Ekim 2019
Africano Kitap

2020 9. kitabı
Okunma: 17 Nisan 2020 23:32
Eğlenceli bir büyülü gerçeklik romanı. Latife Tekin okumus ve sevmis olanlar mutlaka alip okumali. Yaramaz çocuk Macunaima insanı maceradan maceraya sürüklüyor.
2019 1. kitabı
Yağmur ormanlarında bir Rabelais! Macunaima; hayal gücünün sınırsızlığıyla, Amazon kültürüne dair derinliğiyle, masalsı anlatımıyla latin amerika edebiyatının temel taşlarından biri. Çocuksu bir güdülenme ile hareket eden, yerli halk anlatıları arasında eşi benzeri bulunmayan bir kahraman Macunaima. Tamamen ahlakdışı. Amazonların kralı olarak yaptığı birçok şeyi ironik bir taşlama, brezilya ve genel olarak üçüncü dünya toplumlarına yönelik bir eleştiri, olarak algılamak mümkün. Büyülü Gerçekçiliğin öncüsü olan eseri okuyunca Borges, Marquez gibi yazarlara nasıl esin kaynağı olduğunu fark edeceksiniz.
MacunaimaMário de Andrade · Africano Kitap · 201922 okunma
“Büyülü Gerçeklik” bir yazı tarzıymış. Bu tarz denilince aklımıza, Gabriel Garcia Marquez ,Carlos Fuantes, Luis Borges, Salman Rushdie ,Italano Calvino, Haruki Murakami! ( ben pek benzetemedim
2021 3. kitabı
Okunma: 04 Ocak 2021 09:48
Oldukça ilginç, değişik bir deneyimdi.Kendimi Brezilya'da Amazonlarda sandım. Komik,eğlenceli,fazlasıyla ironik bir kitaptı.Sıkı bir kapitalizm, emperyalizm ve modern insan eleştirisini kurguya yedirerek ve bizi güldürerek yapmış.Macunaima yaramaz çıkarcı ve sürekli maceradan maceraya koşan bir karakter.Biz de onunla beraber maceradan maceraya sürükleniyoruz.Efsanevi çok fazla karakter vardı.Kendi efsanelerini de yaratmış yazar.Büyülü gerçekçilik akımı fazlasıyla etkisini gösteriyordu.Brezilya'yi sömürmeye çalışan ülkelere yaptığı gondermeler etkiledi beni.Kitabi hep dudağımda bir gülümsemeyle okudum.Kitap Portekizce ve yerlilerin diliyle yazılmış. Yerlilerin dilinde yazılan yerlerde dipnotlar kullanılmış, muazzam bir çalışma olmuş bence.Dipnotlarin sıklığı okuma hızını biraz düşerse de kitabin akıcılıgi ,konusu, masalsı tarzi ve yaratıcılığı çok iyiydi.Ki ben dipnotlardan hiç sıkılmadım kendimi palmiyelerin, papaganlarin, mistik kokuların arasında etrafımda efsanevi karakterler ile beraber hep bir serüven peşinde hissettim.Yazarin kendi efsanelerini yaratması ise çok iyiydi.Macunauima'nin Amazon kadınlarına yazdigi mektup en beğendiğim yer oldu.Farkli,özgün, siradisi gerçeküstü bir eser okumak isteyenlere...
2024 8. kitabı
Merhabalarrrr Nasılsınız efendim? Bugün size bir kitapla geldim ki kendinizi Amazon ormanların da hissedeceksiniz. Ciddi diyorum. Hani hepimizin bildiği #yüzyıllıkyalnızlık kitabının yazarı olan Gabriel Garcia Marquez var ya; bu kitabımızın yazarı ona ve bir çok yazara esin kaynağı olmuş. Macunaima fantastik bir Amazon masalı. Yazarın dili öylesine şiirsel ki, su gibi akıp çekiyor içinizden. #büyülügerçeklik akımının babası Konusu, kurgusu öylesine güzel ilmek ilmek işlenmiş ki inanın bana yok böyle bir şey diyorsunuz okurken. Geleneksel ve yerelin masalsı bir yönü olsa da aslında Brezilya’nın kültürel bir yansıtmasının haricinde kapitalizm eleştirisi olarak yazılmış. Komik, eğlenceli ve de bolca ironi içeren bir kitap. Kurgusu; Macunaima işe yaramaz bir çocuk, bir prens. Biraz hovarda, çokça tembel, arsız, edepsiz bir anti kahraman. “Amaaannnn ne uğraşacağım şimdi” diyen biri sürekli. Kardeşlerinin başına açtığı dertler öfff anlatılamaz. Hicvli bir anlatımın yanında, masalsı ve mitsel bir şekilde ilerliyor. Metamorfoz barındıran efsanelere değiniyor sıkça. Ama efsaneleri yaratan Maria de Andrade. Okurken papağan sesleri ve palmiyeler eşliğinde okuyorsunuz kitabı. Çok uzatmak istemiyorum ama kesin net şunu söyleyebilirim. Okunması gereken bir kitap
2024 51. kitabı
Tatil için Denizli’ye Ali’nin arabasıyla gidecek olunca Şamil C**’dan aldığım kitapları götüreyim bari dedim. Zaten birçoğunu okumuştum ama okumadıklarımı da koydum bavula. Geriye üç kitap bıraktım.

Mário de AndradeYazar · 1 kitap
Mário Raul de Morais Andrade, Brezilyalı şair, romancı, müzikolog, sanat tarihçisi ve eleştirmen ve fotoğrafçıydı. Brezilya modernizminin kurucularından biri, 1922’de Paulicéia Desvairada’nın yayınlanmasıyla neredeyse modern Brezilya şiiri yarattı. etnomüzikoloji — etkisi Brezilya'nın çok ötesine geçmiştir.