Bir Ustanın Portresi

Orijinal Adı:
Vita di Leonardo

2017 7. kitabı
Okunma: 14 Mart 2017 14:29
Bir ustanın portresi Leonardo Da Vinci'nin zamanına bir yolculuk yapmamı sağladı. O dönem Fransa ve Italya da ki krallarla ilişkileri,savaşlar,çalkantılar da kitapta oldukça yer alıyor. Leonarda Da Vinci'nin saklı olan kişiliği yüzünden sadece tuttuğu defterlerinde ki anılardan izler taşıyarak kaleme alınmış. Ustanın bilim aşkı her daim ressamligindan öne geçmiş. Gayri-meşru bir çocuk olarak dünyaya gelen Leonardo babası tarafından tanınsa bile o dönemde gayri-meşru doğanlar üniversiteye gidemediği için Leonardo'nun üniversiteye gidememis olması belki de dünyanın en önemli bilim adamı olmasına engel olan bir setti ama bu Leonardo'nun bilim aşkını engelleyemedi. Kitapta Leonardo'nun ressamlığı işlendiği kadar bilime yaptığı katkılar da işlenmiş. Kuşlara,uçmaya ve kadavralara olan merakını hiç duymamıştım. Resimlerinde ki insan anatomisi belki bu yüzden çok başarılı. Leonardo hem sağ elini,hem sol elini mükemmel bir uyum içerisinde kullanabiliyormuş. Özellikle yazılarını ayna yansıması şeklinde yazması çok ilginç geldi. Benim en beğendiğim resmi Vaftizci Yahya sağ tarafına felç geldiği zamanda sol eliyle yapılmış. Büyücü olarak adlandırılan ustanın yaşam öyküsünü okumak çok güzeldi.
Leonardo da VinciBruno Nardini · Can Yayınları · 2009110 okunma
2017 77. kitabı
Okunma: 11 Kasım 2017 23:39
"İyi geçirilmiş yaşam, uzundur" diye not almış elyazmalarının birinde Da Vinci. Nitekim ölümünden 600 sene geçmesine rağmen, sanat tarihinin en çok konuşulan, en çok tartışılan, en gizemli şahsiyeti olmasını sürdürüyor. Ressamlıktan, mimarlığa, anatomiden hidroliğe, geometriden mekaniğe - herşeye meraklı bir beyni ve bu beynin dünyaya kazandırdıklarını, hem ruhsal hem de tarihsel olaylar eşliğinde ele almış, ansiklopedik nitelikte bir kitap. Bilinen ve bilinmeyen yapıtlarının ortaya çıkış hikayelerini titizlikle anlatmış Nardini. Ve Da Vinci'nin kendine yönelttiği soruyu biz de sormadan edemiyoruz: "Ey Leonardo, niçin bu kadar çabalıyorsun?"
Leonardo da VinciBruno Nardini · Can Yayınları · 2009110 okunma
Tarihe İz Bırakanlar
2023 4. kitabı
Okunma: 15 Ocak 2023 22:58
Kitabın Yazarı Floransa doğumlu. Kendi adına kurduğu yayınevinde birçok eser yayımlamıştır. 1990 Yılında 69 yaşında yine Floransa’da hayatını kaybetmiştir. Kitabın ilk sayfasından itibaren zaten etkilenmeye hazır hissetmiştim kendimi. Sonuç olarak yüzyıllar boyunca adından söz ettirmiştir bir dahinin hayatı. Çağdaşlarının yanı sıra, bir çok hükümdarın saygısını kazanmış büyük üstat. Kitabı okurken orta çağ avrupasının içinde bulunduğu siyasi ortamı da iyi anlamanızı ve biraz araştırmanızı tavsiye ederim. Eserlerinden bahsedilen her sayfada ufak bir inceleme yapıp o eserin görselini uzun uzun incelemişliğim de var. Şu an nerde sergilendiğine kadar detayları bilme hissi doğuyor insanın içinde. Kitap bittiğinde keşke daha uzun olsaydı diye düşünebilirsiniz. Ama tadında ve güzel bir anlatım olmuş. İyi Okumalar dilerim.
2026 1. kitabı
Leonardo’yu çok seviyorum ve onun hayatına her zaman büyük bir merak duyuyorum. Bu yüzden onu okumak benim için hiçbir zaman sıkıcı olmadı. Ancak kitabın giriş bölümlerine baktığımda, her ne kadar merkezde Leonardo yer alsa da anlatının büyük ölçüde dönemin farklı isimleri etrafında şekillendiğini fark ediyorum. Sanki yazar, dönemin tüm karakterlerini ve olaylarını tek bir kitapta toplamak istemiş gibi; bunu da Leonardo’nun çevresinde kurmaya çalışmış. Fakat bazı bölümlerde anlatı Leonardo’dan fazlasıyla uzaklaşıyor ve bu durum ana karakterin etkisini zayıflatarak benim için hem akılda kalıcılığı hem de akıcılığı düşürüyor. Kitabın orta bölümlerinde ise başlangıçtaki bu çok karakterli yapı ile Leonardo’nun hikâyesinin daha iyi harmanlandığını düşünüyorum; bu kısımlar kitap hakkında yeniden umut verdi. Son bölümlerde ise anlatı çok daha toparlanmıştı ve sonunda gerçekten Leonardo’yu hissettiğim bir noktaya ulaştım.
Biyografi
2025 15. kitabı
Okunma: 06 Eylül 2025 14:29
Kitap umduğum gibi çıkmadı ama kitap kötü değil.Sadece Leonardo'nun hayatından daha fazla bahsedilmesini isterdim.Genellikle etrafındaki veya o dönemdeki meşhur insanlar kaleme alınmış.Umduğumu bulamadım.
2022 26. kitabı
Okunma: 16 Ekim 2022 22:53
Michelangelo'nun nefret ettiği, Rafael'in saygıda kusur etmediği bir efsane... Dönemin koşullarına farklı bir perspektiften bakmayı sağlıyor. Ayrıca büyük başarıların, en iyi yol arkadaşının da başarısızlıklar olduğunun çarpıcı bir örneği.

Bruno NardiniYazar · 3 kitap
BRUNO NARDINI, 1921’de doğdu. 1993’te öldüğünde ardında zengin bir kültür mirası bırakmış, 1970’te kurduğu Nardini Yayınevi, özellikle sanat ve tarih-kültür araştırmaları alanındaki yayınlarıyla saygın bir yayınevi kimliği edinmişti. Yayıncı, yazar, denemeci ve şair olan Nardini, yazdığı birçok kitabın yanı sıra, birçok yapıtın editörlüğünü de üstlendi. Sanat yapıtlarının korunmasını ve onarılmasını konu alan yayınları teşvik etti, Floransa ve Roma gibi önemli kültür merkezlerindeki mimari yapılar üzerine monografilerin yazılmasını sağladı. Leonardo da Vinci’nin yazılarını Pensieri (Düşünceler), Animali fantastici (Fantastik Hayvanlar), Favole e leggende (Masallar ve Efsaneler), Indovinelli e scherzi (Bulmacalar ve Nükteler) gibi çeşitli başlıklar altında derleyip yayımladı, böylece bu yazıların geniş kitlelere ulaşmasında önemli bir rol üstlendi. Çocuklar İçin Leonardo da Vinci başlığını taşıyan biyografisi 15 dile çevrildi. Bruno Nardini, asıl ününü yazdığı iki olağanüstü yaşamöyküsüne borçludur: Michelangelo: Bir Dâhinin Yaşamöyküsü ve Leonardo da Vinci: Bir Ustanın Portresi. Birçok dile çevrilen bu iki yaşamöyküsü, yazarın sanatçı duyarlılığı ile titiz araştırmacılığının gerçek birer sentezi niteliğini taşır.