Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Elif Alioğlu

Elif Alioğlu
@Lawliett
At vuruldu içim paramparça Rüveyda
Psikolojik Danışman
Erzincan
271 okur puanı
Ekim 2019 tarihinde katıldı
%20 (88/423)
Siyasi Tarih: İlkçağlardan 1918'e
Siyasi Tarih: İlkçağlardan 1918'eOral Sander
8.7/10 · 1.143 okunma
Reklam
Giderken seni eksilten, seni tamamlamış belli ki...
127 syf.
·
Puan vermedi
·
21 saatte okudu
Milli Mücadele'nin Üç Kahramanı 1
Milli Mücadele'nin Üç Kahramanı 1Peyami Safa
8/10 · 29 okunma

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
536 syf.
·
Puan vermedi
·
19 günde okudu
Cumhuriyetin Tarihi
Cumhuriyetin TarihiAhmet Cemil Ertunç
7.5/10 · 47 okunma
Askerî Darbe
Her ne kadar iktidar kendilerine kuvvet kullanılarak geçmişse de, askerler kendilerini kuvvetin de dışındaki başkaca araçlarla meşru kılmak zorundadırlar. Çünkü eğer tek ölçü kuvvet olursa, kendi kurdukları rejimi devirmek için kullanılabilecek bir kuvvet de meşru olacaktır.
Reklam
Bir İdeoloji Olarak Milliyetçilik
İdeolojiler, fertleri politik davranışa ve bu davranışın genel çerçevesini belirlemeye sevk eder. Şu halde ideoloji, kaçınılmaz biçimde sahte bilgidir. Bu demek değildir ki, ideoloji de doğru bilgi ögeleri yoktur; elbette ki vardır. Ama önemli olan şudur, ideolojik bilgi, gerçek karşısında yetersiz bilgidir.
Geniş kitlelerin ilgi ve sevgisi ile beslenmeye alışmış insanlar sayıca az birkaç insandan aldığı derin sevgiyle bile doymazlar.
Kahramanlıktan Diktatörlüğe
"Halka rağmen halk için" yapılan devrimlerin tutmadığı, halkın, kendisini kurtarandan kurtulmak için kurbanlar vermeye hazır hale geldiği anlaşılmıştır.
Ali Fethi Okyar
Fethi Bey halka bir konuşma yapar. Niyeti, devrimlerle gerçekleştirilen toplumsal dönüşümün bekçisi olduklarını ilan etmektir. Bu niyetle başındaki şapkasını göstererek "Bizim bunları çıkaracağımızı..."der demez, bütün dinleyiciler, binlerce kişi başından şapkasını çıkarıp ayağının altına atar. Fethi Bey'in cümlesi henüz tamamlanmamıştır; halbuki o, "Bizim şapkayı çıkaracağımızı söylüyorlar, bu bir iftiradır, inkılaplarla aynı fikirdeyiz" diyecektir.
Cumhuriyet nedir ne değildir
Mustafa Kemal'in bizzat kendisi dahi şunları demekten kendisini alamıyordu: "Ben Cumhuriyet'i tesis ettim. Fakat bugün [1930'lar kastediliyor] idare şekli Cumhuriyet midir, diktatörlük müdür, şahsi hükümet midir, belli değil" .
Reklam
HARF DEVRİMİ
Mikusch, söz konusu gerekçeyi iyice abartır. Ona göre Cumhuriyetin ilk yıllarında halkın %90'nın okuma-yazma bilememesinin nedeni Arap harflerinin okuma ve yazmasını öğrenmenin çok zor olmasıydı. Hatta 5, 6 yılda öğrenilemiyordu. Halbuki o dönemde okuma yazma oranının Arap alfabesiyle hiç ilgisi olmadığı, bilhassa neredeyse yüzyıldır ardı arkası kesilmeyen savaşların bütün eğitim politikalarını felç ettiği unutulmaktadır. Ayrıca, Arap harflerinden teşkil eden Osmanlıca okuma ve yazmasını öğrenenler çok iyi bilirler ki, profesyonel düzeyde olmamak şartıyla bu öğrenme işi en fazla bir-iki ay içerisinde başarıyla tamamlanmaktadır. Bunun en güzel şahidi bir yaz tatilinde Kur'an okumasını öğrenen çocuklardır.
"Seküler devletin "din" diye bir sorunu yoktur. Çünkü halkın egemenliği yerine dinin ve Tanrı'nın egemenliğini getirmeye çalışan ciddi bir tehdit altında değildir. Tehdit olasılığı olmayınca, önlem gereği de ortadan kalkmaktadır. Buna karşılık laik devlet, laik düzenini korumak için dini sürekli, denetlemek zorundadır".
Alfabe devrimiyle gerçekleştirilen şey laiklikle doğrudan ilgilidir; çünkü, terk edilen alfabenin "dinsel" bir karakteri vardı. O alfabenin atılmasıyla, dinin topluma sinmiş cephelerinden birisi daha laiklik adına fethedilmiş olur.
Fakat anlaşıldığı kadarıyla bu uyarlama işi başarılı olamamıştır, çünkü Türkiye'de din-laiklik gerilimi/çatışması hiç bitmemiş, daha da önemlisi, dini toplumsal yaşamdan uzaklaştırmak amacında olan laiklik, sivil-asker bürokratların elinde yeni bir dine dönüşmüştür.
1.322 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.