücum etmesini bilen küçük rütbeli zabitler ve bölgenin sıcağı ve coğrafyasına son derece yabancı olmalarına rağmen büyük bir özveri ile savaşan Anadolu kökenli askerlerce kazanılmıştır. Buna rağmen Kûtü'l Amare zaferi, ne okul müfredatında ne de bilimsel araştırmalarda hak ettiği yeri bulmuştur. Bu zafer'in mukayeseli bir şekilde incelenip değerlendirilmesine ancak son zamanlarda başlanmıştır. Hâlbuki bu zafer, Birinci Cihan Harbi'ndeki en belirleyici unsurlardan biridir. Britanya İmparatorluğu'nun savaşını, kendilerinin de belirttiği gibi, en azından iki yıl uzatmıştır. Bu yüzden de İngilizler, Mondros'ta ve Sevr'de Türkler karşısında çok amansız bir tutum sergilemişlerdir. Buna rağmen Britanya kamuoyu ve ordusu, Türk aleyhtarlığı konusunda her zaman ihtiyatlı davranmış, eleştirilerini daha ziyade Lord George'a yöneltmişlerdir.
Kendi tarihimizi, kültürümüzü, mimarîmizi, musikimizi, bilgimizi, insanımızı ve medeniyetimizi Batılılar gözüyle bakarak anlamaya çalıştık ve küçümsedik. Kısacası tarihimize sahip çıkmadık veya çıkamadık. Bu tarih kaybı, zamanla kronikleşerek bir bilinç kaybına dönüştü ve ayakta kalmak için sarıldığımız birkaç sembolik isim ve olaydan başka, tarihî birikimimizle bağımız koptu.
“Halbuki Kûtül Amare zaferi sadece ve sadece Türk kurmaylarının, Anadolu insanının ve neferleri iyi yetişmiş Türk ordusunun zaferidir”
Reklam
“Kûtül Amâre zaferi Gelibolu zaferi denen büyük Çanakkale Savaşından sonra Britanya imparatorluğu’nu zora sokan politikalarını altüst eden ve imparatorluğun yenilmezliği inancını sarsan dünya hakimiyetine Britanya kamuoyunu şüpheye hatta kaosa sürükleyen büyük bir zaferdir.”
“Kûtül Amâre zaferi bir yanıyla tesadüf olarak ama hiç şüphesiz daha ziyade bir askeri stratejik zorunluluk olarak beşeriyet tarihinin en mühim noktalarından birinde meydana gelmiştir.”
“Çalınan tarihimizde unuttuğumuz hadiselerden biri de Kûtül Amâre zaferidir.”
Burak Çıtır
"Sultan V.Mehmet Reşad'ın cülus-ı hümayununun yıl dönümü öncesinde, Gelibolu'da alınan ilk zaferlerden dolayı verilen 'Gazi' unvanı, Kûtü'l Amâre zaferiyle 'Gaziler Gazisi' unvanıyla değiştirildi."
Sayfa 255 - Kronik KitapKitabı okudu
208 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
Kûtü'l Amâre Zaferi 1916
Kûtü'l Amâre Zaferi hakkında hakkında güzel bir kaynak eser. Önemli yazarların yazılarıyla hazırlanmış bir kitap. Kûtü'l Amâre Zaferi ve dönemi ile ilgili okunması gereken bir kitap..
Kutü'l Amare 1916 - Olaylar, Hatıralar, Raporlar
Kutü'l Amare 1916 - Olaylar, Hatıralar, RaporlarHacer Kılıçaslan · Kronik Kitap · 2023120 okunma
122 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.