Batının Kötü Cadısı

Wicked: The Life and Times of the Wicked Witch of the West
Orijinal Dil:
İngilizce

2021 228. kitabı
Kötünün aslında her zaman mı kötü olduğu yoksa şartlara göre mi kötüleştiğiyle ilgili harika bir Oz Büyücüsü yorumuydu. Oz Büyücüsünün kendisini o kadar sevmeyip bu kitabı çok beğenmiş olmam da cabası. Ağzından çıkan tek bir sözle zayıflığını ele veren cadımızın çocukluğuna inen roman şartlara ve nereden bakıldığına göre kötülüğün göreceli olduğunu müthiş bir hikayeyle anlatmış. Yerdeniz Yayınlarının tarih olması, kitabın yeni baskı yapmaması, piyasada pdfsinin olmaması çok üzücü.
LanetliGregory Maguire · Yerdeniz Yayınları · 200645 okunma
2015 134. kitabı
harika bir kitap.hoş bir hayal ürünü. Okuduktan sonra anlıyorsunuz ki her insanın olaylara bakış açısı farklı. herkesin "kötü" dediği birisi için "kime göre kötü" diye düşünebiliyorsunuz.. Elfaba'ya bambaşka bir gözle bakacaksınız. başkalarını bilmem ama ben ona hayran oldum
LanetliGregory Maguire · Yerdeniz Yayınları · 200645 okunma
Oz Büyücüsü’nün farklı bir tarafı
2025 84. kitabı
İncelemeye başlamadan önce söyleyeyim, bu kitap uzun zamandır çok merak ettiğim bir kitap o yüzden biraz uzun bir inceleme olabilir. Lanetli (Wicked) kitabı ile ilgili https://1000kitap.com/gonderi/281799305 bu iletide bilgi vermiştim zaten isterseniz oradan bakabilirsiniz. Olay örgüsü, çeviri ve yazım dili: Kitap yanlış hatırlamıyorsam 5 bölüme ayrılmıştı, o bölümlerin ilki çok sıkıcıydı. Ben kitabı Elphaba karakterinin hikayesi için aldım. Elbette ebeveynlerinin de kimliği ve Elphaba’nın çocukluğu önemli şeyler ama biraz fazla uzatılmış gibi geldi bana. Ne de olsa bir kitabın başlarının ilgi çekici olması önemli bir faktör, ama ben çok sıkıldım hatta zor dayandım. Bazı şeyleri sadece ileride Elphaba’nın ağzından veya dadısının ağzından öğrenseydik pek de bir fark olmazdı hatta daha iyi bile olurdu bence. Kitabın başlarında ufak bir sıkıntı daha vardı. Bazı kelimeler sanki otomatik düzeltme yüzünden yanlış yazılmış gibiydi. Doğrusunu anlamak için 2 kere okumam gerekti bazen. Tüm kitap boyunca sık sık yaşanacak sanmıştım ama birinci kısımdan sonra olmadı çok şükür. Kitabın yazım dili de başlarda biraz yorucu gelmişti. Belki de alışık olmadığım bir tarz olduğu içindir zaten sonra alıştım ve rahatsız da etmedi. Film mi kitap mı? Kitabı okurken en çok düşündüğüm şey buydu. Kitabın filmden farklı olduğunu biliyordum ama her şey beklediğimden de farklı çıktı. Ve her seferinde bana göre daha iyi mi değil mi diye düşündüm. Ve galiba hayatımda ilk (ve belki de son) defa filmi tercih ediyorum. Filmin müzikal olması ve benim müzikalleri sevmemden mi, karakterlerin film versiyonuna daha çok bağlanmamdan mı yoksa filmi önce izlemiş olmamdan mı bilmiyorum ama film benim daha çok hoşuma gidiyor. Bu kitabı sevmediğim anlamına gelmiyor tabi. Karakterler: Kitaptaki her şey gibi
LanetliGregory Maguire · Alfa Yayınları · 202445 okunma
Wicked (Wicked Years #1)
2020 28. kitabı
Okunma: 25 Haziran 2020 20:42
Merhaba! Dün akşam, Gregory Maguire'ın 'The Wizard of Oz' serisinden etkilenerek yazmış olduğu 'Wicked Years' serisinin ilk kitabı olan 'Wicked'i tekrar okudum. Aslında bu kitabı birkaç yıl arayla iki kere daha okumuştum ancak bir türlü serinin devam kitaplarını okuyamamıştım ama bu yaz serinin öteki kitaplarını da okuyarak devam etmek istiyorum. Zaten son zamanlarda okuduğum kitaplardan da biraz belli olabileceği gibi önceden yazılmış olan eserlerdeki bazı karakterlerin farklı bir açıdan yeniden yazılmış hallerini okumak benim çok hoşuma gidiyor. Bu kitapta da, L. Frank Baum'un 'The Wizard of Oz' kitabı ve film uyarlamasında gördüğümüz 'Batının Kötü Cadısı'nın doğumundan, Dorothy tarafından bir kova suyla öldürüldüğü ana kadar hikayesini takip ediyor, ve 'The Wizard of Oz'da gördüğümüzden daha farklı ve daha kompleks bir karakterle karşılaşıyoruz, ve yazar, kitapta her ne kadar 'Batının Kötü Cadısı', yani Elphaba'yı bu şekilde daha empati kurulabilecek ve sevilebilecek bir karakter haline getirmiş olsa da bunu Elphaba'yı tamamen mükemmel ve çok iyi niyetli bir karakter haline getirip, belirli bir "iyi" ve "kötü" çatışması oluşturmak yerine ahlaki olarak daha müphem bir karakter oluşturarak karakteri tek boyutlu olmaktan uzakta tutarak yapıyor. Roman boyunca, Elphaba'nın çeşitli konularda içinde bulunduğu çatışmaları takip ediyoruz aslında. Mesela olayların akışında sürekli kaderinin kendi elinde, özgür iradesine mi bağlı, yoksa başkaları tarafından kendisi için çoktan belirlenip belirlenmediği (ki bu da Elphaba'yı sonunda deliliğe iten soru oluyor) sorusu gibi. Elphaba'nın "kötülüğe" giden hayat yolculuğu işlevsiz, tamamen birbirinden izole edilmiş ve bir arada olsa da dağılmış bir aileye doğması ile başlıyor ve yeşil renkte bir cilt ile doğmuş olmasından dolayı da
Wicked: The Life and Times of the Wicked Witch of the WestGregory Maguire · William Morrow Paperbacks · 200045 okunma

Gregory MaguireYazar · 6 kitap
Amerikalı bir yazardır. Büyükler ve çocuklar için yazdığı pek çok romanla tanınmaktadır. En meşhurlarından birisi Üvey Kızkardeşin İtirafları'dır. Maguire New York, Albany'de doğmuştur. Lisans diplomasını Albany Eyalet Üniversitesi'nden almıştır. Doktorasını ise İngiliz ve Amerikan Edebiyatı alanında Tufts Üniversitesi'nde tamamlamıştır. Maguire, ressam Andy Newman ile evlidir. Çift, iki tanesi Kamboçyabirisi ise Guatemala'dan olmak üzere üç çocuğu evlat edinmiştir.