Çevirmen:
9789758020850

Tanrı’ya Meydan Okuyan Kadın
2025 17. kitabı
Okunma: 14 Nisan 2025 17:15
Alina Reyes’in Lilith adlı romanı, edebiyatın sınırlarını zorlayan, felsefenin karanlık köşelerine giren ve mitolojiyi erotizmle harmanlayan bir metin. Türk edebiyat çevresinde pek konuşulmasa da, aslında kadın kimliği üzerine yazılmış en radikal metinlerden biri. Ama bu kitap öyle “kadın karakteri güçlü” diye alkışlanacak cinsten değil; bu, kadının arzusu, öfkesi, yalnızlığı ve başkaldırısı üzerine yazılmış bir edebi patlama. Lilith karakteri, bildiğimiz o klasik “ilk kadın” mitinden yola çıkıyor ama burada sadece Adem’e kafa tutan bir figür değil; aynı zamanda Tanrı’ya, düzene, normlara ve hatta okura kafa tutuyor. Reyes’in Lilith’i, hem erotik hem metafizik bir varlık. Cinselliği bir silah, bir özgürleşme biçimi gibi kullanıyor ama bu silahı sadece erkeklere değil, kadının kendi içsel hapishanesine de doğrultuyor. Böylece okurun konfor alanını yerle bir ediyor. Lilith'in psikolojik ruh hali, bastırılmış arzular, toplumun dışladığı dürtüler, kadının “olması gereken” değil “olmak istediği” hâli. Kitap boyunca Lilith’in iç sesi, hem okuru hem kendini sorguluyor. Bu karakter, Freud’un bile terapi seansından kaçmak isteyeceği kadar karmaşık aslında. Felsefi düzlemdeyse metin, Lilith, Tanrı’yı reddetmiyor; onunla hesaplaşıyor. Kierkegaard’ın varoluşsal sancılarını erotik bir dile çeviriyor. Reyes burada kadının bedenini bir düşünce alanına dönüştürüyor, hem de okura “bu kadarını kaldıramayabilirsin” diyerek. Edebi olarak metin yer yer şiirsel, yer yer grotesk. Reyes’in dili, okuru hem büyülüyor hem rahatsız ediyor. Bu rahatsızlık, metnin en güçlü yanı. Çünkü Lilith, okurun zihnine değil, içgüdülerine hitap ediyor. “Kadın budur” diyen tüm tanımları parçalıyor ve yerine “Kadın nedir?” sorusunu bırakıyor. Fakat yer yer fazla soyut olması, okura mesafe koyan anlatım
2023 181. kitabı
Lilith. Adem'in üstünlüğü reddedip, Tanrı'nın yasaklı adını söyleyerek, cenetin en güzel bahçesinden ayrışan, Kızıl saçlarıyla erkekleri baştan çıkarmaya ant içmiş, Tanrı'ya karşı isyan eden ve her gün Şeytanla ilişki yaşayarak 100 şeytan doğurup dünyaya musallat eden ilk kadın. Adem ile birlikte kilden yaratıldığı için Adem'in üstünlüğünü(cinsel üstte durma), eşitliğini bozduğu için reddeden ilk isyankar. Feminist kabul edilen ilk kadın. Lilith efsanesi birçok medeniyetin mitlerinde yer almakla birlikte Tevrat'ta ondan cin diye bahseder. Onun efsanesi destanlara, hikayelere, mitlere vr kutsal kitaplara konu olsa da efsane olma özelliğinden öteye geçmez. Kabul edilen biri değildir. Ebeveynlerin çocuklarını korkutmak için uydurdukları masal yaratıkları gibi yaklaşılır Lilith'e. Eldeki veriler ışığında da söyleyebileceğimiz pek bir şeyimiz de yok. Onu, Lilith'i ya bir efsane olarak kabul edip hikayeleştirmeye devam edeceğiz ya da Adem gibi Havva gibi varlığına kutsiyet tanıyacağız. Lilith üzerine yazılan kitaplar, Lilith'in cinsel kimliğini kullanırlar. Şeytanla yaşadığı cinsel ilişki ve andı, yazarları buna teşvik ediyordur belki ama Alina Reyes'in Lilith'i bir erotik kitap. Ve Lilith bu kitapta sürekli cinsel ilişki peşinde koşan bir kadın. Buna gerek olmadığını düşünüyorum. Lilith'i efsane olarak da düşündüğünüzde, bir intikamcı olarak da düşündüğünüzde onun kimliğine "fahişe, orospu..." yakıştırması yapmak doğru gelmiyor gibi. Tabii yazar Reyes, Lilith'i burada aşağışamıyor. Onun amacı kadın erkek ilişkilerini göstermek. Birçok dile çevrilmiş bu kitabı da başarılı bulunmuş. Erotik olması da kitabı köyü etkilemez aslında. Ne bileyim bence Lilith'i en azından sırf bu amaçla kullanmamak gerek.
KIZIL SAÇLI KUTSAL FAHİŞE LİLİTH
·255 syf.·
2020 58. kitabı
Kitabı okumadan önce lilith hakkında ön bilgiye sahip olunması gerekiyor .İnanışa göre Lilith, Adem’in Havva’dan önceki eşidir. Tanrı Lilith’i de Adem gibi toprak ve kilden yaratmıştır. Bu nedenledir ki, Lilith Adem ile kendisini eşit görür. Adem’e itaat etmez, onun altına yatmak istemez. Sonuç olarak cennetten kaçarak Kızıldeniz’deki şeytanların yanına gider. İblis ile yaşadıkları yasak ilişkiler sonucu hergün 100 çocuk (bu çocuklar cin, şeytan, vampir, vb. olarak tasvir edilir.) doğurur. Tanrı, Lilith’in gidişinden sonra yalnız kalan Adem için onun kaburga kemiklerinden itaatkar Havva’yı yaratır. Adem hemen Lilith’i unutup Havva’ya sarılır. Bunun üzerine Lilith çok sinirlenir ve intikam almak için sevgilisi İblis’in şekline girerek cennete kaçak olarak girer. Havva’yı kandırarak, Adem ile Havva’nın yasak meyvayı yemelerini sağlar. Sonuç olarak, Adem ile Havva cennetten kovularak ölümlü olurlar. Ancak, Lilith yasak meyvayı yemediği için ölümsüz kalır. Daha sonra, Lilith ve Lilith’in çocukları Adem’in soyundan gelenlerin başına musallat olur. Lilith islamiyette yer almamasına rağmen, Türk Mitolojisinde “Albastı ya da Al Karısı” ismiyle kendine bir yer bulmuştur. Türklerde al basmasın diye lohusa kadının yanına Kuran konulur veya lohusa kadın kırmızı kurdela takar. Yine buna benzer olarak, lohusa kadın yalnız bırakılmaz. Çünkü, Lilith’in, yani Türk Mitolojisindeki ismiyle Al Karısının yeni doğan çocuğa zarar vermesinden korkulur.Kitaba dönecek olursa yazar,lilith i günümüz şartlarında Lone isimli bir şehirde efsaneye sadık olarak kurgulamış .Kitap anlatım tarzı olarak çok farklı bir dille yazılmış.Kişisel fikrim olarak beğendim ve yazarın başka kitaplarını da okumayı düşünüyorum ALİNA REYES; birçok eseri 20 dile çevrilmiş olup dünyada en çok okunan yazarlar

Alina ReyesYazar · 4 kitap
Alina Reyes doğum adı Aline Patricia Nardone, (d. 9 Şubat 1965, Bruges, Gironde) Fransız yazar ve gazetecidir. Bağımsız gazetecilik yapan yazar yazdığı erotik kitaplarla tanınmaktadır. İlk kitabı Kasap birçok dile çevrildi ve tiyatroya uyarlandı.