Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Liberal Marxiste Faşist Nasyonal Sosyalist ve Sosyal Devlet

Ayferi Göze

Liberal Marxiste Faşist Nasyonal Sosyalist ve Sosyal Devlet Gönderileri

Liberal Marxiste Faşist Nasyonal Sosyalist ve Sosyal Devlet kitaplarını, Liberal Marxiste Faşist Nasyonal Sosyalist ve Sosyal Devlet sözleri ve alıntılarını, Liberal Marxiste Faşist Nasyonal Sosyalist ve Sosyal Devlet yazarlarını, Liberal Marxiste Faşist Nasyonal Sosyalist ve Sosyal Devlet yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Sanayileşmiş ve gelişmiş ülkelerin gelişmesi bilindiği gibi, uzun bir olgunlaşma dönemi geçirmiş, büyük ticarî kazançların birikimi ve sosyal evrim sonucunda olmuştur. Öte yandan bu ülkeler, başlangıç noktasında ekonomik ve siyasal yayılmacılıkları sonucunda dünyanın büyük bir bölümünde ekonomik hayatı kendi çıkarlarına ve ihtiyaçlarına uygun biçimde düzenliyebilmek, sömürebilmek olanağına sahip olmuşlardır. Yine şu noktayı da gözden uzak tutmamak gerekir ki, gelişmiş ülkeler gelişmelerinin belli bir döneminde sermaye birikimini kendi emekçilerinin sömürülmeleri, büyük bir yoksulluğa katlanmak zorunda bırakılmaları sonucunda sağlayabilmişlerdir.
Sayfa 273Kitabı okudu
"İnsanlar özgürlük içinde eşitlik isterler, bunu elde edemedikleri zaman, kölelik içinde eşitliğe razı olurlar."
Sayfa 242Kitabı okudu
Reklam
"Genellikle toplum yaşamında ve özellikle sanayi toplumu olmuş ya da olma yoluna girmiş toplumların yaşamında, işverenler güçlü, işçiler ise güçsüz kişiler sayılır"
Sayfa 239Kitabı okudu
Gerçekten de, 1961 AY.sı 53 üncü maddesi gelişmekte olan bir ülkede, hızlı kalkınma sorunu, sosyal hakların gerçekleşmesi kadar, belki daha da fazla önem taşımaktadır. Sosyal hakları gerçekleştirmek pahasına kalkınma hızını ağırlaştırmak gelecekte sosyal hakların gerçekleşmesini tehlikeye sokabilir.
Sayfa 233Kitabı okudu
Sosyal Devlet
Bundan başka, toplum hayatı içinde iktisaden zayıf durumda olan milyonlarca vatandaşın ezilmesine ve teker teker mahvolmasına seyirci kalan bir devlet, hem iktisadî gücünün hergün biraz daha kaybolmak, hem de rejim bakımından büyük sarsıltılara, çöküntülere uğramak tehlikesiyle karşı karşıya bulunuyor demektir.
Sayfa 208Kitabı okudu
Nasyonal-Sosyalist Devlet
Irkçı devlette entellektüellere değil, fakat savaşçılara ihtiyaç vardır. Gençliğin öğreneceği tek ideal nazi ideolojisi, yani ırkçı ideoloji olacaktır.
Sayfa 189Kitabı okudu
Reklam
Faşist Devlet
Çünkü faşist devlette bireylerin sırf insan olmaları nedeni ile başlı başına değer ve varlık sayılmadıkları ve ancak toplumda yerine getirdikleri fonksiyonlar ile değer ve varlık kazanabildikleri kabul edildiğinden, bireylerin doğal eşitliğinden ve yasa önünde eşit olduklarından söz etmenin bir anlamı yoktur.
Sayfa 133Kitabı okudu
Kapitalist düzende siyasal demokrasi, kapitalist sınıfın emekçi sınıfı üzerinde egemenliğini gizlemeğe yarar.
Kapitalist üretim sistemi
Çalışan sınıf emeğinin ürününe sahip olmadan çalışmakta, buna karşılık diğer sınıf başkasının emeğinin yarattığı değerlere sahip olmaktadır, fakat kendisi çalışmamaktadır. Böylece her iki sınıf da insanı, insan yapan emeğine ve emeğinin ürününe sahip olma özelliğinden yoksun kalmaktadır.
Devleti ve Hukuku doğuran sistem:Kölelik
Toplum birbirleri ile çatışan iki sınıftan oluşmuştur: Köleleri çalıştıran sınıf ve köleler sınıfı. Kölelerin direnişlerini bastırmak için de özel bir baskı aracı yani devlet ortaya çıkmıştır. Devletle birlikte de yönetici sınıfın iradesi demek olan hukuk doğmuştur. Kötülüklerle dolu olmasına rağmen bu dönem yine de sosyal evrim içinde ileri bir adımdır.
Reklam
Doğada meydana gelen tüm kalitatif değişiklikler kantitatif değişikliklerin sonucunda ortaya çıkmıştır. Örneğin, oksijen ile azotun değişik kantitelerde meydana getirdikleri birleşimler, değişik nitelikte maddeler yaratır. Bunun gibi sermayesi belli bir sınırı aşan işçi kapitalist olur. İşte marxisme yer yüzündeki gelişmeyi ani ve sert sıçramalar ve atlamalarla meydana gelen kalitatif değişikliklerle açıklar. Cansız maddenin içinde oluşan böyle bir gelişme sonucunda canlı madde doğmuş ve ayı biçimde canlı madde içindeki gelişmelerle bilinç, ruh, vicdan meydana gelmiştir.
Eğer insanlar çok daha akıllı olsalardı, çok daha yetenekli, ileriyi görme ve anlama gücüne sahip olsalardı objektif gerçeği hemen bulup ortaya koyabilirlerdi ve düşünceler arasında çelişkilere ve çatışmalara yer kalmazdı. Böylece çelişik görüşler insan düşüncesinin gerçeğe ilk hamlede erişememesi sonucu ortaya çıkmaktadır.
Marxisme'e göre, emekçi sınıfı serfler kadar bağımlı durumda değildir, fakat üretim araçlarına da sahip değildir, açlıktan ölmemek için kol gücünü satmak zorundadır. Siyasal yapıda da değişiklik olmuştur, siyasal özgürlükler ve yasa önünde eşitlik söz konusudur, fakat bunlardan ancak varlıklı sınıf yararlanabilmektedir.
Bir feodal bey serfleri ile bir büyük kapitalist işletme kuramazdı, aynı biçimde bir kapitalist de kölelik sistemine dönemez. Böylece üretim güçleri ve üretim ilişkileri toplumun üretim biçimini oluşturur.
Liberal Devletin Kendisini İşlevsiz Kılması
Siyasal düzende herkese, örneğin bir emekçiye, bir köylüye, bir işletme sahibine, bir avukata eşit olarak seçme ve seçilme hakkı tanınmıştır. Fakat yeterince eğitim görmeyen, serveti ve boş zamanı bulunmayan kimselerin seçilme hakkı sadece kâğıt üzerinde kalmağa mahkum olmuş ve siyasal hakların kullanılması bir takım sosyal ekonomik ön koşulların varlığını zorunlu kılmıştır. Geçim sıkıntısı içinde bunalan, her türlü güvenlikten yoksun bir kimse için, düşünce özgürlüğü ve seçilme hakkı bir anlam taşımamaktadır.
40 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.