Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Manevi Rehberlik ve Benötesi Psikolojisi Üzerine Paylaşımlar

Robert Frager

Manevi Rehberlik ve Benötesi Psikolojisi Üzerine Paylaşımlar Gönderileri

Manevi Rehberlik ve Benötesi Psikolojisi Üzerine Paylaşımlar kitaplarını, Manevi Rehberlik ve Benötesi Psikolojisi Üzerine Paylaşımlar sözleri ve alıntılarını, Manevi Rehberlik ve Benötesi Psikolojisi Üzerine Paylaşımlar yazarlarını, Manevi Rehberlik ve Benötesi Psikolojisi Üzerine Paylaşımlar yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Reklam
Birçoğumuz için hayatta tatmin olduğumuz dakikalar son derece sınırlıdır. Tatildeyken bile restorandaki yemeklere veya oteldeki hizmete muhakkak bir kulp takarız. Tatildeyken evimizin konforunu, evdeyken de tatili özleriz. Mevcutla yani içinde bulunduğumuz anla, hemen hiçbir zaman tatmin olmayız ve devamlı olarak geleceğe dair emeller üretiriz.
Sayfa 31
Sekülerolan geleneksel psikoloji, nasıl daha iyi ve etkin yaşayabileceğimiz üzerine yoğunlaşır Fakat varoluşumuz ve hayatımızı nasıl yaşamamız gerektiği konusunda herhangi bir bilgi sunmaz. Hâlbuki manevi rehberlik aşk, anlam ve ruh meselelerine açıklamalar getirir. Robert Frager
Geleneksel psikoloji, Maneviyatın birçok insanın hayatındaki potansiyel etkisini ciddi derecede küçük görmüştür. Manevi rehberlik, psikolojinin bilgi ve görüşlerinden istifade edebilir ; Ancak, maneviyatı görmezden gelen, hatta maneviyata patolojik vakaymışçasına bir muameleyi reva gören bir psikolojiden alacağı hiçbir şey yoktur. Öte yandan, manevi rehberlik ve benötesi psikolojisi yekdiğerinin tamamalayıcısıdır.
“Diğer insanları irşad edeceğim.” derdiyle bazen kendimizi o kadar ihmal ederiz ki kendi nefsi tekamülümüz güdük kalır. Bazen insanlara nasıl tefekkür etmeleri konusunda tavsiyeler verdiğimizde onlara verdiğimiz tavsiyede “tıpkı bir yarıştaymış gibi yüzmelerini” söyleriz. Kendi nefsi tekamülümüz bellir bir seviyeye gelmeden verdiğimiz bütün bu tavsiyeler, çok kuvvetli bir şekilde nefisten kaynaklanmaktadır. Bizden tavsiye bekleyen insanlara “sırtüstü yüzme” gibi tefekkür etmelerini söylemenizi öneririm. Aradaki fark şudur ki; “sırtüstü” tefekkürde önce kendinizi suya bırakıp rahatlarsınız, suyun sizi kavramasına müsaade edersiniz, onunla boğuşmazsınız. Böylece hem rahatlar hem de yol katedersiniz ve hareketiniz, tabiri caizse Gayb Bulutu’nun (bir şeyin bilinmediği mekanın) iç mecralarına yönelik olur. Bilgi, geçmiş kaynaklıdır. Bilmemiz gereken şey ise geçmişte kalanlar değil, gelecekte olanlardır.
Reklam
Allah, her kalbin içindeki gizli kalpte her dem hazır ve nazırdır; bunu bilip her insana öylece muamele etmek revadır, zira her bir insan hürmet ve muhabbete sezadır.
224 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
17 günde okudu
Üsküdar'da Kaknüs yayınevinde rafları tararken adıyla hemen ilgimi çeken bir kitap oldu. Kitabın bu alanda bir ilk olduğu söyleniyor. Orjinal adı "Shared Sacred Stories" (Paylaşılmış Kutsal Hikâyeler) olup ve Manevi Rehberliğin Kalbi isimli bir konferanstaki sunumlardan oluşuyor. Yani 1 değil 15 yazar var karşımızda; psikiyatr, klinik ve
Manevi Rehberlik ve Benötesi Psikolojisi Üzerine Paylaşımlar
Manevi Rehberlik ve Benötesi Psikolojisi Üzerine PaylaşımlarRobert Frager · Kaknüs Yayınları · 200910 okunma
Afrikada hamile kadını hipnotik trans haline sokarak bebekle konuşan yaşlılar vardır. Çocuğun annenin sesiyle kendilerine cevap verdiğine inanırlar. Çocuktan iki şey sorarlar: "Adın ne?" ve "Ne yapmaya geliyorsun?"
Reklam
"Peki biz, üstatlar kanalıyla asırlardır gelen geleneklerin yöntemlerini uygularsak ne olur?" Üstat da şöyle cevap vermiş: "Sizin için görmesi gereken işlevi görmediği sürece o şey, maneviyat olmaz."
Manevî rehberliğin dört temel düsturu: - Dikkatlilik - Basiret - Merhamet - Farklılıkların hikmetini sezme
Manevî istikamet sadece bir tek şeye yöneliktir: Tanrı'ya olan direncimizi nasıl yok ederiz?
Hepimiz sahte guruların zamanında yaşadığımızı biliyoruz fakat bu, manevî arayışımızda gerçek bir guruya ihtiyacımız olduğu gerçeğini değiştirmez.
Eflatun bu noktada alegoriye bir son veriyor ve şu soruyu soruyor: Mağaranın dışındaki gerçek dünyayı görmüş kişi, eğitimin amacının kuru bilgi aktarımı değil de ilk önce görmek, sonra da görmeyenlerin görmesini sağlamak olduğunu fark etmez mi?
21 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.