Selamaleyküm Dostlar, sosyolog Recep Şentürk'ün İLKE yayınlarından çıkardığı, Molcom X'in hayatı ve insan hakları üzerinde durduğu bu kitabı değerlendirmeye çalıştık.
Okyanusun ötesinde, farklı/gizemli bir dünya olan Kuzey ve Güney Amerika Cristophe Colomb tarafından 1492 yılında keşfedildi. Kıtanın tarihi böyle başladı… Recep Şentürk’ün Malcolm X’in necip hatırasına ithaf ettiği, Malcolm X İnsan Hakları Mücadelesi kitabı, kendi konusunda başarılı bir çalışmadır. Amerika’daki Müslümanların ilki Avrupa esir tüccarları tarafından, Afrika’dan getirilen esirler arasındaki Müslüman esirlerdir. Bu Müslüman esirler, günümüz Amerika’daki Müslüman tarihinin başlangıcı oldu. 1786 yılında G. Washington’un esirlik hakkında yayınlanan beyanname ve 1808’e gelindiğinde esirliğin kaldırılmasıyla ezilmiş insanların özgür birey olmaları sağlandı. Şentürk, kitabının giriş bölümünde Amerika tarihi, Amerika’daki Müslüman tarihi ve Afrika’daki Müslümanlaşma tarihinden bahseder.
Bilindiği gibi Amerika’nın koruyucuları eşitlik ilkesi yayınlayarak kurulmuştu. Keza bu eşitlik kanunlarla sınırlı kalmıştı. Günümüzde devam eden, kısmen de olsa azalan ırk/renk ayrımı devam etmektedir. Amerika’nın tarihini karıştırdığımızda 1900’lı yılların başlarında siyahla beyazın savaşını görürüz. Bu dönemde lokantalarda, otobüslerde ve birçok yerde “Buraya zenciler giremez.” yazılı levhalar asılıyordu. Buda zenci ayaklanmalarına neden oldu. Bu ayaklanmalara karşı zulüm ve tedhişin artmasını neticelendirdi. Bu neticelerle siyahiler arasında “Amerikalı Beyaz Adamın”ın dininden ayrı bir din arayışı başladı.
Esrarengiz Bir Din Davetçisi
İkinci Dünya Savaşı’nda siyahilerin statüsü Amerikan toplumunda, asgari insani şartlara halen ulaşamamıştı. Amerika’da 1929’da Kara Perşembe olarak adlandırılan ekonomik krizle